Spring naar inhoud

Energierekening mogelijk volgend jaar omlaag

wind-zonne-energieDit komt doordat netbeheerders volgend jaar minder hoge tarieven voor het transport en de aansluiting van gas en elektriciteit mogen rekenen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag 27 november bekendgemaakt.

De transportkosten worden onder meer aan banden gelegd omdat we in het verleden te veel hebben betaald, zo bleek uit boekenonderzoek door de ACM. Ook is de rente de afgelopen jaren behoorlijk gedaald waardoor de twee landelijke netbeheerders, Tennet voor elektriciteit en Gasunie voor gas, tegen lagere kosten kunnen investeren. De ACM verlaagt hun gezamenlijke inkomsten daarom met wel 260 miljoen euro.Al in oktober van dit jaar maakte energiebedrijven Eneco en Essent bekend dat ze hun tarieven voor energie per 1 januari 2015 zouden verlagen, omdat de marktprijzen zijn gedaald. Gas kost nu 20 procent minder dan een jaar geleden. Dat komt door weinig vraag en grote voorraden na de zachte winter van vorig jaar. Er werd toen wel een winstwaarschuwing afgegeven aan consument dat ze daar niet voor het volle pond van zouden profiteren omdat de energiebedrijven grote investeringen in elektriciteitscentrales, die nu stilstaan, moeten terugverdienen. Ook waarschuwde Eneco en Essent dat een hogere belasting op energie de lagere tarieven voor een deel teniet kan doen.

Het maximale tarief dat de ACM nu heeft opgelegd, geldt alleen voor de regionale transportkosten. In Nederland betalen we twee partijen voor het transport van energie. Dat zijn de landelijke netbeheerders en de regionale beheerders, waarvan er in Nederland acht zijn. De toezichthouder bepaalt in december de bedragen voor de twee landelijke netbeheerders. Het zou dus kunnen dat we volgend jaar veel minder hoeven te betalen voor energie.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen