Spring naar inhoud

Gastbijdrage van Perry Janssen


Het leven van een werkeloze armoedzaaier gaat niet vaak gepaard met de tijd om zelf even rustig na te kunnen denken over je toekomst.

Mailtjes en oproepen van je contactpersoon, doelmatigheidsconsulente, trajectbegeleider, Leergeld, belastingdienst, Werk & Inkomen, toeslagen, inkomstenverklaringen, bijzondere bijstand, meedoenregeling, speeddates, vertrouwensexperiment, tegenprestatie leveren, solliciteren, Voedselbank, Goederenbank, ondersteuningsfonds, het membership van een community die iets met je “empowerment” wil doen, etc. etc., het vreet werkelijk tijd.

Hele volksstammen worden gemobiliseerd en ingezet om “de armen” te leren omgaan met het “hongergevoel” en vertellen dat er een mooie “maakbare” toekomst wacht. Tijd om je trots even aan de kant te zetten. ...lees verder "Wereld Armoededag"

Share

1

Op zaterdagmiddag 21 oktober 2017 om 13:00 uur en zondagmorgen 22 oktober 2017 om 11:00 uur organiseert Stichting Stadsbomen Tilburg een bomenrondleiding in de Oude Warande. Aanleiding is dat het sterrenbos de Oude Warande vorige maand de gemeentelijke monumentenstatus heeft gekregen. Beide rondleidingen starten op de rotonde in het centrum van de Oude Warande.

De Oude Warande is een 18e-eeuws park, gelegen ten zuiden van spoorlijn Tilburg-Breda, tussen Station Tilburg Universiteit en Stadsdeel Reeshof. Het is een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Een sterrenbos wordt zo genoemd omdat vanuit een centraal punt een aantal lanen, meestal zes of acht, naar de hoeken en de buitenranden lopen.

...lees verder "Monumentale bomenrondleidingen in de Oude Warande"

Share

De Vriendschapsbank brengt Tilburgers van 50 jaar en ouder met dezelfde interesses bij elkaar. ContourdeTwern startte dit initiatief vier jaar geleden en sindsdien vonden velen elkaar bij leuke activiteiten: de Vriendschapsbank heeft inmiddels liefst 400 leden. Zij kunnen voor een kop koffie en een praatje ook terecht bij een van de drie wekelijkse inlopen.

Ook mensen onder de 50 hebben behoefte aan vriendschap en nieuwe sociale contacten, ervaart coördinator Annemarie Vermeulen van ContourdeTwern. “Doordat een partner wegvalt of iemand verhuist bijvoorbeeld. Ik word regelmatig benaderd door mensen die het een mooi initiatief vinden maar jonger zijn dan 50. Of ze toch niet mogen deelnemen. Daarom starten we nu met twee activiteiten, speciaal voor deze doelgroep: samen wandelen en naar de bioscoop”, aldus Vermeulen. ...lees verder "De Vriendschapsbank nu ook voor 35 -tot 49- jarigen"

Share

Op Zaterdag 28 oktober 2017 organiseert Stichting Veteranen Hart van Brabant de Veteranendag Hart van Brabant, dit jaar in Hilvarenbeek. Traditiegetrouw wordt deze dag op de eerste zaterdag na 27 oktober gevierd, de datum waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd van het juk van Nazi-Duitsland.

Op het Vrijthof in Hilvarenbeek, zal van 10.00 uur tot 17.00 uur een openbaar en gratis toegankelijk evenement plaatsvinden.  ...lees verder "Veteranendag Hart van Brabant strijkt neer in Hilvarenbeek"

Share

Van zaterdag 21 tot zondag 29 oktober 2017 vindt de Dutch Design Week (DDW) met als thema ‘Stretch’ plaats in Eindhoven. Studenten en alumni van de Tilburgse Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) zijn dit jaar met  meerdere opleidingen vertegenwoordigd in diverse spannende samenwerkingsprojecten.

Fontys Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe, bachelor Vormgeving) is te vinden in het voormalige V&D pand met 'Digital Realists' in 'De Modebelofte en Fontys Credit: Wall Street. De master Architecture en master Urbanism (MA+U) staan in het Temporary Art Centre (TAC) als onderdeel van 'Embassy for Urban Transformation' met hun onderzoek naar 'Eindhoven 2050'. ...lees verder "Fontys Hogeschool voor de Kunsten op de Dutch Design Week"

Share

Op donderdag 26 oktober 2017 organiseren de Gemeenten Hart van Brabant,  Stichting Veilige Haven en Kompaan en De Bocht een symposium om de uitkomsten van het ZonMwproject 'Ketenaanpak Conflictscheidingen' te presenteren en middels workshops ervaringen te delen.

Twintig procent van de scheidingen mondt uit in een conflict- of vechtscheiding.  Veel van deze gezinnen blijven jarenlang een beroep doen op sociale en juridische professionals, vaak met beperkte verbeteringen. Hulpverlening alleen kan conflictscheidingen niet oplossen. De complexe dynamiek in deze scheidingen vraagt om een gecombineerde aanpak van rechtspraak, advocatuur  en hulpverlening. Wetenschappelijke kennis is een voorwaarde om tot een effectieve aanpak te komen. ...lees verder "Symposium ‘Effectief werken bij conflictscheidingen’"

Share

De Regenboogvlag voor Stadskantoor 6, het tijdelijke stadhuis.

Woensdag 11 oktober 2017 organiseerde Roze Tilburg een 'Coming Out Day' met een conferentie in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Tijdens een 'Coming Out Day' welke jaarlijks op 11 oktober 2017 plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel, transgender en interseksuele (LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. ...lees verder "Coming Out Day bij Bibliotheek Tilburg en Stadskantoor 6"

Share

1

Op zondag 29 oktober 2017 wordt voor de eerste keer de Tilburgse Bevrijdingswandeling gehouden. Twee dagen na de officiële bevrijdingsdag van Tilburg wordt er gewandeld vanaf de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in de Tilburgse binnenstad naar de Hasseltse Kapel en van daar naar Peerke Donders. De deelnemers worden per bus teruggebracht. Deelname kost 5 euro per persoon er er kunnen maximaal vijftig personen deelnemen.

De Tilburgse Vredeswandeling start om 11.00 uur bij de de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood aan de Kapelhof. Rond 12.30 uur zijn de deelnemers bij de Hasseltse Kapel. Hier worden een eenvoudige lunch met koffie geserveerd. Om 16.00 uur zijn de vredeswandelaars bij Peerke Donders. ...lees verder "Eerste Tilburgse Bevrijdingswandeling"

Share

Tot en met maandag 23 oktober 2017 kunnen inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout stemmen op een vrijwilliger en/of vrijwilligersorganisatie die volgens hen van grote betekenis is voor onze samenleving.

Miranda Winter, Stefan van der Plas en het echtpaar Marij en Paul Looijkens zijn de genomineerden voor de eretitel van beste 'vrijwilliger van het jaar 2017' in de gemeente Tilburg. De strijd tussen de organisaties gaat in de editie van 2017 tussen het Regionaal Archief Tilburg, Ruilwinkel Tilburg-Zuid en 't Koffiemomentje in Udenhout. ...lees verder "Wie winnen de Tilburgse Vrijwilligersprijzen 2017?"

Share

Tilburgse zanger, gitarist en componist Ferdi Lancee behaalt op 21 oktober 2017 de respectabele leeftijd van 64 jaar. Een wonder mag men wel zeggen, want nog geen jaar geleden werd hij geveld door een TIA en een evenwichtsstoornis. Op zijn ziektebed schreef hij een nieuw album getiteld '64 Ferdi Lancee', waar hij meer dan ooit teruggrijpt naar de roots. Het resultaat is een Engelstalig album om het leven te vieren, als protest tegen onrecht, een album uit liefde en bovenal uit dankbaarheid voor het moois om ons heen.

Op zijn 64ste verjaardag op 21 oktober 2017 om 17:00 uur presenteert hij zijn nieuwe album '64 Ferdi Lancee' via een livestream op zijn facebook pagina. Een goed moment voor Jules Kersten van Greenbag BVom hem eens te onderwerpen aan een uitgebreid vraaggesprek zodat we Ferdi Lancee, de voormalig gitarist en zanger van Gare du Nord en gitarist van VOF de Kunst beter leren kennen. ...lees verder "’64 Ferdi Lancee’"

Share

Reis je op vrijdag 6 oktober 2017 met de trein vanaf station Tilburg en wil je een stukje wijzer het weekend in gaan? Twee Tilburgse hoogleraren en een docent serveren op het NS Centraal Station in Tilburg wetenschappelijke ‘snacks’ in de vorm van minicolleges van ongeveer 4 minuten. De colleges vinden plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap, waarin (onderwijs)instellingen laten zien wat zij in huis hebben.

De colleges staan in het teken van het thema 'De opgebrande maatschappij' en gaan over het toegenomen verlangen naar vroeger, de haast in de maatschappij en de snel veranderende menselijke verhoudingen onder invloed onder meer van social media. ...lees verder "Wetenschappelijke ‘snacks’ op NS Centraal station Tilburg"

Share

De 30-jarige Tilburgse Denise Stoopen is een van de vijf gezichten van het B-Team, een nieuw consumentenprogramma van 'No Limits Network' op Youtube. 'No Limits Network' is een online platform van KRO-NCRV dat zich richt op mensen met een beperking.

Denise heeft achondroplasie, een botgroeistoornis, waardoor ze klein blijft. Enkele jaren geleden werd ze Bikkel van de Bart de Graaf Foundation, waardoor ze de mogelijkheid kreeg om haar afstudeerproject verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. ...lees verder "Denise gezicht van B-Team van KRO-NCRV’s No Limits Network"

Share

Op zondag 8 oktober 2017 vindt in eetcafé Kolektivo aan de Trouwlaan 189 in Tilburg weer een nieuwe editie van 'Mix & Match' plaats, een initiatief waarbij wijkbewoners en statushouders elkaar kunnen ontmoeten. De wijkraad Zuiderkwartier wil wijkbewoners uit Trouwlaan-Oerle-Uitvindersbuurt verbinden met statushouders ,vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Elke eerste zondag van de maand tussen 15.00 uur en 19.00 uur koken en eten wijkbewoners samen.

Ook wordt er verteld wat er door de vrijwilligers aangeboden wordt en kunnen de statushouders aangeven waar ze in ondersteund willen worden. Daarnaast zijn er andere activiteiten, zoals spelletjes, een voordracht, voorlezen, muziek, dans, schilderen, fotografie of een wandeling door de wijk. De statushouders krijgen ook uitleg over het wijkcentrum en de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk via het programma Accent op ieders Talent. Wijkbewoners kunnen zich aanmelden voor de deze editie van Mix & Match voor donderdag 5 oktober 2017 via:  info@wijkraadzuiderkwartier.nl

Share

Afgelopen zomer is Kringloopwinkel & Centrum Europese Samenwerking PortAgora in Tilburg verhuisd van de Goirkestraat naar het Koningsplein. Na een aantal weken van keihard werken door de vele vrijwilligers die bij de organisatie werkzaam zijn, opende de stichting op maandag 7 augustus 2017 opnieuw haar deuren als KringloopWarenhuis PortAgora aan het Koningsplein 218 in Tilburg.

Op zaterdag 30 september 2017 vindt de officiële en feestelijke opening van KringloopWarenhuis PortAgora plaats. De belangrijkste activiteit op deze dag is een openbare veiling van bijzondere spullen die in de loop van de tijd bij PortAgora zijn ingeleverd. ...lees verder "Officiële opening van KringloopWarenhuis PortAgora"

Share

Paul van Kemenade, winnaar van de Boy Edgar oeuvreprijs, is dit jaar veertig jaar professioneel musicus. Naast Altsaxofonist is Paul ook componist, bandleider en concertprogrammeur van zijn eigen festival 'Stranger Than Paranoia'. Met zijn improvisaties en composities vaart hij een eigenzinnige koers, die ver over onze landsgrenzen, muzikale genres en disciplines reikt. Om zijn 40-jarige professionele loopbaan als musicus en het 25-jarig bestaan van zijn festival Stranger Than Paranoia te vieren, creëert de in Tilburg gevestigde Van Kemenade een prachtig serie concertprogramma. ...lees verder "Altsaxofonist Paul van Kemenade viert zijn jubilea in Tilburg !!"

Share

Geef 32 creatievelingen elk een grote witte knuffel en laat ze ermee doen wat ze willen. Wat krijg je dan? ‘Give me a hug’. Deze expositie is vanaf vrijdagavond 6 tot en met zondag 8 oktober 2017 te zien in NS16 in Tilburg.

Give me a hug is eigenlijk een grote liefdesverklaring. Aan de kunst in al haar uitingsvormen, en aan de stad Tilburg, haar textielverleden en de inwoners. Initiatiefneemster Noortje van Venrooij wil de wereld een beetje mooier maken. ‘Making the world a happier place’ is niet voor niets al jaren de slogan van haar label Discodip waarmee ze onder meer vrolijke knuffels maakt. ...lees verder "Expositie ‘Give me a hug’– knuffelbare kunst voor alle Tilburgers"

Share

WOO HAH! in 2017 nog in de Spoorzone, in 2018 naar Beekse Bergen

Het hiphopfestival WOO HAH! gaat verhuizen. Ook de vaste datum in juni verschuift naar juli: Het evenement vindt in 2018 plaats op 13 tot en met 15 juli.
De nieuwe locatie wordt de Beekse Bergen, net buiten Tilburg. Dit terrein is tevens het decor voor de Best Kept Secret festival.

De verhuizing was noodzakelijk omdat de Spoorzone, in het centrum van de stad, door het grote succes veel te krap geworden was. Het festival krijgt er bovendien een extra dag bij ten opzichte van vorig jaar. Daarmee gaat het festival in twee jaar tijd van eendaags naar driedaags. ...lees verder "Hiphopfestival WOO HAH! verhuist naar Beekse Bergen"

Share

Foto: Peter van den Besselaar

Op donderdag 14 september van 16 - 18 uur is bij Kolektivo (Trouwlaan 189) de Kick Off van de 9e Week van de Dialoog.

Het thema van de dialogen is dit jaar 'Samen'.

Iedereen is van harte welkom om te ontmoeten en om meer te weten te komen over de dialoogweek. ...lees verder "Kick Off Week van de Dialoog in Tilburg"

Share

In het weekeinde van 25, 26 en 27 augustus 2017 viert theater Bleyemakerij de Boemel 76 haar driejarig bestaan. Tijdens het weekeinde zijn er verschillende activiteiten, waarbij bezoekers een borrel kunnen drinken, een hapje kunnen eten en uiteraard naar muziek kunnen luisteren. Daarnaast zijn er nog een paar bijzondere activiteiten.

Het feestweekeinde begint met een borrel op vrijdag. Vanaf 18.30 kunnen bezoekers gezellig kletsen of netwerken en vanaf 21.30 uur wordt er muziek gemaakt door de Tilburgse band Tuff Enuff. ...lees verder "Bleyemakerij de Boemel 76 viert haar driejarig bestaan"

Share

De Kleine Strijdhoeve in Udenhout

Boeren, burgers en buitenlui is het thema van de Open Monumentendag, editie 2017, tijdens het weekeinde van 9 en 10 september. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners en plattelandsbewoners en de geschiedenis met het heden.

Op zaterdag zijn in en rond Udenhout 'De Kleine Strijdhoeve' en 'Kasteel de Strijdhoef' geopend en is er een fietstocht van 17 kilometer uitgezet, die langs boerderijen in Udenhout en Biezenmortel voert. ...lees verder "Boeren, burgers en buitenlui tijdens Open Monumentendag"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen