Spring naar inhoud

Dubbel-expo & pop-up tentoonstellingen ‘Gevonden voorwerpen’

Bij Brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) en de Bibliotheek Tilburg Centrum is tot en met zondag 30 april 2017 de dubbel-expositie 'Gevonden voorwerpen'! te zien. Het is het eerste samenwerkingsproject van bkkc, Kunstbalie en de Bibliotheek Tilburg Centrum die in 2018 gezamenlijk naar de Lochal in de Spoorzone zullen verhuizen. Met dit project bundelden ze hun krachten en expertise op het gebied van kunst, educatie, exposeren en programmeren. De dubbel-expositie waarin de vier kunstenaars Paul Bogaers,  RobinGerris, Chantal Rens en Tessa van Helden zich lieten inspireren door gevonden voorwerpen en oude foto’s.

Om die expertise ook te delen met jong talent in de stad, koppelden ze aan de expositie een educatief programma. Hierbij verzorgen zes culturele instellingen uit Tilburg een inspiratiedag voor ruim honderd studenten van Fontys Academie voor Beeldende Vorming. Deze studenten presenteren vervolgens op 23 en 24 maart 2017 hun eigen pop-up tentoonstellingen op twaalf verrassende locaties in Tilburg.

Hiervoor zijn studenten op zoek gegaan naar niet voor de hand liggende locaties in Tilburg. Denk bijvoorbeeld aan een park, verzorgingstehuis of fietstunnel. De pop-up tentoonstellingen op deze locaties vormen samen een kunstroute, die op deze twee dagen gratis te bezoeken zijn. De routebeschrijving is op te halen bij één van de twee startpunten: bkkc aan de Spoorlaan 21 i-k of de Bibliotheek Tilburg Centrum aan het Koningsplein 10 in Tilburg en bekijk dan meteen de dubbel-expositie 'Gevonden voorwerpen'!

De deelnemende kunstenaars:

Paul Bogaers

Met zijn combinaties van foto’s en fotografische ‘objects trouvés’ zoals amateurkiekjes, plaatjes uit boeken en andere bestaande beelden, nodigt fotograaf Paul Bogaers de kijker uit om onverwachte verbanden en betekenissen te ontdekken. De afgelopen jaren is zijn tweedimensionale fotografie ruimtelijk geworden met vervreemdende assemblages en installaties.

Robin Gerris

Gebruikmakend van gevonden beeldmateriaal heeft zijn werk tot doel een visueel hulpmiddel te creëren voor bezinning en persoonlijke reflectie. Robin laat de kijker nadenken over het verleden van een object of beeld. Hij biedt met zijn werk ruimte om te reflecteren over het eigen verleden en nodigt de kijker uit om zijn/haar eigen verhaal te zoeken in het beeld.

Chantal Rens

Chantal verzamelt beelden die in feite zeer tijdgebonden zijn, maar die ze door combinaties in collages een onbestemde atmosfeer verleent. Ze hanteert daarvoor simpelweg de schaar en de lijmpot om bestaand beeldmateriaal dat we hebben overleefd boven zichzelf uit te tillen. Haar werk heeft de aard van een schrijnend verlangen, doet lichtvoetig aan en is in zijn vanzelfsprekendheid ook altijd raadselachtig.

Tessa van Helden

Tessa heeft een fascinatie voor archiefmateriaal en zij haalt haar inspiratie voornamelijk uit amateurfoto’s die zij verzamelt op rommelmarkten. Deze foto’s dienen als uitgangspunt voor de werken die Tessa maakt waarbij de vraag centraal staat wanneer zij de verbeelding van de toeschouwer aan kan spreken. Wanneer is een beeld nog herkenbaar en wanneer wordt het abstract?

Verder werkten mee:

Deelnemers Hackaton ‘Augmented Exhibitions’ van de Kennismakerij (Bibliotheek Nieuwe Stijl) gingen aan de slag om een creatieve technologische oplossing te vinden die een extra laag informatie over de beelden in de expositie legt. Twee concepten zijn te zien in de expo in Bibliotheek Tilburg Centrum. De makers zijn: Berry de Jong, Robbert Heijnen, Rutger Kamerbeek.

De dubbel expositie 'Gevonden voorwerpen'! is te zien tot en met zondag 30 april 2017 in de tentoonstellingsruimte van bkkc, geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur en in het weekend van 13.00 – 17.00 uur en de Bibliotheek Tilburg Centrum is de expo te zien op maandag tot en met vrijdag 09.00 – 21.00 uur | zaterdag 09.00 – 17.00 uur | zondag 13.00 – 17.00 uur. De toegang is op beide plekken gratis.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen