Spring naar inhoud

Hervorming studiefinanciering op schema

701419Het wetsvoorstel over de hervorming van de studiefinanciering is na advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel kan nu in behandeling worden genomen, zodat het volgens planning op 1 september 2015 kan ingaan.

PvdA Minister Jet Bussemaker zegt hierover: "We liggen hiermee op koers. Ik vind het van groot belang dat we scholieren en studenten zo snel mogelijk kunnen gaan voorlichten over wat dit voor hen persoonlijk betekent."

Met de hervorming van de studiefinanciering verschuift het accent van investeren in inkomensondersteuning van studenten naar investeren in kwaliteit van onderwijs. "Studenten die hoger onderwijs hebben genoten verdienen later gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als hun leeftijdsgenoten zonder een diploma van een hogeschool of universiteit", aldus minister Bussemaker. "Met dit wetsvoorstel vragen we van studenten om nu wat meer zelf te investeren in hun studie, zodat ze straks meer kunnen verdienen. Overigens blijft de overheid het grootste deel van de studie betalen: in het hoger onderwijs is dat ongeveer € 6500 per student per jaar."

Met dit wetsvoorstel geeft het kabinet uitvoering aan de afspraken die minister Bussemaker heeft gemaakt met de fracties van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dankzij het studievoorschot komt er een bedrag oplopend tot maximaal € 1 miljard vrij om te investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs.

De belangrijkste veranderingen zijn:

- de basisbeurs verdwijnt voor hbo-studenten (mbo-studenten behouden de basisbeurs)
- de aanvullende beurs voor hbo-studenten gaat met € 100 omhoog naar maximaal € 365
- ook mbo-studenten jonger dan 18 krijgen studentenreisrecht (voor hbo-studenten blijft gehandhaafd)
- studenten die in 2015/16 t/m 2018/19 beginnen  krijgen € 2000 vouchers voor bijscholing
- afbetaling tot maximaal 4% van het maandinkomen (is nu 12%)
- afbetaling vanaf wettelijk minimumloon (is nu bijstand)
- afbetaling in 35 i.p.v. 15 jaar

Oppositiepartij SP is zeer kritisch over het wetsvoorstel en vindt dat vooral rijke studenten een goede opleiding kunnen volgen. "Met een schuldenstelsel wordt studeren afhankelijk van je portemonnee: wie rijk is mag slim zijn", aldus Van Dijk. "Studenten worden opgejaagd om een makkelijke studie te kiezen. Studeren gaat lijken op een magnetron-maaltijd; snel en smakeloos."

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen