Spring naar inhoud

Op Zaterdag 28 oktober 2017 organiseert Stichting Veteranen Hart van Brabant de Veteranendag Hart van Brabant, dit jaar in Hilvarenbeek. Traditiegetrouw wordt deze dag op de eerste zaterdag na 27 oktober gevierd, de datum waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd van het juk van Nazi-Duitsland.

Op het Vrijthof in Hilvarenbeek, zal van 10.00 uur tot 17.00 uur een openbaar en gratis toegankelijk evenement plaatsvinden.  ...lees verder "Veteranendag Hart van Brabant strijkt neer in Hilvarenbeek"

Share

1

Op zondag 29 oktober 2017 wordt voor de eerste keer de Tilburgse Bevrijdingswandeling gehouden. Twee dagen na de officiële bevrijdingsdag van Tilburg wordt er gewandeld vanaf de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in de Tilburgse binnenstad naar de Hasseltse Kapel en van daar naar Peerke Donders. De deelnemers worden per bus teruggebracht. Deelname kost 5 euro per persoon er er kunnen maximaal vijftig personen deelnemen.

De Tilburgse Vredeswandeling start om 11.00 uur bij de de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood aan de Kapelhof. Rond 12.30 uur zijn de deelnemers bij de Hasseltse Kapel. Hier worden een eenvoudige lunch met koffie geserveerd. Om 16.00 uur zijn de vredeswandelaars bij Peerke Donders. ...lees verder "Eerste Tilburgse Bevrijdingswandeling"

Share

Op vrijdag 8 september heeft fotograaf Frans van Aarle de volledige fotocollectie van zijn familiebedrijf officieel geschonken aan het Regionaal Archief Tilburg.

Het gaat om een collectie die voor het grootste deel bestaat uit negatieven, naar schatting rond de 100.000. Het negatievenarchief van Van Aarle is één van de grootste archiefcollecties die Regionaal Archief Tilburg de afgelopen jaren heeft verworven. De eerste overdracht vond plaats in mei 2004, toen de grootvader van Frans van Aarle al een flinke collectie doneerde. ...lees verder "Fotograaf Frans van Aarle doneert collectie aan Regionaal Archief"

Share

1940: In het midden is de Kromhoutkazerne te zien. We kijken naar het Noorden en zien de Bredaseweg bovenin van links naar rechts lopen. Opvallend is de geringe bebouwing aan de Watertorenstraat en Boomstraat. Ringbaan West was nog niet aangelegd. De Boomstraat liep helemaal door tot aan de Bokhamer, de driehoek links boven op de foto. - Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt meer dan 1000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto’s laten zien hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw uitzagen. In de collectie zitten ook luchtopnames van Tilburg.

Dirk Janse, specialist beeldcollecties bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie: "In Nederlandse depots ligt zoveel prachtig materiaal. Deze foto’s verdienen het om buiten een kleine kring van experts bekend te worden. Het op internet vrijgeven van deze beelden is een goede manier om dit te bereiken en sluit aan bij de trend rond open data waarbij veel musea en archieven hun collecties digitaal en in hoge resolutie gratis aanbieden." ...lees verder "Unieke historische luchtopnames van Tilburg door Nederlands Instituut voor Militaire Historie"

Share

Bij het station van Tilburg aan de Spoorlaan is een grote stellage neergezet om het zogenaamde 'Kroepoekdak' te kunnen renoveren. Dat is een grote klus waarvoor ProRail en de aannemer bijna anderhalf jaar hebben uitgetrokken.

Het ontwerp van architect Van der Gaast stamt uit 1965. De kap, die inmiddels een monumentale status heeft, overspant het hele station en heet in de volksmond ook wel het ‘Kroepoekdak’. In 1991 werd er voor het laatst groot onderhoud gepleegd. Om het in goede staat te houden, wordt het nu -26 jaar later- opnieuw onder handen genomen.

Het station vanaf de Spoorlaan. Aan de rechterkant van het station (Oost-kant) is begonnen met de renovatie van het Koepeldak.

...lees verder "Kroepoekdak station krijgt opknapbeurt"

Share

Het Stadsmuseum Tilburg wil graag weten welke monumenten voor Tilburgers belangrijk zijn, en waarom. En ook op welke manier monumenten worden gebruikt en waarom inwoners er komen, of een band mee hebben.

Om dit te weten te komen heeft het Stadsmuseum een vragenlijst opgesteld, die digitaal ingevuld kan worden. Stadsmuseum Tilburg wil de antwoorden gebruiken voor de infopanelen op Open Monumentendag, waarop vermeld wordt wie de huidige gebruikers zijn van de opengestelde panden. ...lees verder "Welke monumenten zijn voor Tilburgers belangrijk?"

Share

De Kleine Strijdhoeve in Udenhout

Boeren, burgers en buitenlui is het thema van de Open Monumentendag, editie 2017, tijdens het weekeinde van 9 en 10 september. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners en plattelandsbewoners en de geschiedenis met het heden.

Op zaterdag zijn in en rond Udenhout 'De Kleine Strijdhoeve' en 'Kasteel de Strijdhoef' geopend en is er een fietstocht van 17 kilometer uitgezet, die langs boerderijen in Udenhout en Biezenmortel voert. ...lees verder "Boeren, burgers en buitenlui tijdens Open Monumentendag"

Share

Raadslid Frans van Aarle van Lokaal Tilburg gaat in de vergadering van de commissie Vestigingsklimaat van maandag 4 september 2017 vragen stellen over de mogelijke ontwikkelingen rond het 'blauwe gebouw'.

Hiermee wordt het voormalige pand van de Gemeentelijke Sociale Dienst bedoeld dat op de hoek van de Burgemeester Brokxlaan en de Besterdring staat. Het is rond 1975 gebouwd naar het ontwerp van architect Jac. van Oers (1939 – 2003). Op dit moment zit daar MCSI (Midpoint Center Social Innovation) in gevestigd. ...lees verder "Lokaal Tilburg stelt vragen over ‘Het Blauwe Gebouw’"

Share

De stadsmaquette van Tilburg - het Tilburg van de jaren '50 - staat inmiddels alweer een paar weken op zijn nieuwe locate, in MFA Het Spoor, direct links bij de ingang van het multifunctionele wijkcentrum (MFA) aan de Schaepmanstraat. En deze is vandaag weer een stapje verder richting voltooiing gekomen. ...lees verder "Maquettebouwer Cees van den Hoek gaat door"

Share

De Boomstraat in Tilburg loopt van de Noordhoekring (Cityring) helemaal westwaarts tot aan de Watertorenstraat.  Het is een oude verbindingsweg tussen de Markt en de Heuvel naar de Herdgang van de Reit.

De Boomstraat op de kaart van 1834. Bij de kruising met de Elzenstraat stond een windmolen.

De Boomstraat had vroeger een andere naam: " Ten oosten van het Hagelkruisplein was de naam:  'Schijfstraat' en ten westen De 'Vlasstraat', die toen aansloot op de tegenwoordige Bokhamerstraat. De 'Vlasstraet' wordt reeds in 1390 vermeld.

 

 

Share

Er zijn van die wijken, of stadsdelen, waar je zelden of nooit komt. Wijken in je eigen stad waar je gewoonlijk niks te zoeken heb en er derhalve geen reden is om er naartoe te gaanjè.

Fatima is voor mij zo'n wijk. Ik kwam er tot nog toe nooit. Maar vandaag wel, want ik ga op visite bij Cees van den Hoek en zijn vrouw Wil. Cees van den Hoek bouwt mee aan de Stadsmaquette van Tilburg. De maquette is sinds 11 juli 2017 verhuisd van de bibliotheek aan het Koningsplein naar MFA Het Spoor in de Schaepmanstraat. We hebben elkaar al een maand niet meer gesproken, want hij was door zijn knie gegaan nadat we de vorige keer op kinderkrukjes hadden gezeten, die voor hem veel te laag waren. ...lees verder "Toerist in eigen stad – bij maquettebouwer Cees van de Hoek"

Share

Ontvangst op het Stadhuis van het tweede regiment huzaren op 30 april 1913.

De gemeente Tilburg wil een eind maken aan besmeurde en beplakte elektrakasten in het centrum van de stad.

Samen met het Ondernemersfonds Binnenstad en Marketing Tilburg wil de gemeente  ongeveer 40 elektrakasten in de binnenstad aanpakken. Op die kasten moeten historische afbeeldingen komen van bijzondere plekken in de binnenstad of memorabele gebeurtenissen in de stad. Op deze manier kunnen deze kasten omgevormd worden tot  opvallende objecten in het straatbeeld. ...lees verder "Fotowedstrijd: Historie op elektrakasten in het centrum"

Share

Links Sjel de Bruyckere met rechts Jan van Roessel

Komende zaterdag, 5 augustus 2017,  wordt  tijdens de Koningsdag (Open Dag) van Willem II het standbeeld  onthuld van Jan van Roessel, de Willem II-er van de eeuw.

Het standbeeld krijgt een prominente plek  voor de hoofdingang van het Willem II-stadion. Het standbeeld wordt  onthuld door de 90-jarige Louisa, de weduwe van Jan van Roessel.

Het standbeeld is bijzonder. Het is namelijk volledig gerealiseerd en bekostigd door de supporters van Willem II. Ruim een jaar geleden is de Tilburgse kunstenares Wilma Bevers opdracht gegeven om het standbeeld te maken. ...lees verder "Onthulling standbeeld Willem II-er van de eeuw Jan van Roessel"

Share

Het kenmerkende huis op de hoek van Heuvelstraat en Stadhuisplein waar nu de Febo gevestigd is, is vannacht in vlammen opgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen.

De schade is groot. Vanochtend was het nog onzeker of het pand gespaard kan worden maar de brandweer acht die kans klein. De eigenaar wil het pand graag behouden; woensdag komt een bouwkundig expert ernaar kijken.

Met hekken is nu de omgeving rond het huis afgezet, maar de Heuvelstraat is wel toegankelijk.

De woning was een gemeentelijk monument en ontworpen door de beroemde Tilburgse architect Jos Donders.

...lees verder "Brand verwoest gemeentelijk monument van Jos. Donders"

Share

1

Team Cinematheek Foto: Ireen Keijzer (Facebook)

Na 32 jaar is de Cinematheek aan de Willem II straat gestopt. De concurrentie met Netflix werd zo groot dat verhuur van films op Blu-Ray en DVD niet mee rendabel was.

In 1985 is Cinematheek in Tilburg begonnen als verhuurbedrijfje aan het Stadhuisplein. In 1993 opende filmliefhebber en eigenaresse Irene Keijzer de nieuwe zaak aan de Willem II­-straat.

Ze vertelde begin 2017 aan Brabants Dagblad: "Bij de aanschaf van een videorecorder merkte ik op dat de bestaande videotheken een nogal eenzijdig aanbod hadden. Veel geweld en porno." ...lees verder "Sluiting Cinematheek"

Share

Dit interview van Myriam Krol werd eerder gepubliceerd op de website van Het Laar op 10 juli 2017 in de reeks 'Tilburgse Middenstand van Toen'. Veel ondernemers van vroeger wonen nu in Het Laar, dat wel eens 'Het Huis van de middenstand' genoemd wordt.

“Met een bakkerij blijf je aan het werken”

Wie kent Bakkerij Keusters nog? Kwaliteitsbrood aan de St. Josephstraat, dat leverde Bakkerij Keusters. “Mijn man Harrie was een echte broodbakker. Dat was zijn specialisatie. En de poffers, broodjes gevuld met kaneel en bruine suiker." Mieke Keusters-Huijbregts vertelt hoe ze samen met haar man Harrie eind jaren vijftig de bakkerij van zijn vader Harrie overnamen.

Bakkerij Keusters was in 1989 al 100 jaar in hetzelfde pand aan de Sint Josephstraat gevestigd. In 1889 kwam de bakkerij in de familie, overgrootvader Harrie startte Bakkerij Keusters. De derde Harrie in de stamboom die de bakkerij draaide, deed dat van 1959 tot 1989. Deze Harrie Keusters trouwde in 1959 met Mieke Huijbregts. Mieke Keusters-Huijbregts (84) woont sinds begin 2016 in Het Laar. “Na het overlijden van mijn man in 2014 vond ik dat het stilletjes aan wel verstandig was om te verhuizen naar Het Laar.” ...lees verder "Interview: Mieke Keusters-Huijbregts van Bakkerij Keusters"

Share

Woensdag 19 juli onthult wethouder cultuur Marcelle Hendrickx in de hal van Regionaal Archief Tilburg twee bijzondere beeldhouwwerken die  'Handel en Nijverheid' voorstellen Ze zien er uit als godinnen. De drie meter hoge sculpturen stonden jarenlang op het 'oude' stadhuis.

Ze werden in 1905 geplaatst . Tilburg was in die tijd een voortvarende stad en verbeeldde haar identiteit met deze twee prominente beelden. Op initiatief van de gemeente Tilburg zijn ze nu gerestaureerd door de Kunstwacht in Delft. In de hal van het archief krijgen ze tijdelijk een nieuwe plek.

In 1971 werd het oude gemeentehuis gesloopt. Niet alleen vanwege de aanleg van de cityring, maar ook omdat het gebouw versleten was. Architect Hendrik van Tulder was destijds de ontwerper en liet het bouwen omstreeks 1848, dezelfde tijd waarin ook het paleis van koning Willem II en de Lancierskazerne tot stand kwamen. Tilburg kende toen al een bouwdrift. ...lees verder "‘Godinnen’ oude Stadhuis gerestaureerd"

Share

We zien hier het oudste gedeelte van het klooster van de congregatie Zusters van Liefde in de Kloosterstraat wat gebouwd werd in 1834.

De congregatie werd in 1832 gesticht door de pastoor van het Heike, Joannes Zwijsen en begon met drie Belgische begijnen in een huis in de Piusstraat. In 1833 verhuisden zes zusters naar de Nieuwlandstraat. ...lees verder "Klooster Zusters van Liefde"

Share

Op dinsdag 11 juli 2017 gaan de Binnenstad en de wijken er omheen verhuizen. Natuurlijk niet de échte stad, maar het schaalmodel van 1 op 1000, de Tilburg Maquette die sinds een jaar in de bibliotheek aan het Koningsplein staat, en grofweg driekwart van het gebied tussen de Ringbanen beslaat. Zoals het er uit zag rond 1954.

Met maquettebouwer Cees van den Hoek zit ik wederom bij de maquette en het nieuws van de verhuizing had hij van zijn vrouw gehoord. "Maar waarheen dan?" vraagt hij. "Naar Het Spoor" luidt het antwoord. "Het spoor. Ja ik weet wel waar de spoorzone is, maar wáár dan ergens?" "Naar MFA Het Spoor, dat hele grote wijkcentrum aan de Schaepmanstraat." Cees van den Hoek, nu enigszins verrast: "Ôo..., mar dès over de lèèn!" ...lees verder "Binnenstad van Tilburg gaat verhuizen “over de lèèn”"

Share

Johan van Broekhoven, een van de bouwers van de Vaderdag-maquette-actie die we volgen, bezocht afgelopen donderdag de eerste workshop bij het Regionale Archief aan Kazernehof voor het bouwen van maquettes.

Johan heeft het gebied tussen Goirkestraat, Bart van Peltplein en Korte Hoefstraat om na te bouwen. "Ik heb de hele blok al bekeken, en mijn vrouw heeft ook oude foto's geprint waar de oudere huizen op staan van mijn blok. Er zijn op sommige plekken nogal wat veranderingen.  Waar nu de Jumbo en het winkel-centrum is stond een textielfabriek." ...lees verder "Johan bij de workshop maquette bouwen"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen