Spring naar inhoud

Een gouden herfst dit weekeinde

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zeer warm en droog. Op zaterdag wisselen zon en wolken elkaar af, maar op zondag regeert alleen maar de zon.

De temperaturen lopen op van 21 op zaterdag tot 23 graden op zondag. Maandag wordt nog warmer (tot misschien wel 25 graden) en zullen vele dagrecords gebroken worden. Een echte nazomer dus, die vanaf dinsdag begint af te brokkelen. Tot en met woensdag blijft het nog wel droog, maar er komt bewolking opzetten en de temperaturen beginnen te dalen naar 18 tot 19 graden. Vanaf donderdag wordt het wisselvallig en vallen er buien.

Na een natte september en wisselvallig begin van deze maand, komt daar de komende dagen een einde aan. Een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa én een depressie bij IJsland zorgen voor een krachtige zuidwestelijke stroming, waardoor de aanvoer van warme lucht op gang gaat komen.

De temperaturen gaan naar de 20 graden en in het weekeinde en begin volgende week zelfs daarover heen. Het wordt zo warm dat dagrecords op breken staan.

Deze week was het echter nog fris, maar langzaam ging het kwik omhoog van 13 tot 14 graden in het vorige weekeinde tot 17 op deze donderdag.

Daarbij zagen we dat het weerbeeld ook beter werd. Buien maakte steeds meer plaats voor perioden met zonneschijn.

Vanavond is het nog licht bewolkt, maar in de nacht neemt de bewolking weer. Dat houden we de hele vrijdag, waarbij in de middag de zon zich af en toe laat zien. Je voelt meteen dat we in warme lucht terecht zijn gekomen, want ondanks al het grijze weer kan het in onze regio toch nog 19 tot 20 graden worden.

In het weekeinde wordt het hogedrukgebied krachtiger en blijft keurig op zijn plaats liggen. Ondertussen zien we op de Atlantische Oceaan een ex-hurricane verschijnen met de naam Ophelia die rond 10 oktober voor de kust van Afrika is geboren.

Normaal gesproken trekt deze dan naar het westen richting het Caribische gebied. Maar deze orkaan gebruikte een andere routeplanner. Het zette namelijk meteen koers naar het noordoosten richting Europa. Op zaterdag ligt deze bij de Azoren en probeert verbinding te maken met de depressie bij IJsland. In eerste instantie lukt dat niet, maar vanaf dinsdag wel.

Tot die tijd hebben we er geen last van en krijgen we een prachtige nazomer. Ophelia zorgt er tevens voor dat de warme stroming steeds verder toeneemt. Op zaterdag is het al 21 en zondag 23 graden. Het weekeinde start met een afwisseling van zon en wolken en eindigt op zondag met de hele dag zonneschijn. Op deze dag draait de wind van zuidwest naar zuid en laat de thermometer steeds verder oplopen.

Op maandag zou op een enkele plek zelfs zomerswarm kunnen worden met 25 graden. En dan zouden de dagrecords wel eens kunnen breken. De warmste 16e oktober maakten we mee in 1949 toen het in Maastricht 24,2°C en De Bilt 21,2°C werd. In onze regio is het vrijwel zeker dat het dagrecord sneuvelt, want staat op 20,8°C waargenomen in Gilze-Rijen op 16 oktober 1959.

Overigens noteerden we vorig jaar op deze dag ook al een warme dag: Berkel-Enschot had 21,0°C en Maastricht 20,8°C. Vanaf dinsdag komt de klad erin omdat ex-hurricane Ophelia en de IJslanddepressie samen één grote depressie gevormd hebben en steeds krachtiger wordt. De nazomer, ook wel gouden herfst genoemd, nadert dan zijn einde omdat het hogedrukgebied het steeds moeilijker krijgt en opschuift naar het oosten.

Dat betekent dat er vanaf dinsdag meer bewolking komt, maar dat het nog wel droog blijft. De temperaturen beginnen te zakken tot onder de 20 graden. Op donderdag breidt de depressie zich uit tot over de Noordzee en dat betekent dat er buien gaan vallen. Meer dan een graad of 18 zal het niet worden en op vrijdag is het nog wat frisser met 16 graden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen