Spring naar inhoud

Geen cliënten met dubbele diagnose in de wijk het Zand

Dit werd donderdagavond 9 februari 2017 bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst met het Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW),  wethouder Hans Kokke en de omwonenden van de geplande 24-uursopvang in Tilburg-West. In de wijk Het Zand aan de Schiphollaan komt een tijdelijke woonvoorziening voor mensen met psychiatrische klachten, pal naast de Basisschool Jeanne d’Arc.

Deze 24-uursopvang van het RIBW zou een jaar lang bewoond gaan worden door zo’n 15 cliënten met een dubbele diagnose, mensen met zowel een psychische als verslavingsproblematiek. Tijdens het overleg werd bekendgemaakt dat deze patiënten niet welkom zijn in deze tijdelijke woonvorm. Ook zal de geplande opening op vrijdag 24 februari 2017 worden uitgesteld.

De omwonenden werden eerder door de Gemeente en het RIBW niet op de hoogte gesteld van het plan voor deze 24-uusopvang, maar moesten het via andere mediakanalen horen, onder meer via Facebook. De meningen van de omwonenden zijn verdeeld over de komst. Veel ouders van kinderen die op de basisschool Jeanne d’Arc zitten zijn faliekant tegen. Terwijl andere buurtbewoners niet denken dat het voor erg veel problemen zal zorgen; er is immers goed toezicht bij zo’n voorziening volgens hen.

In een reactie laat de gemeente Tilburg weten: "Dit proces is gelopen op een manier zoals wij het niet willen. Wij willen een zorgvuldig proces, met aandacht voor alle belangen. In dit geval hebben het RIBW en de Gemeente het niet goed gedaan. De omgevingsvergunning is nog niet definitief; tot zes weken na verzending kunnen belanghebbende hiertegen nog bezwaar maken. Wij overleggen liever aan het begin van een traject in plaats van via juridische procedures en vergunningen. We hebben het belang van een goed gesprek met de omgeving benadrukt." Volgens wethouder Hans Kokke is er bij het bestemmingsplan enkel gekeken naar de ruimtelijke en akoestische aspecten en niet naar de leefbaarheid van de wijk.

Wat voor patiënten er nu wel hun intrek in gaan nemen is nog onduidelijk, het RIBW geeft aan ook andere soorten patiënten te hebben voor wie de opvang mogelijk geschikt is. Maandag 13 februari 2017 volgt nog een tweede bijeenkomst speciaal voor Basisschool Jeanne d’Arc.

Share

1 gedachte over “Geen cliënten met dubbele diagnose in de wijk het Zand

  1. Opa nelis , 84 jaar .

    tja laten ze voor alle geestelijk en verstandelijk zieken ,een apart herstel oord bouwen waar deze mensen rustig kunnen wonen ,leven en dagbestedinng kunnen hebben in een natuurlijk omgeving met veel groen een soort klooster dat is voor iedereen beter . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen