Spring naar inhoud

Eerste Tilburgse Bevrijdingswandeling

Op zondag 29 oktober 2017 wordt voor de eerste keer de Tilburgse Bevrijdingswandeling gehouden. Twee dagen na de officiële bevrijdingsdag van Tilburg wordt er gewandeld vanaf de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in de Tilburgse binnenstad naar de Hasseltse Kapel en van daar naar Peerke Donders. De deelnemers worden per bus teruggebracht. Deelname kost 5 euro per persoon er er kunnen maximaal vijftig personen deelnemen.

De Tilburgse Vredeswandeling start om 11.00 uur bij de de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood aan de Kapelhof. Rond 12.30 uur zijn de deelnemers bij de Hasseltse Kapel. Hier worden een eenvoudige lunch met koffie geserveerd. Om 16.00 uur zijn de vredeswandelaars bij Peerke Donders.

Daar staat een bus klaar. De route is tien kilometer lang. Er wordt in een rustig tempo gelopen. In verband met de organisatie moet men zich opgeven vóór donderdag 26 oktober 2017 via het emailadres: info@olvternoodtilburg.nl.

De eerste Tilburgse Vredeswandeling wordt gehouden in het kader van de Tilburgse bevrijdingsdag op 27 oktober. Het initiatief is genomen door drie organisaties die met elkaar gemeen hebben dat ze erfgoed beheren dat sterk verbonden is met de oorlog en de bevrijding van Tilburg. De wandeling heeft een dubbele motivatie: op een vernieuwende manier stilstaan bij de bevrijding en aandacht hebben voor oorlog en vrede in de hedendaagse wereld.

In de kapel Onze Lieve Vrouw ter Noodkapel ligt een boek met de namen van Tilburgse oorlogsslachtoffers. Deze kapel is met geld van de Tilburgers gebouwd om Maria te bedanken voor de bevrijding. Tijdens de oorlog en de bevrijding hebben de Tilburgers hun vertrouwen gesteld in Maria. Haar verering was zeer groot. Dat is de relatie met de Hasseltse Kapel. Door de Tilburgers werd het als een wonder beschouwd dat de bevrijding op 27 oktober kwam op de geboortedag van Peerke Donders.

De Tilburgse Bevrijdingswandeling begint met een toelichting op de Onze Lieve Vrouw ter Noodkapel door Karel Bergmans. Hij is de voorzitter van de beheerstichting. In zowel de Hasseltse Kapel als in het Museum van Peerke Donders wordt een uiteenzetting gegeven door Paul Spapens, kenner van het Tilburgs volksgeloof. Onderweg wordt op sommige plaatsen stilgestaan bij onder meer de betekenis van de zogeheten Mariategels die in Tilburg tegen huizen zijn gemetseld.

Share

1 gedachte over “Eerste Tilburgse Bevrijdingswandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen