Spring naar inhoud

Fotoreportage: Lustwarande 2017

Henrik Hakansson - (Insect)

Stichting Fundament (Fundament Foundation) bestaat sinds 1993 en komt oorspronkelijk uit Breda. Maar sinds 2000 heeft de organisatie de Oude Warande in Tilburg gekozen als vaste expositieruimte. Voor exposities van hedendaagse beelden en sculpturen tijdens de zomermaanden.

De Oude Warande is zeer geschikt voor het houden van deze exposities, omdat het het hiervoor oorspronkelijk - in het begin van de achttiende eeuw - voor ontworpen is. Fundament streeft ernaar om dit park en culturele erfgoed binnen enkele jaren uit te laten groeien tot internationaal erkend podium voor hedendaagse sculptuur.

Martin Schwenk - Expansion-H-75

Tussen 2000 en 2015 vonden er de eerste vijf edities van de internationale expositie Lustwarande plaats. De zesde editie staat gepland voor de zomer van 2019. Bovendien realiseerde Fundament in 2009 het door Callum Morton ontworpen paviljoen Grotto in het middelpunt van het park. Edities van Lustwarande trekken sinds 2008 in drie maanden tijd gemiddeld 100.000 bezoekers, waarvan naar schatting 10 tot 20% uit het buitenland.

Lionel-Estève - One

Lustwarande heeft zich inmiddels bewezen als een van de belangrijkste internationale buitenexposities in Nederland, met lovende reacties uit binnen- en buitenland en zeer hoge bezoekersaantallen. De expositie is vergeleken met de Sonsbeektentoonstellingen in Arnhem, het Kröller-Müller Museum, Middelheim Museum in Antwerpen en Skulptur Projekte Münster en wordt dan ook beschouwd als een vaste waarde binnen het beeldende kunstlandschap van Nederland.

Jasper Griepink - Grove-2.0 - Kapel van de Wilde Wijsheid

De grote edities van Lustwarande zijn bedoeld om de recente ontwikkelingen in de wereldwijde beeldkunst te presenteren en zijn veel minder dwingend en thematische van opzet. In de jaren tussen deze grote edities van Lustwarande, zullen er elk jaar kleinere exposities gehouden worden, die gericht zijn op de ontwikkelingen in Europa. De expositie van 2017 - Disruption – Remapping Nature, nog te zien tot 24 september - is er daar één van.

Egied Simons - Coils

De Oude Warande is openbaar gebied, waardoor er geen verplichte entree geheven mag worden. Daardoor zijn de exposities door iedereen gratis te bezoeken. Maar desondanks blijken toch veel bezoekers bereid om de 'verzochte entree' van 5 euro te betalen.

Antti-Laitinen - Appelboom - Broken Landscape

De Oude Warande werd tussen 1712 en 1715 aangelegd door de Duitse prins Wilhelm Von Hessen-Kassel (Wilhelm VIII), die op dat moment heer van de heerlijkheid Tilburg en Goirle was. Wilhelm VIII liet De Oude Warande aanleggen volgens de Barokke tuinmode. Het hoofdontwerp is een sterrebos, terwijl de paden van de vier kwadranten aangelegd zijn in verschillende geometrische vormen, waardoor het padenstelsel een doolhof vormt. De naam Warande stamt af van het Franse woord “varenne”, wat jacht- of lustbos betekent. De Oude Warande is het best bewaarde sterrebos van Nederland en daarom belangrijk cultureel erfgoed.

Sven Fritz - Cresta
Paul Geelen - Untitled

Share

1 gedachte over “Fotoreportage: Lustwarande 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen