Spring naar inhoud

Grijs weekeinde die droog verloopt

weerbericht 04-05-2014-TrappistenZwaar bewolkt met zondag kans op een spatje regen. Temperatuur ligt op zo’n 15 graden. Op maandag ook nog wat lichte regen, maar op dinsdag is het weer droog en komt de zon tevoorschijn. Vanaf woensdag wordt het herfstachtig met veel wind en regen. Temperatuur gaat flink naar beneden. Sommige weermodellen geven aan tot zelfs onder de 10 graden vanaf donderdag!

Opnieuw kunnen we een nieuw weerrecord bijschrijven. We hebben namelijk een recordwarme eerste decade (1 t/m 10 april) achter de rug. In De Bilt werd het namelijk gemiddeld 12,7°C tegen normaal 7,9°C. In het midden van Brabant was het iets warmer met gemiddeld 12,9°C in Gilze-Rijen en 13,2°C in Tilburg. Het oude record in De Bilt werd twee jaar geleden gehaald toen over de eerste tien dagen van de grasmaand een gemiddelde temperatuur van 11,8°C werd gehaald. Overigens was die gehele maand zeer warm, want april 2011 werd samen met 2007 de warmste aprilmaand sinds 1706. Deze week kwam definitief een einde aan het warme lenteweer. Was het maandag nog ruim 23 graden, een dag later was het tien graden lager met 13,9°C op de thermometer. De afkoeling ging gepaard met een komen en gaan van buien. In de middag was het zelfs zo koud geworden dat er alleen maar hagelbuien vielen. In totaal viel er rondom Tilburg zo’n 10 millimeter aan neerslag. De woensdag en donderdag daarentegen leverde aardig lenteweer op, maar de hoge temperaturen van boven de 20 graden werden niet gehaald. En dat zal tot tenminste Pasen ook niet meer gebeuren. We zullen het moeten doen met kwikstanden van maximaal een graad of 16 en richting de paasdagen zelfs nog wat lager.

Deze donderdag was een overwegend bewolkte dag waar de zon nog even tevoorschijn kwam. Het voelde meteen een stuk warmer aan dan de dagen ervoor en dat kan ook wel, want de temperatuur liep op naar ruim 17 graden in Berkel-Enschot. Ook de komende uren zien we nog wat opklaringen en kan het zelfs helder worden. In de nacht wordt het bewolkt op de nadering van een neerslaggebied. De vrijdag begint dan ook grijs, waar wat lichte regen of motregen uit kan vallen. Na de middag breekt de bewolking met af en toe wat zon. Hierbij loopt het kwik op naar de 15 graden en bij dit alles staat er een matige noordenwind, kracht 3 tot 4. In de nacht van vrijdag op zaterdag koelt het flink af tot zo’n 2 á 3 graden, waardoor er vorst aan de grond kan optreden. Let op de plantjes!

Met een ijskoude start ziet het weekeinde er niet slecht uit ondanks dat het zwaar bewolkt zal zijn. Het blijft namelijk droog en de temperaturen gaan naar de 14 tot 15 graden waardoor het wel fris aanvoelt. Zondag is de bewolking nog dikker en kan er wat gespetter vallen, maar het stelt heel weinig voor. Op maandag zit dat neerslaggebied nog in de buurt en dan is kans op lichte regen groter. Dinsdag wordt dan weer een mooie lentedag en stijgt het kwik naar de 16 graden. Vanaf woensdag draait het weer om en krijgen we bezoek van een depressie afkomstig van IJsland die via de Noordzee naar Scandinavië trekt en daar op donderdag aankomt. We krijgen dan periode met regen of buien en de wind neemt flink toe. Het wordt herfstachtig en omdat de lucht uit het koude noorden komt koelt het flink af. Sommige modellen laten het kwik vanaf donderdag zelfs zakken tot onder de 10 graden! Langzaam gaan we dan richting Pasen. Of het weer dan verbetert is nu nog niet te zeggen. Wel zien we dat een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan onze kant opkomt. Op zich gunstig, maar met een noord tot noordwestenwind blijft het fris. Afwachten dus.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen