Spring naar inhoud

Herrie-actie voor kinderen met een handicap wereldwijd

Nederlandse kinderen - Foto: Jeroen de Hartog

Tilburgse basisscholen De Triangel, d'n Hazennest en Jeanne d'Arc doen op woensdag 22 maart 2017 mee met een wereldwijde actie van ruim 300.000 basisscholieren in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met de jaarlijkse actie 'Wij trekken aan de bel' laten de kinderen van zich horen. Met één minuut herrie maken vragen ze aandacht voor 22,5 miljoen leeftijdgenoten met een handicap op de armste plekken van de wereld die nu niet naar school kunnen.

Keniaanse kinderen - Foto: Lilianefonds

Deze actie is een initiatief van het Liliane Fonds en is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een internationaal evenement. In Nederland komen kinderen op bijna 600 scholen in actie. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn dit er bij elkaar meer dan 180.000 op 500 scholen.

In ontwikkelingslanden hebben 65 miljoen kinderen in de schoolleeftijd (6-17 jaar) een handicap. De helft van hen volgt geen onderwijs. In de armste landen gaat slecht 1 op de 10 kinderen met een beperking naar school. De 'herrieschoppers' roepen beleidsmakers en anderen met invloed op om hier iets aan te doen.

Ook bekende Nederlanders zetten zich in op 22 maart. In Noord-Brabant zijn dit onder meer Maartje Paumen, Minke Booij, Yuri van Gelder, Boris van der Ham en voetballers van FC Den Bosch.

Ook in Afrika, Azië en Latijns-Amerika roepen partners van het Liliane Fonds hun overheden op om hun verplichtingen na te komen en kinderen met een handicap te verzekeren van toegang tot kwalitatief goed onderwijs. Meerdere organisaties is Nederland ondersteunen de petitie en het rapport van het Liliane Fonds, waarin regeringsleiders worden opgeroepen om ervoor te zorgen dat alle kinderen naar school kunnen, omdat dit de enige manier is om armoede tegen te gaan.

Bron: persbericht Lilianefonds

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen