Spring naar inhoud

Emancipatie in Tilburg

Gastbijdrage van Marcelle Hendrickx, wethouder Emancipatie en Integratie in Tilburg, ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Feniks, het Emancipatie Expertise Centrum.

Feniks bestaat 40 jaar? Emancipatie als begrip bestaat inmiddels ook 4 decennia. Is emancipatie nog wel nodig? Is de emancipatiebeweging niet gewoon dood? Naar mijn stellige overtuiging is emancipatie harder nodig dan ooit!

Met de benoeming van Trump zie ik een beweging ontstaan die vele stappen op gebied van emancipatie teniet doet. Het lijkt alsof we teruggeworpen worden naar de Middeleeuwen. Of toch in ieder geval, ruim 40 jaar terug in de tijd:

 • Alternative facts ….
 • Grab them by the pussy ….
 • The muslimban (die geen muslimban is) ….
 • The so called Mexican rapists ….

En het zoveelste dieptepunt, dat las ik tijdens het weekeinde: Het feit dat een verkrachter in de staat Arkansas zeggenschap over de abortus bij zijn slachtoffer krijgt. Ik vind dit verschrikkelijk. Ik geloof soms niet wat ik lees. Ik maak me zorgen, zorgen om de toekomst van mijn dochters, van alle dochters. En de toekomst van onze zonen.

Emancipatie heeft vaak de bijklank van fanatiek, actiegericht en op de barricades. En eerlijk gezegd: het verlangen om op te staan en mijn stem te laten horen wordt steeds sterker. Dat doe ik dan ook: op Twitter, Facebook en vooral de gesprekken die ik dagelijks voer. Privé en op het werk en ook hier vandaag!

Ik durf te stellen: emancipatie is harder nodig dan ooit! Emancipatie voor iedereen. Voor vrouwen. Maar zeker ook voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, gehandicapten, vluchtelingen et cetera.

 • Zolang vrouwen nog steeds minder verdienen voor hetzelfde werk als mannen;
 • Zolang er nog steeds vrijwel geen vrouwen in het bestuur van grote organisaties zitten;
 • Zolang nog steeds inwoners van onze stad niet voor hun geaardheid durven uit te komen;
 • Zolang er nog steeds verhitte bijeenkomsten zijn over het vestigen van asielopvang in een buurt;
 • Zolang is er nog steeds behoefte aan emancipatie.

Uitgesproken en subtiel:

 • Uitgesproken tegen publiek onrecht en achteruitgang;
 • Subtiel in onze onderlinge contacten.

Tilburg is een inclusieve stad. Een stad waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen. Een stad die mee-ademt en nadenkt over de langere termijn. Daar ben ik trots op. Daar wil ik de barricade voor op. De mensen in onze stad zijn het waard om het debat aan te gaan over gelijkheid en gelijkwaardigheid. Over respect en fatsoen. Over kansen voor iedereen. Dat horen we voor elkaar over te hebben.

We vieren vandaag het 40-jarig bestaan van Feniks.

Van harte gefeliciteerd! Zij zijn dus al geruime tijd bezig met emancipatie. In Tilburg vervullen zij nog steeds een belangrijke rol. Om emancipatie op de agenda te houden. Met als belangrijk aandachtspunt. Het stimuleren van zelfredzaamheid van vrouwen.

Naast wethouder Emancipatie en Integratie ben ik ook wethouder jeugd en wat mij opvalt…. en wat ook uit onderzoek blijkt:

Als het goed gaat met een moeder, dan gaat het meestal ook goed met haar kind. Voor mij snijdt het mes dus zeker aan twee kanten!

Dames en heren, ik geloof in een samenleving waar gelijkwaardigheid een basisbegrip is. Emancipatie is voor mij de erkenning dat die gelijkwaardigheid er nog niet is:

 • Dat heeft een aparte benadering nodig
 • Daar ligt nog een mooie uitdaging voor de toekomst

Feniks, Van harte gefeliciteerd met je 40e verjaardag!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website tilburg.d66.nl.

Share

1 gedachte over “Emancipatie in Tilburg

 1. Van den Berg

  Toch fijn dat de wethouder zich volstrekt geen zorgen maakt over de verschrikkelijke situatie van vele moslimvrouwen in de stad en wat de islamisering voor haar kinderen en kleinkinderen kan gaan betekenen. En dan wél zorgen hebben over de man die juist o.m. vanwege vrouwenrechten de islam wil indammen.
  Ook iemand die de voorkeur gaf boven een vrouw die slachtoffers van Bill, haar man, bedreigde in haar functie van openbaar aanklager boven een man die achtervogd wordt door een heimelijk opgenomen 'stoere mannentaal' slip of the tongue, terwijl dezelfde man als geen ander vrouwen de kans gaf om binnen zijn bedrijf tot op topniveau te komen.
  U heeft geen splinter in uw oog, geen balk voor uw kop, maar een complete kluisdeur voor uw neus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen