Spring naar inhoud

Max Louwerse is hoogleraar cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentie aan het Tilburg Center for Cognition and Communication van de Tilburgse universiteit. Hij is vanuit de universiteit initiatiefnemer van het project VIBE (Virtual Humans in the Brabant Economy).

Dit project is opgezet om de ontwikkeling van virtuele mensen, ofwel: avatars, mogelijk te maken, die in de nabije toekomst kunnen worden ingezet voor trainingen in de gezondheidszorg. Het project VIBE is het eerste project van Mind Labs, het initiatief rondom interactieve technologieën en menselijk gedrag in de Spoorzone in Tilburg. De Europese Unie, OP Zuid, het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord Brabant en de gemeente Tilburg financieren het project. ...lees verder "Een avatar als docent"

Share

Van zaterdag 21 tot zondag 29 oktober 2017 vindt de Dutch Design Week (DDW) met als thema ‘Stretch’ plaats in Eindhoven. Studenten en alumni van de Tilburgse Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) zijn dit jaar met  meerdere opleidingen vertegenwoordigd in diverse spannende samenwerkingsprojecten.

Fontys Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe, bachelor Vormgeving) is te vinden in het voormalige V&D pand met 'Digital Realists' in 'De Modebelofte en Fontys Credit: Wall Street. De master Architecture en master Urbanism (MA+U) staan in het Temporary Art Centre (TAC) als onderdeel van 'Embassy for Urban Transformation' met hun onderzoek naar 'Eindhoven 2050'. ...lees verder "Fontys Hogeschool voor de Kunsten op de Dutch Design Week"

Share

Bestuurder en econoom Jos van Lange is als toezichthouder per 1 oktober 2017 toegetreden tot het Stichtingsbestuur van Tilburg University. Hij gaat zich toeleggen op de portefeuille financieel beleid en bedrijfsvoering. Van Lange volgt Ingrid Doerga op.

Van Lange (61) was tot 1 oktober 2017 directeur bij Rabobank Nederland en CEO (chief executive officer, bestuursvoorzitter) van de Rabo Vastgoedgroep. Daarna werd hij professioneel toezichthouder, adviseur en bestuurder. Hij is alumnus van Tilburg University (toen Katholieke Hogeschool Tilburg geheten): hij studeerde cum laude af in de Algemene Economie. ...lees verder "Jos van Lange nieuw lid Stichtingsbestuur Tilburg University"

Share

Het nieuwe schoolgebouw van 2College Jozefmavo aan de Sportweg in Tilburg is op vrijdag 6 oktober officieel geopend door wethouder Marcelle Hendrickx.

Marcelle Hendrickx licht toe: "In Tilburg willen we voor ieder kind een fijne leerplek. Een plek waar je je thuis voelt, waar je elkaar ontmoet en inspireert, waar je je goed kunt voorbereiden op je verdere toekomst en dromen. Het nieuwe gebouw van 2College Jozefmavo is zo'n plek. Modern, functioneel, licht en transparant. Met een eigentijdse inrichting die de nieuwste onderwijsontwikkelingen mogelijk maakt. Het is een plek waar talentontwikkeling voor ieder kind volop de ruimte krijgt." ...lees verder "Nieuwe Jozefmavo aan de Sportweg geopend"

Share

Het aantal voortijdige schoolverlaters (VSV) in de gemeente Tilburg is in het schooljaar 2015-2016 opnieuw gedaald naar 2,3 procent (355 leerlingen) . Het schooljaar daarvoor lag het nog op 2,5 procent (382 leerlingen). Drie jaar geleden bedroeg dit percentage nog 2,7 procent (407 leerlingen).

Deze getallen komen uit het jaarverslag Leerplicht en RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) over het schooljaar 2015/2016. In dit jaarverslag worden de lokale cijfers over schoolverzuim en de voortijdig schoolverlaten (VSV) cijfers gepresenteerd die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap publiceert voor Tilburg en de regio Midden-Brabant. ...lees verder "Minder voortijdige schoolverlaters, meer verzuimmeldingen"

Share

De Tilburgse gemeenteraad vraagt aan de stad welke ideeën of plannen een plekje verdienen in de begroting van 2018. Inwoners van de gemeente Tilburg kunnen hun ideeën indienen via de website methetoogop2018.nl.

Sommige Tilburgers hebben al ideeën ingestuurd. Die zijn ook te zien op deze website. De gemeenteraad kreeg tot nu toe bijna 30 voorstellen uit de stad, die mogelijk een rol gaan spelen wanneer in november 2017 de gemeentelijke begroting voor 2018 op de raadsagenda staat. De ideeën zijn afkomstig van diverse inwoners en groeperingen, die de raad in de afgelopen maanden hebben laten weten wat er in de plannen voor volgend jaar niet mag ontbreken. ...lees verder "Gemeenteraad op zoek naar ideeën en plannen uit de stad"

Share

Zaterdagavond 7 oktober 2017 wordt duidelijk welke school gaat optreden voor Koningin Máxima. Drie Brabantse basisscholen Pendula uit Tilburg, Octopus uit Boekel en De Zeggewijzer uit Terheijden gaan met elkaar de strijd aan in het tv-programma 'Lang Leve de Muziek Show' van AVROTROS en de Stichting Méér Muziek in de Klas op NPO Zapp. Het tv-programma wordt gepresenteerd door Romy Monteiro en Buddy Vedder.

In iedere uitzending van dit nieuwe programma strijden drie klassen uit een provincie tegen elkaar. De winnaar mag op 14 december 2017 optreden in de grootste schoolband van Nederland op het Kerst Muziekgala 2017 in Ahoy. Daar is Koningin Máxima, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, één van de aanwezige gasten. ...lees verder "Basisschool Pendula in tv-programma Lang Leve de Muziek Show"

Share

Reis je op vrijdag 6 oktober 2017 met de trein vanaf station Tilburg en wil je een stukje wijzer het weekend in gaan? Twee Tilburgse hoogleraren en een docent serveren op het NS Centraal Station in Tilburg wetenschappelijke ‘snacks’ in de vorm van minicolleges van ongeveer 4 minuten. De colleges vinden plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap, waarin (onderwijs)instellingen laten zien wat zij in huis hebben.

De colleges staan in het teken van het thema 'De opgebrande maatschappij' en gaan over het toegenomen verlangen naar vroeger, de haast in de maatschappij en de snel veranderende menselijke verhoudingen onder invloed onder meer van social media. ...lees verder "Wetenschappelijke ‘snacks’ op NS Centraal station Tilburg"

Share

François, Tim en Rikke vertellen hoe gamen in hun leven past, tijden een workshop in samenwerking met R-Newt, de jongerenafdeling van ContourdeTwern.

“Het is februari, 2015. Ik rol langzaam mijn bed uit en schuifel naar mijn computer. Ik zie het al een aantal jaar als doel voor ogen: ik word professioneel gamer. Ik ben
gestopt met mijn derde studie en start mijn computer op om te beginnen met gamen. Na een tijdje komen mijn lotgenoten François en Tim ook online, samen gamen we door tot laat in de avond.
...lees verder "Workshop: hoe je gamen kunt gebruiken voor school of een baan"

Share

Bij ContourdeTwern doen veel studenten van de Academies voor Sociale Studies Breda en Den Bosch (ASB-ASH) praktijkervaring op. Zowel in de uitvoering als voor onderzoek hebben stagiair(e)s hun meerwaarde al lang bewezen. Toch verwachten ContourdeTwern en Avans nog meer te kunnen halen uit een structurele samenwerking. ...lees verder "Avans en ContourdeTwern slaan een brug tussen praktijk en opleiding van sociaal werk"

Share

Rechts het Pivnica gebouw in het centrum van Srebrenica

Wat in april 2015, tijdens de organisatie van het eerste Srebrenica Wave Festival, begon als droom van Muamer Čivić, een van de bandleden van de Bosnische band Afera, wordt eindelijk werkelijkheid.

Het multifunctioneel cultureel centrum ‘Pivnica’ gaat van start in een oude brouwerij midden in het centrum van de Bosnische stad. Het moet een creatieve plek gaan worden door de kracht van onderop voor alle inwoners van Srebrenica en omgeving. Het centrum zal in de toekomst ruimte gaan bieden voor het organiseren van diverse culturele activiteiten die de sociale samenhang in Srebrenica versterken. ...lees verder "Srebrenica Community Center, van droom naar werkelijkheid"

Share

Het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) is van plan om een gebouw van RIBW (Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen) in de wijk Het Zand aan de Schiphollaan 28a te kopen voor €1.300.000,-.

In dit pand wilde RIBW een 24-uursopvang vestigen voor mensen met zowel psychiatrische als verslavingsproblemen. Toen dit in februari van 2017 bekend werd, leidde dit tot protesten in de buurt en vanuit basisschool Jeanne d’Arc, dat er naast staat. ...lees verder "College wil pand Schiphollaan kopen van RIBW"

Share

Yorin Bal uit Tilburg is student aan de mbo-opleiding Luchtvaarttechniek van het ROC Tilburg, waar hij wordt opgeleid tot Technicus Vliegtuigonderhoud. Als enige student in Nederland heeft hij de Part-examens gehaald, zodat hij in heel Europa aan vliegtuigen mag sleutelen en vrijgeven voor de vlucht.

Landelijk wordt er elk jaar een student benoemd tot Mbo Ambassadeur benoemd. Mbo Ambassadeurs zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Hierbij word verder gekeken dan naar het behalen van hoge cijfers alleen. Alle deelnemende mbo-scholen in Nederland, in totaal 39, kiezen jaarlijks hun eigen Ambassadeur die zij nomineren voor de landelijke verkiezing. ...lees verder "Tilburgse student Yorin Bal genomineerd als Mbo Ambassadeur"

Share

Maandag 4 september 2017 werd in de aula van Tilburg University officieel het Academisch Jaar geopend. Deze opening vindt elk jaar plaats op de eerste maandag in september en elk Academisch Jaar heeft een eigen thema. Voor 2017 - 2018 is het thema 'Taking Responsibility in a Connected World', 'Verantwoordelijkheid nemen in een met elkaar verbonden wereld'.

De openingstoespraak werd dit jaar verzorgd door Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie. Klinische neuropsychologie is een specialisatie binnen de psychologie waarin de relatie wordt bestudeerd tussen de hersenen en het gedrag. ...lees verder "Hoogleraar Margriet Sitskoorn: “De waarachtig wijze mens”"

Share

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) doet elke twee jaar onderzoek naar de financiën onder studenten. Uit de resultaten die op 1 september 2017 gepubliceerd werden, blijkt dat 73% van de studenten een studieschuld heeft, maar dat slechts een klein deel dit als een financieel probleem ervaart. In 2015 ervoer nog bijna 30% het hebben van een studieschuld als een financieel probleem, nu is dat 12%.

Veruit de meeste studenten zijn opgegroeid met het idee dat het lenen van geld en het hebben van een schuld heel normaal is. Het Nibud vermoedt dat meer duidelijkheid, voorlichting en begeleiding van ouders en professionals de student kunnen helpen om zich bewuster te zijn van de gevolgen van lenen. ...lees verder "Nibud Studentenonderzoek – 73% heeft studieschuld"

Share

'Tilburg mist een openluchtzwembad'. Dat is één van de vele adviezen die de Tilburgse Sportraad vandaag tijdens Tilburg Ten Miles aan Wethouder Kokke van sport heeft gegeven middels een nieuw manifest.

In het Sportmanifest 2018-2022 staan aanbevelingen vanuit de Tilburgse sportwereld aan politiek Tilburg om sport en sportbeleving in de komende vier jaar nóg beter en succesvoller te maken.

Het Sportmanifest 2018-2022 bevat  aanbevelingen op velerlei gebied. Een willekeurige greep: ...lees verder "Sportmanifest: “Tilburg mist een openluchtzwembad”"

Share

In het toekomstige Spoorpark aan de Hart van Brabantlaan ligt sinds maandag de grootste studentencamping van Nederland. De studenten van Fontys hebben er de tenten opgeslagen voor de Purple Introductieweek.

Vijf studenten van Fontys Academy for Creative Industries waren maandenlang met de voorbereidingen bezig, zodat ruim 2.000 studenten tijdens de introductieweek een overnachtingsplaats hebben. Naast slapen staat ontmoeten centraal.

De Purple Introductieweek is dé introductieweek voor alle 10.000 nieuwe Fontys-studenten en vindt plaats van 21 tot en met 25 augustus. Nieuwe studenten krijgen hiermee een warme start en leren hun medestudenten, opleiding en de stad waar ze gaan studeren kennen.

Share

De TOP Week (Tilburg Orientation Program) wordt dit jaar gehouden van maandag 21 tot en met vrijdag 25 augustus 2017 en wordt georganiseerd door en voor studenten. De nieuwe studenten maken tijdens TOP Week kennis met alle aspecten van het studentenleven in Tilburg.

De TOP Week is in 1981 opgezet door een groep studenten van destijds nog de Katholieke Hogeschool Tilburg. Het doel was om de nieuwe studenten in Tilburg te introduceren bij alles wat Tilburg te bieden heeft.

Wat als klein initiatief begon, is nu uitgegroeid tot één van de grotere, jaarlijkse evenementen in Tilburg.
...lees verder "TOP Week, introductieweek voor nieuwe Tilburgse studenten"

Share

3

In 2010 werd rondom het Corpac Huis, het pand op de hoek van Ringbaan West en Prof. Cobbenhagenlaan, waarin destijds onder meer de Kamer van Koophandel was gevestigd, een biodiversiteitstuin aangelegd. Met de biodiversiteitstuin wilde het Corpac Huis een natuurlijke omgeving maken voor planten en dieren. De gemeente stak er €110.000,- in, Het Corpac Huis €20.000,- en de provincie Noord-Brabant betaalde €25.000,-.

Share

De week die voorheen bekend stond als de European Social Innovation Week heeft een nieuwe naam gekregen: Dear Future. Het Dear Future Festival wordt gehouden in de week van 23 tot en met 29 september, met name in de Spoorzone. Daarbij is het festival ook verlengd, van vijf naar zeven dagen. Het is een evenement voor vragenstellers, denkers, visionairs en innovators uit alle lagen van de bevolking. De toegang is voor het grootste gedeelte gratis.

Het programma is dit jaar zeer uitgebreid met workshops, exposities en lezingen over mobiliteit, leefstijl, wonen, ontspanning, identiteit, gezondheid en voeding. Een greep uit het enorme aanbod: ...lees verder "“Lieve Toekomst”"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen