Spring naar inhoud

Godelieve Engbersen, nachtburgemeester: “Dromen is doen”

De nachtburgemeester in actie tijdens de opening van de expositie 'Naald & Draad'
De nachtburgemeester in actie tijdens de opening van de expositie 'Naald & Draad'

Sinds 21 december 2011 is Godelieve Engbersen de nachtburgemeester van Tilburg. In juli hadden we al een gesprek met haar over het eerste half jaar als nachtburgemeester. Tijd voor een update nu ze een jaar in functie is. We spreken af bij Burgemeester Jansen op een donkere winteravond. "Hoe is het tweede half jaar bevallen als nachtburgemeester"? "Nou. geweldig, hartstikke goed, het ging heel snel voorbij, er waren veel leuke activiteiten en veel nieuwe samenwerkings-verbanden" start Godelieve enthousiast.

"Wat waren voor jou de hoogtepunten van het tweede half jaar als nachtburgemeester"? "Ik vond het heel leuk om de opening te mogen doen van de expositie 'Naald en Draad' van Karel Geboers en Loek van den Boogaart in het Duvelhok afgelopen augustus. Ten eerste omdat het allemaal jonge kunstenaars bij elkaar bracht, en ten tweede omdat er daar sprake was van een mooie samenwerking, met TilburgWebTV, Gert Brunink, de zeepkist, Social Energy, Tine van de Weyer, en een mooie toespraak van Alex van Zundert over het ontstaan van het Duvelhok. Het was mooi om daar iedereen een podium te geven. Ik heb veel interviews afgenomen voor Radio MagnifiQue, dat nu Omroep Tilburg FM is. Er is een mooie film gemaakt, en Gert Brunink heeft van iedereen een foto gemaakt. Zoiets wil ik in 2013 ook wel doen" kijkt Godelieve vooruit naar de toekomst.

"Andere hoogtepunten in 2012?" "Ja," vervolgt ze, "ik vond op 7 oktober 'De nacht van Avans' ook wel iets bijzonders,  dat was ook 's nachts met veel lezingen en met de nachtburgemeester van Avans; Clemens van den Broek met wie ik goed op kan schieten. Ik heb een gedreven speech gehouden om vrouwen meer in de schijnwerpers te zetten, en dat vrouwen meer ballen moeten hebben", glimlacht Godelieve. "Ander hoogtepunt was de cultuurnacht van Tilburg op 27 oktober. Ik had in samenwerking met Stadshoeve de Tuin een aantal dichters uitgenodigd, en dat was heel sfeervol. Er was een kampvuurtje, en het gonsde in de stad. Angela van Bebber, Joost van Dijsselbroek en Robert Proost hebben daar gedichten voorgedragen. De vrijdag ervoor, op 28 oktober, was ook indrukwekkend. Toen was er een nationaal nachtburgemeestercongres in theater Lux in Nijmegen. Daar waren ook Jules Deelder en de andere nachtburgemeesters van Nederland en er was een optreden van de Veulpoepers 3.0 met Zjef Naaijkens. Ook vond ik het bijzonder om mee te doen aan de 'Top 1000 aller Tilburgers'. Ik heb veel interviews gedaan, er was nu een speciaal onderwerp om naar ieders top drie of topmuzieklijstje te vragen en dat leverde leuke gesprekken op. Muziek verbindt, en ook de uitzending op 30 december vond ik heel speciaal, er waren zoveel artiesten en gasten aanwezig. Het interview met striptekenaar Peter Timmermans vond ik het allerbeste wat ik gedaan heb in 2012."

Alle nachtburgers van Nederland bij elkaar in Nijmegen. Foto: Roy Soetekouw
Alle nachtburgemeesters van Nederland bij elkaar in Nijmegen. Tweede van links is Godelieve Engbersen. Op de rug zien we Jules Deelder. Foto: Roy Soetekouw

"Er waren nogal wat hoogtepunten dus?" "Ja, ik ben nog niet klaar". lacht Godelieve. "Even snel. De avondwandelingen bij de Zeven Geitjes, de vollemaans-wandelingen met Gert Brunink, in de Moerenburg. Daar gaan we in 'Het Jaar 013' mee door. Ook indrukwekkend was  de dag van de duurzaamheid, en de onthulling van het Oliemonument in Stadshoeve de Tuin, samen met Catharina de Bruin die het gemaakt heeft. De nacht van de dialoog was ook apart om met 8 vrouwen in het Trappistenklooster  om vier uur 's nachts de dialoog aan te gaan. En het maandelijkse eetinitiatief 'ONS Diner' op 13 december was super, met een optreden van Frans van der Meer en met muziek van Leon van Egmond. Bijna vergeten, speciaal was ook de bijeenkomst op 6 oktober in het Duvelhok met 'Transitie in de jeugdzorg' als thema, en met ervaringsdeskundigen. Fimke Zwerink had dat geregeld. En tot slot" besluit Godelieve haar hoogtepunten: "Spreekstalmeester in Café de Plaats waar de SP een verkiezingsbijeenkomst had op woensdag 12 september. Leuk, er was geen draaiboek, alles uit de losse pols en spannend om te doen."

"Wat zijn voor jou de tegenvallers van je nachtburgemeesterschap"?  "Oh", vervolgt Godelieve. "Ik had me voorgenomen om twee jaar lang geen alcohol te drinken, en dat is me niet gelukt. Andere tegenvallers zijn dat ik meer 's nachts met vrouwen tijdens werk op pad wil, maar dat blijkt lastig te realiseren. Ik probeer daar in 2013 meer aandacht aan te geven. Ik vind het ook jammer dat ik nog geen samenwerking heb kunnen maken met de stadsdichter en stadsartiest, Esther Porcelijn en Sandra Coelers. Een andere tegenvaller is dat ik geen subsidie heb gekregen voor het organiseren van evenementen. Ik wou in het kader van 'Het Jaar 013' in Paradox op 3 maart 2013 Tilburgse nummers laten opnemen van dertien artiesten, 'Alle Dertien Goed' geheten. Ik ga wel door met die organisatie maar het is nu lastig zonder budget. Je wilt voor het mixen van de nummers toch kunnen betalen en dat kan nu niet." concludeert Godelieve.

"En wat zijn je verdere plannen voor 2013?" "Even kijken" bestudeert Godelieve haar agenda "Allereerst ga ik op 13 januari tijdens de aftrap van 'Het Jaar 013' mijn plannen daar onthullen, en hoop daar ook artiesten te vinden die willen meewerken aan 'Alle Dertien Goed'. Ook heb ik plannen om extra artiesten te laten optreden bij 'Ons Diner in oktober. Dit doe ik ook allemaal in nauwe samenwerking met Eef van Eerdewijk die mijn sparring-partner is. Daarnaast heb ik een aantal lezingen gepland die gaan over het kwijtraken van taboes. Op 27 maart over 'rouw' met Lowie van Gorp die het boek 'Kankerguusje' heeft geschreven. Om half 8 begint die lezing in St Elisabeth ziekenhuis en die is voor iedereen toegankelijk. Ook speciaal is op 19 maart het open podium in St Elisabeth ziekenhuis waar iedereen zijn talenten kan laten zien tijdens 'De Dag van de Verborgen Talenten'. Daarnaast zijn er weer 13 vollemaanswandelingen en 13 ONS diners." somt Godelieve op.

"Wat is je devies voor 2013?" " 'Dromen is doen'. Dit jaar is de ontdekkingstocht naar duurzaam geluk en succes. Initiatieven als ruil-café en repair-café zullen gaan landen en gemeengoed gaan worden. 2013 is het jaar om actief te zijn en je eigen leven te leiden." besluit Godelieve.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen