Spring naar inhoud

Magazijn Theaterproducties voorstelling ‘Met Open Ogen’

Op vrijdag 10 maart 2017 presenteert Magazijn Theaterproducties in Juttheater aan de Galjoenstraat 35-37 in Tilburg de voorstelling 'Met Open Ogen'.

Van 1992 tot 1995 diende het Nederlandse leger onder de vlag van de Verenigde Naties (VN) tijdens de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Alhoewel de beelden van deze gruwelijke oorlog elke avond het journaal haalden besloot de Nederlandse regering toch een vredesmacht te sturen dat nog geen vlieg dood kon en mocht slaan. In deze voorstelling vertellen drie Bosnië veteranen over de gruwelijke oorlog waar ze getuige van zijn geweest, maar vooral over de koude douche die ze bij thuiskomst kregen.

De vooroordelen van de burgerbevolking en de onjuiste verslaggeving door de media waren voor hen moeilijker te verteren dan de oorlog zelf. De vraag is dan ook waar hun PTSS symptomen door getriggerd zijn: de oorlog of de thuiskomst. Het is zo absurd dat het een slechte grap lijkt: je stuurt een groepje vrijwel onbewapende VN militairen een oorlogsgebied in en je hoopt dat ze alleen met hun aanwezigheid een etnische zuivering kunnen voorkomen. Was het maar een grap.

Magazijn Theaterproducties bestaat uit Lotte Penning en Prisca van der Mullen. Ze maken theater vanuit een fascinatie over alles waar je mee rondloopt maar wat je niet ziet. Ze bieden mensen een podium waarin ze theater in zetten als middel voor mensen met psychische klachten en ze streven naar meer publiek besef over psychische  problematiek. Ze verzorgen theatrale invullingen voor congressen binnen de geestelijke gezondheidszorg en maken theaterstukken met mensen met een psychische belasting.

Momenteel is Magazijn Theaterproducties bezig met een theaterstuk met Bosnië-veteranen over hun ervaringen tijdens en na de oorlog in Bosnië en Herzegovina. In dit project werken ze nauw samen met Boy Jonkergouw.

Prisca van der Mullen: "Hij schrijft en regisseert. Lotte doet assistent-regie en ik speel. Lotte en ik hebben dit project organisatorisch op poten gezet. We zijn hier al mee bezig sinds de zomer dat wij terug kwamen uit Bosnië in 2015. We hechten veel waarde aan een zorgvuldige voorbereiding; we hebben enquêtes gehouden onder veteranen om de interesse te peilen, en we hebben met veteranenverenigingen en het veteranen instituut contact gehad. Dit eerste theater project is slechts een pilot. De voorstelling wordt een presentatie, niet een compleet theaterstuk. We willen het serieus gaan aanpakken wanneer we op basis van deze pilot meer financiële steun krijgen voor een uitgebreid theaterproject."

Waar en wanneer?
Vrijdag 10 maart 2017 van 20.00 tot 22.00 uur
Juttheater aan de Galjoenstraat 35-37, 5017 CL in Tilburg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen