Spring naar inhoud

Het Groeilokaal is het ‘Groen Bedrijf van de Maand’

Het Groeilokaal, gehuisvest in een voormalige mobilisatiecomplex aan de IJpelareweg  in Tilburg-noord, is in enkele jaren veranderd in een ontmoetingsplaats voor kinderen en volwassenen, waar thema’s als natuur en duurzaamheid centraal staan. Een school zonder muren. Een organisch kunstwerk. Een land-art project voor natuurbeleving en kunsteducatie.

Wie op het internet zoekt naar de betekenis van ‘Het Groeilokaal’ in Tilburg, stuit op dit soort omschrijvingen. Neem je een kijkje op het terrein van Het Groeilokaal en maak je een praatje met initiatiefneemster Astrid Huijbregts dan krijg je al snel meer kijk op het bijzondere karakter van dit project. Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) deed dat vrijdagmiddag ook. Hij bracht meteen de oorkonde ‘Groen Bedrijf van de Maand’ mee naar Tilburg om de waardering van de provincie Noord-Brabant voor de activiteiten van Het Groeilokaal te onderstrepen.

Op het mobilisatiecomplex zijn de afgelopen jaren al veel activiteiten gehouden, zoals grote nesten vlechten met kleuters, een dansproject over de Koude Oorlog, kindertheater in het bos en een expositie van kunstenaars netwerkcollectief Whatspace. Vrijwilligers hebben cursussen gevolgd over voedselbossen en compostmeester. Op een open plek waar ooit een loods stond, heeft de opkomende begroeiing plaats gemaakt voor ‘openlucht groeilokaal’ van 16 meter doorsnede. Dit valt inmiddels al goed te zien op Google Earth! Op het terrein staan nu een opslagruimte, een slecht weer voorziening en een buitenkeuken. Kinderen van de buitenschoolse opvang Berezoon Bos spelen regelmatig op het terrein. En dit schooljaar wordt afgesloten met een speciaal project voor basisschool Driecant over biomimicry en architectuur.

In 2016 is stichting Torus opgezet om de belangen van Het Groeilokaal te behartigen. Het Groeilokaal wil in 2017 doorgroeien en zoekt daarom partners die een duurzame bijdrage kunnen leveren aan haar ideële doelen.

Share

1 gedachte over “Het Groeilokaal is het ‘Groen Bedrijf van de Maand’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen