Spring naar inhoud

De stadsmaquette van Tilburg - het Tilburg van de jaren '50 - staat inmiddels alweer een paar weken op zijn nieuwe locate, in MFA Het Spoor, direct links bij de ingang van het multifunctionele wijkcentrum (MFA) aan de Schaepmanstraat. En deze is vandaag weer een stapje verder richting voltooiing gekomen. ...lees verder "Maquettebouwer Cees van den Hoek gaat door"

Share

De Boomstraat in Tilburg loopt van de Noordhoekring (Cityring) helemaal westwaarts tot aan de Watertorenstraat.  Het is een oude verbindingsweg tussen de Markt en de Heuvel naar de Herdgang van de Reit.

De Boomstraat op de kaart van 1834. Bij de kruising met de Elzenstraat stond een windmolen.

De Boomstraat had vroeger een andere naam: " Ten oosten van het Hagelkruisplein was de naam:  'Schijfstraat' en ten westen De 'Vlasstraat', die toen aansloot op de tegenwoordige Bokhamerstraat. De 'Vlasstraet' wordt reeds in 1390 vermeld.

 

 

Share

Er zijn van die wijken, of stadsdelen, waar je zelden of nooit komt. Wijken in je eigen stad waar je gewoonlijk niks te zoeken heb en er derhalve geen reden is om er naartoe te gaanjè.

Fatima is voor mij zo'n wijk. Ik kwam er tot nog toe nooit. Maar vandaag wel, want ik ga op visite bij Cees van den Hoek en zijn vrouw Wil. Cees van den Hoek bouwt mee aan de Stadsmaquette van Tilburg. De maquette is sinds 11 juli 2017 verhuisd van de bibliotheek aan het Koningsplein naar MFA Het Spoor in de Schaepmanstraat. We hebben elkaar al een maand niet meer gesproken, want hij was door zijn knie gegaan nadat we de vorige keer op kinderkrukjes hadden gezeten, die voor hem veel te laag waren. ...lees verder "Toerist in eigen stad – bij maquettebouwer Cees van de Hoek"

Share

Ontvangst op het Stadhuis van het tweede regiment huzaren op 30 april 1913.

De gemeente Tilburg wil een eind maken aan besmeurde en beplakte elektrakasten in het centrum van de stad.

Samen met het Ondernemersfonds Binnenstad en Marketing Tilburg wil de gemeente  ongeveer 40 elektrakasten in de binnenstad aanpakken. Op die kasten moeten historische afbeeldingen komen van bijzondere plekken in de binnenstad of memorabele gebeurtenissen in de stad. Op deze manier kunnen deze kasten omgevormd worden tot  opvallende objecten in het straatbeeld. ...lees verder "Fotowedstrijd: Historie op elektrakasten in het centrum"

Share

Links Sjel de Bruyckere met rechts Jan van Roessel

Komende zaterdag, 5 augustus 2017,  wordt  tijdens de Koningsdag (Open Dag) van Willem II het standbeeld  onthuld van Jan van Roessel, de Willem II-er van de eeuw.

Het standbeeld krijgt een prominente plek  voor de hoofdingang van het Willem II-stadion. Het standbeeld wordt  onthuld door de 90-jarige Louisa, de weduwe van Jan van Roessel.

Het standbeeld is bijzonder. Het is namelijk volledig gerealiseerd en bekostigd door de supporters van Willem II. Ruim een jaar geleden is de Tilburgse kunstenares Wilma Bevers opdracht gegeven om het standbeeld te maken. ...lees verder "Onthulling standbeeld Willem II-er van de eeuw Jan van Roessel"

Share

Het kenmerkende huis op de hoek van Heuvelstraat en Stadhuisplein waar nu de Febo gevestigd is, is vannacht in vlammen opgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen.

De schade is groot. Vanochtend was het nog onzeker of het pand gespaard kan worden maar de brandweer acht die kans klein. De eigenaar wil het pand graag behouden; woensdag komt een bouwkundig expert ernaar kijken.

Met hekken is nu de omgeving rond het huis afgezet, maar de Heuvelstraat is wel toegankelijk.

De woning was een gemeentelijk monument en ontworpen door de beroemde Tilburgse architect Jos Donders.

...lees verder "Brand verwoest gemeentelijk monument van Jos. Donders"

Share

1

Team Cinematheek Foto: Ireen Keijzer (Facebook)

Na 32 jaar is de Cinematheek aan de Willem II straat gestopt. De concurrentie met Netflix werd zo groot dat verhuur van films op Blu-Ray en DVD niet mee rendabel was.

In 1985 is Cinematheek in Tilburg begonnen als verhuurbedrijfje aan het Stadhuisplein. In 1993 opende filmliefhebber en eigenaresse Irene Keijzer de nieuwe zaak aan de Willem II­-straat.

Ze vertelde begin 2017 aan Brabants Dagblad: "Bij de aanschaf van een videorecorder merkte ik op dat de bestaande videotheken een nogal eenzijdig aanbod hadden. Veel geweld en porno." ...lees verder "Sluiting Cinematheek"

Share

Dit interview van Myriam Krol werd eerder gepubliceerd op de website van Het Laar op 10 juli 2017 in de reeks 'Tilburgse Middenstand van Toen'. Veel ondernemers van vroeger wonen nu in Het Laar, dat wel eens 'Het Huis van de middenstand' genoemd wordt.

“Met een bakkerij blijf je aan het werken”

Wie kent Bakkerij Keusters nog? Kwaliteitsbrood aan de St. Josephstraat, dat leverde Bakkerij Keusters. “Mijn man Harrie was een echte broodbakker. Dat was zijn specialisatie. En de poffers, broodjes gevuld met kaneel en bruine suiker." Mieke Keusters-Huijbregts vertelt hoe ze samen met haar man Harrie eind jaren vijftig de bakkerij van zijn vader Harrie overnamen.

Bakkerij Keusters was in 1989 al 100 jaar in hetzelfde pand aan de Sint Josephstraat gevestigd. In 1889 kwam de bakkerij in de familie, overgrootvader Harrie startte Bakkerij Keusters. De derde Harrie in de stamboom die de bakkerij draaide, deed dat van 1959 tot 1989. Deze Harrie Keusters trouwde in 1959 met Mieke Huijbregts. Mieke Keusters-Huijbregts (84) woont sinds begin 2016 in Het Laar. “Na het overlijden van mijn man in 2014 vond ik dat het stilletjes aan wel verstandig was om te verhuizen naar Het Laar.” ...lees verder "Interview: Mieke Keusters-Huijbregts van Bakkerij Keusters"

Share

Woensdag 19 juli onthult wethouder cultuur Marcelle Hendrickx in de hal van Regionaal Archief Tilburg twee bijzondere beeldhouwwerken die  'Handel en Nijverheid' voorstellen Ze zien er uit als godinnen. De drie meter hoge sculpturen stonden jarenlang op het 'oude' stadhuis.

Ze werden in 1905 geplaatst . Tilburg was in die tijd een voortvarende stad en verbeeldde haar identiteit met deze twee prominente beelden. Op initiatief van de gemeente Tilburg zijn ze nu gerestaureerd door de Kunstwacht in Delft. In de hal van het archief krijgen ze tijdelijk een nieuwe plek.

In 1971 werd het oude gemeentehuis gesloopt. Niet alleen vanwege de aanleg van de cityring, maar ook omdat het gebouw versleten was. Architect Hendrik van Tulder was destijds de ontwerper en liet het bouwen omstreeks 1848, dezelfde tijd waarin ook het paleis van koning Willem II en de Lancierskazerne tot stand kwamen. Tilburg kende toen al een bouwdrift. ...lees verder "‘Godinnen’ oude Stadhuis gerestaureerd"

Share

We zien hier het oudste gedeelte van het klooster van de congregatie Zusters van Liefde in de Kloosterstraat wat gebouwd werd in 1834.

De congregatie werd in 1832 gesticht door de pastoor van het Heike, Joannes Zwijsen en begon met drie Belgische begijnen in een huis in de Piusstraat. In 1833 verhuisden zes zusters naar de Nieuwlandstraat. ...lees verder "Klooster Zusters van Liefde"

Share

Op dinsdag 11 juli 2017 gaan de Binnenstad en de wijken er omheen verhuizen. Natuurlijk niet de échte stad, maar het schaalmodel van 1 op 1000, de Tilburg Maquette die sinds een jaar in de bibliotheek aan het Koningsplein staat, en grofweg driekwart van het gebied tussen de Ringbanen beslaat. Zoals het er uit zag rond 1954.

Met maquettebouwer Cees van den Hoek zit ik wederom bij de maquette en het nieuws van de verhuizing had hij van zijn vrouw gehoord. "Maar waarheen dan?" vraagt hij. "Naar Het Spoor" luidt het antwoord. "Het spoor. Ja ik weet wel waar de spoorzone is, maar wáár dan ergens?" "Naar MFA Het Spoor, dat hele grote wijkcentrum aan de Schaepmanstraat." Cees van den Hoek, nu enigszins verrast: "Ôo..., mar dès over de lèèn!" ...lees verder "Binnenstad van Tilburg gaat verhuizen “over de lèèn”"

Share

Johan van Broekhoven, een van de bouwers van de Vaderdag-maquette-actie die we volgen, bezocht afgelopen donderdag de eerste workshop bij het Regionale Archief aan Kazernehof voor het bouwen van maquettes.

Johan heeft het gebied tussen Goirkestraat, Bart van Peltplein en Korte Hoefstraat om na te bouwen. "Ik heb de hele blok al bekeken, en mijn vrouw heeft ook oude foto's geprint waar de oudere huizen op staan van mijn blok. Er zijn op sommige plekken nogal wat veranderingen.  Waar nu de Jumbo en het winkel-centrum is stond een textielfabriek." ...lees verder "Johan bij de workshop maquette bouwen"

Share

6

Op 22 juni 2017, vlak voor de 30ste editie van Festival Mundial, werd in Cinecitta het boek 'Mijn Mundial, Het unieke verhaal van een Wereldfestival' gepresenteerd. Het boek is geschreven door Hans Rube en kwam tot stand op initiatief van Hans van Vugt, de eerste directeur van het festival.

'Mijn Mundial' is geen doorsnee geschiedenisboek, hoewel het veel aandacht besteedt aan de beginjaren. Nodig, want na 30 jaar weet lang niet iedereen meer wat Mundial, destijds het Derde Wereld Festival genaamd, ook alweer als doel had.

Het maatschappelijk draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking verbreden; en ook: Nederland laten kennismaken met culturen uit Derde Wereldlanden. Getuige ook een in het boek opgenomen commentaar van een festivalbezoeker uit 2010: "(...) het wordt nu een echt festival, eerst was het meer multiculturele shit: :'P N.E.R.D. en Flogging Molly waren awesome <3" ...lees verder "‘Mijn Mundial’ – Verhalen in een verhaal"

Share

Woensdagmiddag bij de Tilburg Maquette in de bibliotheek aan het Koningsplein.

Maquettebouwer Cees van den Hoek zit aan de werktafel, samen met Jaap Gielen en beiden zijn in de weer met hout en een bouwperceel. Cees van den Hoek heeft ontdekt dat hij niet het juiste hout in zijn bouwpakketje heeft, die hij met Vaderdag had gekregen. Jaap Gielen is nauwkeurig huisjes aan het zagen, die perfect passen op het perceel voor hem. Met een papiermesje voorziet hij de huisjes van lijm en met een pincet plakt hij ze op de juiste plek. Vooral de schuurtjes, blokjes van kleiner dan een kubieke centimeter, zijn niet anders hanteerbaar. ...lees verder "Cees van den Hoek: “Het was de beste tijd van mijn leven en we kwamen niks tekort.”"

Share

1

Ook Oud-Noord-bewoner Johan van Broekhoven (1942) meldde zich zaterdag  enthousiast  als maquettebouwer voor de Tilburg Maquette. Deze maquette staat in een hoek op de eerste verdieping van de bibliotheek aan het Koningsplein, op een speciaal gebouwde tafel van drie bij drie meter. Er omheen staan kasten met boeken over Tilburg.

"Ik ben altijd geïnteresseerd in de geschiedenis en ik zoek een stukje plattegrond van de buurt waar ik geboren ben, rond de Korte Hoefstraat".

"Ik ben eigenlijk in de Sint Matthias-straat geboren, en die straat bestaat niet nu meer. Met de renovatie van de wijk (red. in Groeseind) is de indeling anders geworden. Er staat nu een groot flatgebouw." ...lees verder "Johan van Broekhoven onderzoekt zijn wijk"

Share

Aan het Korvelplein op nummer 207 staat het Kopshuis. Het werd gebouwd in de 17e of 18e eeuw met de wijziging van een klokgevel in begin van de 20e eeuw.

Het huis is de voormalige schoenmakerij en leerlooierij van A. van Arendonk die ontstaan is in 1832. De firma Van Arendonk groeide later uit tot een van de grootste schoen- en leerfabrieken van Nederland. Op de website van Van Arendonk staat het volgende te lezen:
"De familie van Arendonk houdt zich al honderden jaren bezig met het schoenenvak. In 1884 zag Jan van Arendonk, na het overlijden van zijn vader, zich geplaatst aan het hoofd van 'eene zeer bescheiden schoenmakerij. Er sluimerde in hem een 'zeldzaam krachtige, energieke wil en rustelooze werkkracht'. 'Met noesten vlijt toog hij aan den arbeid' en in enkele jaren mocht de stoere werker 'het genoegen smaken, van de bescheiden werkplaats eene flinke fabriek' te hebben gemaakt, waar, onder zijn persoonlijke leiding circa 150 arbeiders werkzaam waren. Onder zijn bekwame leiding werd de productie steeds opgevoerd en in het jaar 1905 leverde de fabriek reeds 2.700 schoenen per week af."

Het pand is een gemeentelijk monument en het oudste in de omgeving.

Share

Bouwers van de Tilburg Maquette - Deel 1

Cees van den Hoek is op vrijdag 16 juni 2017 de eerste (groot)vader die zich enthousiast aanmeldt als maquettebouwer voor de Tilburg Maquette. Deze maquette staat in een hoek op de eerste verdieping van de bibliotheek aan het Koningsplein, op een speciaal gebouwde tafel van drie bij drie meter. Er omheen staan kasten met boeken over Tilburg.

Terwijl de overige bezoekers dames zijn, die een bouwpakketje komen ophalen voor hun vader, man, zwager of grootvader, is Cees van den Hoek zelf gekomen. "Ik ben door mijn vrouw gestuurd" vertelt hij opgewekt, "zij had het in de krant gelezen en zei dat het echt iets voor mij zou zijn."

Cees van den Hoek is geboren in de Korvel in 1935 en zijn eerste keus is dan ook om een stukje van de Korvel na te bouwen. Helaas, de Korvel paste niet meer op de maquettetafel en zal moeten wachten tot de tafel kan worden uitgebreid. Cees zit vol verhalen over Tilburg en hij vertelt graag, terwijl hij nadenkt over welk stukje Tilburg hij dan zou willen nabouwen. ...lees verder "Cees van den Hoek bouwt mee aan de Tilburg Maquette"

Share

Saskia Dellevoet van de Maquette laat 1 van de pakketjes zien die vrijdag en zaterdag opgehaald kunnen worden

Heb je nog geen cadeautje voor Vaderdag, knutselt je vader graag met hout, zaag en lijm en heeft hij interesse hoe Tilburg er vroeger uit zag?

Dan is er deze vaderdag een bijzonder mooie tip: Geef je vader een bouwpakketje cadeau!

Je kunt het op 16 en 17 juni tussen 11:00 en 13:00 uur ophalen bij de Tilburg Stadsmaquette in de Bibliotheek Tilburg Centrum.

Op de flyer staat te lezen:

"Liefste vaders van Tilburg,

Helpt u mee aan de Tilburg Maquette? We hebben onderzoekers en bouwes nodig voor een maquette van de stad Tilburg in de jaren 1950, schaal 1:1000" ...lees verder "Vaderdagtip: Maquettebouw en onderzoek"

Share

Heb je nog geen cadeautje voor Vaderdag, knutselt je vader graag met hout, zaag en lijm en heeft hij interesse hoe Tilburg er vroeger uit zag? Dan hebben wij een tip: geef je vader een bouwpakketje cadeau! Je kunt het op 16 en 17 juni ophalen bij de Tilburg Stadsmaquette in de Bibliotheek Tilburg Centrum.

In het pakketje zit een plattegrondje van de stad, een ‘kavel’. Ook zitten er stukjes hout, schuurpapier en een lijmpotje in. Maar voor je vader met hout en lijm aan de slag gaat, zal hij onderzoek moeten doen naar hoe de huizen en gebouwen van dat plattegrondje eruit zagen in de jaren ‘50. Na dat onderzoek weet hij welk hout er nodig is en kan hij (samen met familieleden) thuis aan de slag om het stukje Tilburg na te bouwen op klein formaat. ...lees verder "Vaderdagtip: Stadsmaquette bouwpakket van Tilburg"

Share

Een kenmerkend punt in de voormalige werkplaats van de NS is de polygonale loods met de bijzondere draaischijf ervoor. Vanaf het spoor was dit gebouw al die jaren lang goed zichtbaar. Momenteel zijn werklieden druk bezig met de restauratie en opknapbeurt voor de vestiging van het restaurant EVE.

Historie: De elektrisch aangedreven draaischijf dateert uit 1929 en was een rangeeruitkomst want nu konden de locomotieven in de beperkte ruimte voor de werkplaats toch

De Polygonale loods net na de ingebruikname in 1939

makkelijk van spoor wisselen. In 1937 werd er aan de draaischijf een speciale hal toegevoegd voor de reparatie van locomotieven: De Polygonale Loods.

De naam van de Polygonale Loods in Tilburg verwijst naar het veelhoekige ontwerp van de ruimte waarin spoormateriaal werd gestald en gerepareerd. Via de draaischijf konden de locomotieven de loods binnenrijden of verder rijden naar een van de andere werkplaatsen.

De gevels van de maan-vormige hal zijn opgetrokken in een staalconstructie met glazen puien. Kenmerkend is ook de borstwering van gele baksteen. De loods was tot 2011 nog in gebruik bij onderhoudsbedrijf NedTrain en werd daarna regelmatig gebruikt voor evenementen.

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen