Spring naar inhoud

‘Het Monitor Debat’: werken voor je uitkering

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 moeten mensen met een bijstandsuitkering iets terug doen. De gemeente waar ze in wonen kan ze dit opleggen. Dat kan van alles zijn, van mantelzorg tot dozen vouwen, van papier prikken tot vrijwilligerswerk. Voor mensen die een kort afstand hebben tot de arbeidsmarkt is het van belang dat ze op deze manier weer re-integreren. Het doel is kom snel weer een baan te krijgen. Van mensen die langdurig in de bijstand zitten, eist de gemeente dat je je nuttig maakt in ruil voor je uitkering. En dan kan het zomaar dat je moet schoffelen.

Is het terecht dat de overheid iets terug verlangt in ruil voor je uitkering? Of is het een recht waar je niks voor terug hoeft te doen? Is het een stimulans om weer snel op de arbeidsmarkt te komen of heeft het geen nut? In de uitzending gaan mensen met een uitkering die een tegenprestatie moeten leveren of die reïntegreren met elkaar in debat over of je iets terug moet doen voor je uitkering.

In 'Het Monitor Debat' wordt maandag 13 februari 2017 om 21.00 uur op NPO2 met ervaringsdeskundigen en beleidsmakers gepraat over de tegenprestatie. Is het nuttig en is het eerlijk om mensen te verplichten iets terug te doen voor hun uitkering? Een debat onder leiding van Teun van de Keuken en Liesbeth Staats.

De wethouders van Amsterdam en Rotterdam zullen ook de degens kruisen, want zij houden er een ander beleid op na als het gaat om het opleggen van  een tegenprestatie voor uitkeringsgerechtigden. Verder gaan twee landelijke politici met elkaar over een het basisinkomen, een ander idee dat er voor zou moeten zorgen dat mensen die leven in de bijstand weer meer mee te doen in de samenleving.

Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren ze iedere week met burgers over maatschappelijke thema’s.

Bron: De Monitor (KRO/NCRV)

Share

3 gedachten over “‘Het Monitor Debat’: werken voor je uitkering

 1. Hein

  De politiek is de weg kwijt. Sollicitatieplicht voor 58 jarigen en ouder afschaffen.
  Onzin, als er toch geen werk is voor mensen van deze leeftijd is om normaal je brood te kunnen verdienen. Militairen krijgen op hun 59e functioneel leeftijd ontslag en mogen op kosten van de belasting betaler tot hun 65e wandelen. En geen tegen prestaties. Ik gun deze mensen hun uitkering maar dan moet het voor iedereen gelden. Het is toch idioot om mensen van 63, 64 nog te laten solliciteren. Politiek wordt eens wakker.

 2. Petra

  Dat idee van tegenprestatie is doorgestoken kaart. Men speelt met woorden maar bedoelt iets heel anders. Het enige doel achter het idee van 'tegen prestatie' is werk te laten verrichten voor niets, werk waarvoor eerst betaald werd of waarvoor betaald zou moeten worden. Werk moet gewoon betaald worden, per uur, en een fatsoenlijk loon. Wat nu gebeurt met deze oplichting is dat werk wat nu betaald wordt, in de toekomst meer en meer onbetaald gedaan moet worden. Dus (veel) hogere werkloosheid en ellende en vernedering voor de mensen in de bijstand.
  Wat het betekent voor de mensen zelf dat interesseert degenen die deze oplichterij verzonnen hebben totaal niets. En dat het ook schadelijk is voor Nederland en flink ook op de lange duur, interesseert hen ook niet.

 3. V

  Mensen die al 40 jaar werk En die na 40 jaar ontslag krijgt dan je toch dat vrouw of man toch recht om een uitkering zonder dat ze verplicht is om te werken dan deze mensen hebben 40 jaar betaald voor de belasting

  Dan met die man met touwtjes draaien dat doen ze op sociale werkvoorziening
  Ik vind mensen die levenslang gewerkt hebben die word ook nog de kop in gedrukt om verplicht werken
  Zij hebben recht om een uitkeren
  En dan die man die 32 jaar werk loos is heeft ding gelijk je werkt om geld verdienen
  Maar die heeft nog nooit gesolliciteerd want dan hadden hij werk gehad vanaf jaren tachtiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen