Spring naar inhoud

Het gehavende Leijpark

Gastbijdrage van Bea Mieris, raadslid namens de PvdA sinds maart 2014.

Leijpark Dancefeest vernielingenDinsdag 25 augustus bracht ik in de stromende regen een bezoek aan het Leijpark. Een actieve buurtbewoner had me uitgenodigd om eens met hem een ronde door het park te lopen. Daar had ik wel oren naar als fan van parken. Mooie groene parels in de stad waar je fijn kunt ontspannen, bewegen en spelen. Zelf woon ik vlakbij het Reeshofpark. Vaak ben ik daar al wandelend, uitrustend en sportend te vinden. Het Leijpark kende ik nog van vroeger van het festival Mundial.

En nu kwam ik er weer terug om de schade van een ander festival op te nemen. De buurtbewoner liet me vol overgave alle plekjes zien die te lijden hebben gehad onder het festival Dancetour dat afgelopen zondag in het Leijpark plaatsvond. Op facebook kwamen al regelmatig foto’s voorbij van allerlei prachtige dieren, bomen en planten die in het Leijpark te vinden zijn.

Leijpark Dancefeest vernielingen 2Helaas zaten er ook vaak foto’s bij van allerlei narigheid als gevolg van grote evenementen. Ik hoopte dat het nog wel zou meevallen, maar dat was niet het geval. Wat een bende, wat een viezigheid, wat een aantasting van het waardevolle groen. Flessen, blikjes, tassen, tie-wraps, afgebroken takken, beschadigde stammen ... Het grote veld is totaal vernietigd. Het is veranderd in een modderpoel met allerlei afval erin vertrapt. De buurtbewoner vertelde me dat de organisatie van Dancetour het park al had opgeruimd.

Wat is dit? Laten we een prachtig historisch park zo aantasten? Ja dus blijkbaar. Wat waren de afspraken met de organisatie van het festival? Vindt er geen nacontrole plaats door de gemeente? Waarom werden de bomen niet beschermd? De buurt naast het Leijpark lag ook vol met afval. Dat zag ik toen ik moedeloos en helemaal doorweekt naar huis fietste. Er lag overigens ook een stapel poep op de plaats waar een wc had gestaan. Dat beeld krijg ik maar niet uit mijn hoofd. Het is voor mij nauwelijks te begrijpen dat mensen zo met een park kunnen omgaan. Maar ja dat is natuurlijk allang een bekend maatschappelijk probleem. En nu de schouders eronder zou ik zeggen.

Collega raadsleden en College van Tilburg dit laten we toch niet meer gebeuren. Er kan wat mij betreft geen evenement meer worden gehouden zonder duidelijke afspraken over de bescherming van het groen en over het opruimen van het afval. En dat moet natuurlijk wel strak gecontroleerd worden door de gemeente. Binnenkort vindt er een discussie plaats in de gemeenteraad over wat de verschillende parken in Tilburg aankunnen. College kom daar aub snel mee en betrek daar deskundigen bij die verstand hebben van parken. Het is mooi dat mensen plezier hebben in een park maar wel met respect voor het groen en voor de dieren.

Bea Mieris (raadslid PvdA Tilburg)

Share

4 gedachten over “Het gehavende Leijpark

 1. Dirk van Leeuwarden

  Het lijkt mij stug dat zo'n dancefestival de ruimte geeft om te swingen. Het lijkt me meer een soort van massahysterie net als tattoos en piercings en oordopjes in de kop. Maar dat is mijn persoonlijke mening. En die pubers maar achter schermen uit hun dak laten gaan. Ach, je bent maar 1 keer jong. Wijsheid komt met de jaren, hopelijk.

 2. 013

  Als Tilburg pleinen had die evenementen aan konden waren er geen problemen. Parkeergarage Koningsplein volstorten met beton en evenementen voortaan houden op het lelijkste plein van de stad.

 3. Hans van Bakel

  Lieve Bea,
  Schattig van je het zo op te nemen voor het park immers "alles van waarde is weerloos" maar je bent van de verkeerde club. PvdA is uitermate mede verantwoordelijk voor dat het park meer geschikt is gemaakt voor evenementen. Zoals het gemeentebestuur ook mede verantwoordelijk is voor de vreetschuur in het Leypark. De problemen die je opsomt zijn niet anders als in de negentiger jaren toen mundial nog gratis was. Alles werd er door de productie leiding, waaronder ikzelf, ondernomen om het park te beschermen. De doelstelling van Mundial lag wel iets anders als bij een Dancetour. Als er iets misging kwam de gemeente met een forse claim. Kosten voor een nieuwe grasmat, extra kosten om het park schoon te maken. Etc. Als je de guts hebt ben je tegen evenementen als Dance tour in het Leypark. En voor de geschiedenis wendt je dat tot Hans van Vugt.
  Met vriendelijke groet, Hans van Bakel

 4. charlotte

  Zag zondagmiddag jongeren naar het festival gaan via de lanciersstraat, vaak met blikjes en flessen alcohol, (waarvan een aantal zeker nog geen 18 jaar zijn). En lege blikjes en flessen gewoon op straat achterlaten. Kan me voorstellen hoe het Leypark achtergelaten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen