Spring naar inhoud

CDA Brabant wil kloof tussen burgers en Provincie dichten

Na de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 nam het CDA Brabant voor het eerst in haar geschiedenis plaats in de oppositiebankjes, want voor het eerst werd de VVD de grootste partij in het provinciebestuur en koos zij de SP als coalitiepartner.

Van alle overheden is het provinciebestuur het meest onbekende en onduidelijke voor het merendeel van de mensen. Dat blijkt ook uit de opkomstcijfers bij verkiezingen voor de Staten, die al twee decennia nauwelijks de 50% halen.

Het Tilburgse Statenlid Marcel Deryckere (CDA) heeft samen met Ernst van Wely sinds de verkiezingen het initiatief genomen om elke week burgers uit te nodigen voor een rondleiding in het Provinciehuis in Den Bosch. Elke vrijdag als de Provinciale Staten vergaderen, nodigen zij twee groepen van circa 25 mensen uit, die de kans krijgen om vanaf de 23ste verdieping van het Provinciehuis het Brabantse landschap te bewonderen en een kijkje mogen nemen in de crisis-schuilkelder'.

Deze laatste - de 'atoombunker' wordt enkel door het Provinciebestuur gebruikt als er een ramp dreigt of is gebeurd en zou zelfs atoomstraling buitensluiten. Deze kelder heeft loodzware, metalen deuren en er staan nog tal van codeertoestellen die de meeste mensen alleen nog kennen uit oude films.

Dat de excursie een stevig CDA-sausje draagt is begrijpelijk en vergeeflijk. Zo is het CDA Brabant zojuist een campagne begonnen voor ouderen: "Laat ouderen niet achter de geraniums zitten." De bedoeling is om in geheel Brabant ouderen met een geranium op de foto te zetten, om aandacht te vragen voor deze groep, aangezien over vijf jaar één derde van de Brabantse bevolking 65-plus zal zijn. Helaas was er even niet bij stilgestaan dat er geen geraniums zijn in februari, dus noodgedwongen worden hiervoor de nep-geraniums van een groot Zweeds warenhuis gebruikt.

De rondleiding wordt besloten met een bezoek aan de Statenzaal, waar op vrijdagmiddag vergaderd wordt over actuele zaken. Net zoals in gemeenteraden en in de Tweede Kamer wordt gedaan.

Inmiddels hebben al ongeveer 1.500 mensen meegedaan aan de rondleiding, leden en niet-leden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen