Spring naar inhoud

Doorbraak binnenstad

Hendrikhof
Hendrikhof

Nadat maandagochtend 29 februari de commissie Bestuur van de gemeenteraad is geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen voor de binnenstad en het Stadskantoor (het stadhuis) heeft de gemeente Tilburg een persbericht op haar website geplaatst met de daarbij behorende 'Afsprakenkader Wereldhave en gemeente Tilburg inzake versterking verblijfsklimaat binnenstad'.05-19-2015 2130Leegstand Binnenstad V&D Heuvelstraat

Citaat: De gemeente en Wereldhave hebben 28 februari afspraken gemaakt over de toekomst van het centrum. Er komt onder meer een verbinding van de Emmapassage richting het Pieter Vreedeplein en Primark vestigt zich op de locatie Stadskantoor 3.

Het voormalige V&D pand en het verblijfsklimaat op het Pieter Vreedeplein worden aangepast. Het openbaar gebied krijgt een opknapbeurt. Er wordt 15 miljoen euro gereserveerd voor deze aanpassingen. Daarvan is 5 miljoen voor een forse impuls in het groen en het wegnemen van 2000 m2 meters uit de markt. (Alle afspraken staan in de pdf in deze link.) Een gevolg van deze afspraken om de structuur van de binnenstad te versterken is de komst van Primark. De Tilburgse gemeenteraad neemt op een later moment een besluit over de afspraken die gemaakt zijn tussen de projectontwikkelaar en de gemeente.

05-19-2015 2129Leegstand Binnenstad HEMA HeuvelstraatHoe de nieuwe ideeën zullen worden omgezet in concrete plannen is nog niet bekend, laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg weten.

Maar wie de kaart van de binnenstad er bij pakt en een lijn trekt tussen de Emmapassage en het Pieter Vreedeplein (beide eigendom van Wereldhave) ziet dat de panden van de ex-V&D en Hema hier 'in de weg' zitten. Het beeld laat weinig aan de fantasie over.

doorbraak-binnenstad

Maar op de vraag of het dan daadwerkelijk de bedoeling is om de panden van de Hema en ex-V&D af te breken, kon de woordvoerster geen antwoord geven. "Er zijn nog geen lijnen op de kaart gezet en er staat nog niks op papier." Halverwege april 2016 kan het eerste concept-plan worden verwacht.

Share

2 gedachten over “Doorbraak binnenstad

 1. Joost van DAT

  De euforie over de komst van een bedenkelijke winkelketen (primark) neemt politiek weer groteske vormen aan. Ineens is deze goedkope winkelketen wederom de drager geworden van de gemeentelijke winkelplannen. De looproute vanaf het gemeentehuis is straks via de Emmapassage via Hema en het voormalige V&D pand naar het Pieter Vreedeplein. Dat was al zo, maar gaat nu ineens veel geld kosten, omdat de betreffende panden eerst moeten worden aangepakt. Wereldhave en de Gemeente trekken nu gebroederlijk/ gezusterlijk samen op met het binnenstadmanagement als hijgende naprater. Wat deze looproute voor de rest van de binnenstad gaat betekenen is meer wishfull thinking, dan een concreet gegeven. Ook een ingebouwde stop aan winkelontwikkeling elders in de stad lift achteloos mee. Geeft allemaal een wat rommelige indruk. Maar wat wil je ook als Primark de trekker van het winkelcentrum gaat worden. Laat in ieder geval het gemeentehuis zelf met rust a.u.b, om ook het historisch besef niet goedkoop van de hand te doen!

 2. Sjef van Hattum

  Ik denk niet dat de eigenaren van het oude V&D-pand dit zullen verkopen aan de gemeente om het af te breken. Juist in dit gebouw moet weer een winkel of winkels komen en moet zo de doorgang worden naar het Pieter Vreedeplein.
  Het gebouw waar nu de Hema zit zou eventueel weg kunnen en een directe verbinding worden met de Heuvelstraat. Echter heb je dan nog het probleem Hendrikhof. Deze straat wordt gebruikt om de winkels te bevoorraden. De fietsenstalling kan weg omdat er voldoende gratis (overdekte) fietsenstallingen in de buurt zijn.

  Als het gebouw van "V&D" gesloopt zou worden voor een doorgang naar het Pieter Vreedeplein dan krijgen de winkels in de Pieter Vreedstraat nog minder klanten. En ik denk ook niet dat die er blij mee zullen zijn als dit het plan is van de gemeente Tilburg.

  Het verbouwen van Stadskantoor 1 slaat helemaal nergens op en ik hoop dat dit ook niet doorgaat.
  Wat wel aangepast moet worden is het Willemsplein. Ik zou hier die grote fontein slopen en van het Willemsplein een park maken. Of zoals het vroeger was een tuin van maken. Ik denk dat Tilburgers die willen trouwen een hele mooie plek hebben om te trouwen. Ik vind het Willemsplein koud en kil. Het heeft geen enkele uitstraling. De parkeergarage zou dan wel weer moeten verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen