Spring naar inhoud

Experiment blauwalgbestrijding vijver Troelstrastraat

Troelstra-vijverOp woensdag 26 augustus 2015 gaat Waterschap De Dommel in samenwerking met de gemeente Tilburg een experiment uitvoeren met als doel de waterkwaliteit van de stadsvijver aan de Troelstrastraat te verbeteren. In de vijver in Tilburg-West is blauwalg geconstateerd.

Er is hier een te grote aanvoer van voedingsstoffen. Door de aanwezige planten en dieren in de vijver kunnen deze niet allemaal op een natuurlijke manier worden afgebroken. Daarbij staat het water het hele jaar stil. Hierdoor kan het water erg warm worden in de zomermaanden. Dit heeft als gevolg dat er jaarlijks een blauwalgenbloei optreedt. Blauwalgen kunnen giftig zijn en het kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken bij mensen en dieren.

Aan het water van de stadsvijver aan de Troelstrastraat wordt als proef waterstofperoxide toegevoegd om de blauwalg te bestrijden. Hierdoor mogen mensen en dieren gedurende twee dagen niet in contact komen met dit water. Het waterschap plaatst op deze dagen waarschuwingsbordjes en informeert omwonenden per brief.

algenboot-2De proef wordt op woensdag 26 augustus door een speciale boot met slangen en buizen uitgevoerd. Een dag later is er nog steeds waterstofperoxide in het water aanwezig. Hoewel de gebruikte concentratie bijzonder laag is, kan contact met het water in deze periode tot huidirritatie en ontkleuringen leiden. Door de lage concentratie is waterstofperoxide alleen schadelijk voor blauwalgen. Andere organismen zoals vissen en waterplanten ondervinden geen hinder. Waterstofperoxide breekt na 2 dagen af tot water en zuurstof en is dus niet schadelijk voor het milieu.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen