Spring naar inhoud

Doe de kachel maar weer aan

weerbericht2016-04-21-Rode-Tulp-WilhelminaparkEen temperatuur van 9 graden en buien met hagel, onweer en plaatselijk zelfs natte sneeuw. Dat is wat ons in het weekeinde te wachten staat. Je zou het op deze donderdag niet zeggen dat het weer zo snel gaat omslaan.

De temperatuur steeg naar 19 graden in Brabant en Limburg en in de bebouwde kom werd het zelfs een warme dag. Zo meldde Berkel-Enschot een kwikstand van 20,3°C. 2016-04-15 7903 Gele Magnolia donkere lucht landscapeNet als gisteren scheen de zon de gehele dag. Pas aan het begin van de avond verdween de zon door de komst van sluierbewolking uit België. De dag begon fris met een graad of 3.

In de nachten ervoor heeft het zelfs gevroren. Dat gebeurde in onze regio zowel op maandag- als woensdagochtend met respectievelijk -0,9°C en -0,6°C. Het heldere weer van de afgelopen dagen hebben we te danken aan een langgerekt hogedrukgebied dat zich vanaf IJsland helemaal uitstrekt tot over het zuiden van Europa.

2016-04-17 8071MolenbochtpleinMaar het hogedrukgebied houdt geen stand en valt uit elkaar. Een groot gedeelte komt tussen Groenland en Ierland te liggen en hiermee komt een noordelijke stroming tot stand met aanvoer van koude lucht rechtstreeks vanaf de poolstreken. En dat zal vooral in het weekeinde gestalte krijgen.

Eer het zover is krijgen we nog de vrijdag die een overgangsdag zal worden. De sluierbewolking van deze donderdagavond heeft inmiddels plaats gemaakt voor wolkenvelden en deze nemen in de komende uren alleen maar toe. Hierdoor krijgen we ook niet meer zo’n koude nacht en blijft op een minimum steken van een graad of 6. De vrijdag wordt een bewolkte dag en tegen de avond kan er zelfs wat lichte motregen uit vallen. Door het ontbreken van de zon wordt het niet zo warm met amper 13 graden.

2016-04-16 8002 f3570 ijzergieterij Piushaven Jos DondersOp zaterdag en zondag doet de temperatuur steeds meer stappen terug en leidt tot het koudste aprilweekeinde van dit jaar. Hadden we in het vorige weekeinde al frisse temperaturen van gemiddeld 12 graden. Nu halen we zelfs de 10 graden niet meer. Een dikke winterjas is noodzakelijk want het waait stevig door, waardoor het voor het gevoel allemaal nog kouder wordt.

Daarnaast wordt het wisselvallig omdat vanaf de Noordzee buien binnenstromen. Op zaterdag valt het nog mee met een enkele bui, maar vanaf zondag wordt dat anders. Met een noordwestelijke wind vindt er een constante aanvoer van buien plaats. In combinatie met die koude lucht zullen de buien steeds meer winters worden waar van alles tussen kan zitten: hagel, een klap onweer en zelfs natte sneeuw. Tijdens buien ligt het kwik op zo’n 6 graden. Dit weerbeeld houden we de gehele volgende week en dat komt omdat de noordwestelijke stroming in stand wordt gehouden door een depressie.

Deze heeft zijn oorsprong vanaf de Noordpool en zakt via Zweden naar Denemarken waar het dinsdag aankomt. Vervolgens komt het daar tot stilstand en begint een paar dagen rond te tollen. Pas op het einde van de week trekt het weg 2016-04-15 Regen Kerria 35-70 airichting Noorwegen en wordt het allemaal wat rustiger bij ons. Maar tot die tijd zullen we op alle dagen de paraplu en de winterjas bij de hand moeten houden. De temperaturen liggen namelijk op 8 en later in de week op 10 graden. Maar door de strakke wind ligt de gevoelstemperatuur enkele graden lager. Vervolgens is het een komen en gaan van buien die soms een winters karakter kunnen hebben.

Zo’n koude laatste week van april hadden we ook in 1985. Een noordwesterstorm zorgde op 25 april voor een aantal zeer gure dagen met winterse buien. Zo werd het op de 26e in De Bilt maximaal 7,9°C en een dag later zelfs 7,4°C. Het zijn beide kouderecords geworden voor die dagen. Maar we zijn er nog niet, want op 28 april 1985 begon het opnieuw hard te waaien met windstoten tot maximaal 100 km/u in Hoek van Holland. Het is ook niet zo gek dat deze dag de laagste gevoelstemperatuur had van 28 april ooit gemeten: -5,8°C in Valkenburg (Zuid-Holland)! Zo koud zal het niet worden bij ons, maar de kachel zal wel weer aan moeten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen