Spring naar inhoud

Herfst begint met een nazomertje

Hierbij de weersverwachting voor het komende weekeinde: prachtig najaarsweer met temperaturen van rond de 20 graden. Zaterdag begint mistig, maar na het optrekken ervan wordt het zonnig en loopt het kwik op naar 19 graden. Zondag is het nog warmer en kan het met een afwisseling van zonneschijn en sluierwolken 21 graden worden. Na het weekeinde houdt het rustige en mooie najaarsweer aan. Wolken en zon wisselen elkaar af bij temperaturen van 19 tot 20 graden en het blijft overwegend droog.

Morgen, vrijdag, begint om 22.02 uur de astronomische herfst. De zon staat dan precies boven de evenaar en zakt vervolgens verder af naar het zuiden tot de Steenbokskeerkring waar het op 21 december om 17.28 uur aankomt. En dan eindigt het herfstseizoen en begint de winter.

Na een bewolkt en wat wisselvallig begin van deze week, begon het vanaf dinsdag op te knappen. De temperaturen gingen omhoog en het werd steeds droger. Afgelopen zondag was al een droge dag en dat hadden we sinds 4 september niet meer gehad. Het kwik steeg van ruim 16 graden op maandag tot een graad of 20 op deze donderdag. Vandaag was dan ook een prachtige najaarsdag, waarbij de zon door alle sluierbewolking heen scheen. Deze wolken horen bij een koufront dat vanuit het westen onze kant op komt. In de nacht wordt de bewolking al wat dikker, waarbij de temperatuur zakt naar zo’n 10 graden.

De vrijdag begint nog droog, maar in de loop van de ochtend is de bewolking zo dik geworden dat er wat lichte regen of motregen gaat vallen. Omdat er weinig wind staat gaat dat allemaal maar heel langzaam, waardoor we er in de middag ook nog last van hebben. Ondanks al dat grijs blijft het zacht met 19 graden. Zodra de neerslag voorbij is getrokken begint het op te klaren en kunnen er in de avond en nacht mistbanken ontstaan. Dat komt omdat er veel vocht in de lucht zit en de wind helemaal wegvalt.

Inmiddels staat de meteorologische herfst dan op de kalender en deze begint met een klein nazomertje dat minstens een week zal duren. Dat betekent meer zon, droog weer en temperaturen die rond de 19 tot 20 graden zal liggen.

Een enorm hogedrukgebied, met het centrum boven Finland en dat zich uitbreidt tot over onze omgeving, zorgt hiervoor en blijft daar tot en met eind volgende week liggen. Hierdoor komen we in een oostelijke en later zuidoostelijke stroming terecht met aanvoer van droge en warme lucht. Depressies krijgen geen kans om tot onze regio door te dringen.

Het weekeinde start er dus mee, maar wel meteen in een klein wereldje. Want overal is het mistig of nevelig. Zodra het ochtendgrijs is opgetrokken is het genieten geblazen. De zon schijnt uitbundig en laat de thermometer 19 graden aanwijzen. Op zondag wordt het een graadje warmer en kunnen we een warme dag bijschrijven tot plaatselijk 21 graden. Wel zien we dan wat meer hoge bewolking, maar de zon heeft daar geen last van.

Vanaf maandag liggen we op de rand van het hogedrukgebied en is er wat meer bewolking, maar het blijft droog. Op dinsdag krijgen we een afwisseling van wolken en zon en dat houdt voor de rest van de week aan. Het blijft overwegend droog. Misschien dat er verdwaald nog een spatje regen valt, maar dat mag geen naam hebben. Met kwikstanden van rond de 20 graden is het aangenaam najaarsweer.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen