Spring naar inhoud

Even een dipje in de nazomer door ex-hurricanes

Hierbij de weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag droog en rustig, maar zondag onstuimig en later regen. Op zaterdag is het meest bewolkt met af en toe wat zon. Het blijft wel droog en het is fris met 16 graden. Zondag geeft dezelfde temperaturen alleen is het weerbeeld totaal anders. De wind neemt in de loop van de dag namelijk flink toe en later gaat het regenen.Op maandag is het ook nog onstuimig met veel buien. Het wordt dan wel iets zachter met een graad of 18. Vanaf dinsdag komen we in wat rustiger vaarwater terecht: de wind neemt af en tevens de neerslagkansen. Zon en wolken wisselen elkaar af en dat houden we tot het einde van de week. Het kwik doet eerst nog wel een stapje achteruit, maar begint vanaf woensdag weer te stijgen tot 18 graden op vrijdag.

Nadat de herfst vanaf 22 september met een klein nazomertje is begonnen, kwam er op deze donderdag een einde aan. Regen in de ochtend en buien laat in de middag veranderde het weerbeeld. Want daarvoor had de zon de overhand met soms wat bewolking tussendoor. Maar dan moest de mist in de vroege ochtend wel opgelost zijn.

Vanaf vorige week zaterdag tot en met woensdag startten we steeds in een kleine nevelige wereld. Zo’n lange periode met vijf dagen achtereen mist is niet zo bijzonder. Vaak zien we dat in de herfst en in de winter. De laatste keer dat dit gebeurde was afgelopen jaarwisseling. Vanaf 28 december tot en met 2 januari hadden we toen ook elke dag met mist te maken. De nazomer van deze week werd compleet gemaakt met hoge temperaturen.

Op vier dagen werd de 20 graden overschreden met als hoogtepunt afgelopen woensdag toen het in Berkel-Enschot bijna 23 graden werd. Maar morgen zou het nog wel eens warmer kunnen worden. In de ochtenduren trekt namelijk een warmtefront over die ons wat lichte regen of motregen brengt. Als dat voorbij is ontstaan er flinke opklaringen en wordt met een zuidelijke wind zeer warme lucht aangevoerd.

Het kwik kan naar de 24 en plaatselijk zelfs 25 graden gaan. Als dat laatste gebeurt is dat heel bijzonder. De laatste keer dat op 29 september de zomerse grens werd gehaald was in 2011 toen vrijwel het hele land in zomerse sferen lag. Het warmst werd het toen in het Zeeuwse Westdorpe waar men het 26,9°C zag worden onder een onbewolkte hemel. Dat gaat bij ons allemaal niet gebeuren. Integendeel, de aangevoerde warme lucht brengt de atmosfeer in beweging en wordt onstabiel. In de loop van de middag ontstaan stapelwolken en gaan er tot in de avond buien vallen die plaatselijk met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Echt aangenaam wordt de vrijdag eigenlijk niet, want de lucht wordt klam en benauwd. Net als vandaag zullen de insecten dan weer volop aanwezig zijn.

De komende dagen gaan we ons opmaken voor de komst van de restanten van twee ex-hurricanes: namelijk Lee en Maria. Die laatste is inderdaad hurricane Maria, die een aantal weken geleden zoveel slachtoffers heeft geëist in het Caribische gebied. Maar eer het zover is krijgen we nog een aardige zaterdag voorgeschoteld. Het is meest droog en af en toe krijgen we de zon te zien. Maar de buien van vrijdag hebben wel voor flinke afkoeling gezorgd, want warmer dan een graad of 16 zal het zaterdag niet worden.

Op zondag, als oktober op de kalender verschijnt, komen we langzaam onder invloed van ex-hurricane Lee die vanaf de Atlantische Oceaan richting Schotland koerst. De zuid tot zuidwestenwind neemt flink toe en de eerste regengebieden trekken over. Opnieuw zal het slechts 16 graden worden.

Meteen er achteraan volgt ex-hurricane Maria die ons op maandag onstuimig weer brengt met veel buien, maar met een zuidwestenwind tevens zachte lucht tot een graad of 18. Deze stormdepressie smelt samen met Lee en trekt verder naar Noorwegen.

Dit maakt de weg vrij voor een hogedrukgebied die voor de kust van Ierland komt te liggen.

Vanaf dinsdag wordt het dan rustiger in de atmosfeer en droog. De zon zullen we regelmatig zien afgewisseld door wolkenvelden. Het hogedrukgebied ligt wel voor ons verkeerd, want we komen namelijk in een noordoostelijke stroming terecht die gevuld is met lucht vanaf de poolstreken. Het wordt daarom fris op dinsdag met maxima van 15 graden. Gelukkig gaat het hogedrukgebied aan de wandel en trekt over onze regio naar Polen waar het vrijdag aankomt.

De wind draait dan weer naar het zuiden, waardoor de temperaturen omhoog gaan tot 18 graden op het einde van de week. Het rustige nazomerweer keert in de loop van dinsdag dus weer helemaal terug.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen