Spring naar inhoud

Het Ontdekstation ontvangt ruim 7 ton subsidie

Wethouder Marcelle Hendrickx overhandigt het geldbedrag door middel van een symbolische envelop aan Hans van Gestel, de voorzitter van de Stichting Ontdekstation.

Het Ontdekstation krijgt 734.000 euro subsidie van de gemeente Tilburg. Dit maakte onderwijs en jeugd wethouder Marcelle Hendriks vrijdagmiddag 7 april 2017 bekend tijdens het officiële bezoek aan het Ontdekstation. Kinderen kunnen in dit 'station', een oude omgebouwde werkplaats van de Spoorwegen in de Spoorzone, samen met hun ouders, opa's en oma's werken aan uitvindingen en kennismaken met wetenschap en techniek.

Er is een groot tekort aan technisch personeel. Daarom wil de gemeente Tilburg met deze financiële ondersteuning aan het Ontdekstation actief bijdragen om kinderen al op jonge leeftijd kennis te maken met wetenschap en techniek. De gemeente probeert hierdoor meer kinderen te interesseren voor de technische opleidingen in het VMBO en het MBO.

Daarnaast wil het Ontdekstation zich in de toekomst verder ontwikkelen als zelfstandige organisatie. Onder meer door samen te werken met het onderwijs en het bedrijfsleven. Het moet een leeromgeving worden waar niet alleen kinderen, maar ook jongeren en studenten terecht kunnen. Daarin zit ook de ontwikkeling van een leerlijn voor en met het basisonderwijs voor wetenschap en techniek, zoals dat vanaf 2020 voor alle basisscholen verplicht is. Maar ook actief bijdragen aan een innovatieve ontwikkeling van de stedelijke economie door een aanbod van brede talentontwikkeling voor kinderen.

Afgelopen vrijdagmiddag kwam  wethouder Marcelle Hendrickx dat zelf vertellen en omdat Het Ontdekstation momenteel helemaal in het teken staat van de kettingreactie die op Koningsdag wordt gebouwd en er ook kettingreactieworkshops voor kinderen zijn, kreeg de bijeenkomst een ludiek - kettingreactie - tintje.

De kettingreactie op Koningsdag wordt een heel spectaculair geheel, gebouwd op de binnenplaats. Een project waar studenten ROC-metaal nu al mee aan de slag zijn, samen met de studenten van Avans op de Spark campus in Rosmalen. De studenten mode van ROC bedrukken gigantische vlaggen, die allemaal binnen de kettingreactie - die over de hoofden van het gezelschap heen gaat - een plek krijgen. Kinderen tussen 6 en 13 jaar konden op enkele dagen meedoen aan een workshop en betaalden hiervoor €6,50 entree.

Het Ontdekstation - een  initiatief van het Platform Promotie Techniek en Stichting De Uitvinders uit Eindhoven, gaat dus verder als Stichting Het Ontdekstation met een bestuur, bestaande uit Hans van Gestel, directeur Bouwmensen als voorzitter,  Marius Liebregts, bestuursvoorzitter T-primair als secretaris, Linda van Hoof, Van Boekel Accountants als penningmeester en de leden Henny de Haas, directeur Hoppenbrouwers techniek Udenhout en Moniek IJzermans, docent Fontys Event academy.

Stichting De Uitvinders uit Eindhoven zal van het bestuur de opdracht krijgen het grootste deel van het ondernemersplan uit te voeren. Daarnaast zullen ze in opdracht van het Platform Promotie Techniek en de Stichting Ontdekstation de verbindingsofficier zijn tussen alle partijen. Het Ontdekstation moet een succesvol project in de Spoorzone worden voor bezoekers van binnen en buiten Tilburg.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen