Spring naar inhoud

Boterzacht weer met een nevelige start

weerbericht09-30-2013-Essenlaan-Molenbochtstraat-BesterdVandaag, 4 oktober, is het Dieren-dag en het weer hield zich vanochtend precies aan het weerbeeld: het was namelijk beestenweer. Het begon gisteravond toen na tien dagen droogte een actieve buienlijn over onze regio trok. Rond 23.00 uur kwam daar een klap onweer bovenop, waarbij in Tilburg de bliksem insloeg in een woning waardoor er brand uitbrak. Naast onweer viel er plaatselijk ook veel regen.

In Brabant viel meer dan 10 mm aan neerslag, maar in Breukelen en Zeewolde viel respectievelijk 28 en 31 mm. Het neerslaggebied werd verwacht, maar dat deze zo fel zou zijn had niemand verwacht. Vanochtend kwam het volgende buiengebied over ons heen, waarbij opnieuw donder en bliksem werden waargenomen. En dat alles na een periode van prachtig najaarsweer.

Sinds het begin van de astronomische herfst hebben we namelijk een afwisseling van wolken en zon gekregen, waarbij de temperatuur boven normaal uit stak. Gemiddeld kwam deze uit op 18 tot 20 graden en dat voor eind september/begin oktober. Toen de buien vanochtend voorbij trokken stroomde met een zuidwestelijke wind zachte lucht onze regio binnen. Dit leverde een warme oktoberdag op van meer dan 21 graden in onze regio. De hoogste temperatuur moeten we aan de kust zoeken waar het in Hoek van Holland precies 22 graden werd.

In de loop van de dag nam de bewolking steeds meer toe, maar het bleef droog. Wel zit een neerslaggebied heel dichtbij en wellicht dat we op zaterdag daar nog last van zullen hebben. In de loop van de dag wordt het droog en vanuit het noordwesten zien we de zon er langzaam doorkomen. Ondanks alle bewolking blijft het zacht met 19 tot 20 graden. Vervolgens kunnen we ons gaan opmaken voor en nieuwe periode van schitterend en vooral rustig herfstweer, bestaande uit zon en bewolking bij kwikstanden die eerst rond de 20 en later een graad of 17 liggen. Oorzaak is een gigantisch hogedrukgebied waar vrijwel geheel Europa mee wordt bedekt. Het nadeel is wel dat het centrum van het hogedrukgebied steeds heel dicht in onze omgeving komt te liggen. Het gevolg is dat de wind wegvalt en in deze tijd van het jaar ontstaat dan heel snel nevel en mist. Dat begint al op de zondag. Na een mistige start probeert de zon erdoor te komen en stijgt het kwik naar de 19 graden.

Op maandag zien we meer zon en meteen klimt de temperatuur naar zo’n 20 graden. Heel langzaam schuift het hogedrukgebied verder naar het oosten en het centrum ervan komt heel dichtbij. Vanaf dinsdag nemen de mistkansen dan ook flink toe. Als deze overgaan in laaghangende bewolking wordt het maar een grijze dag en warmer dan 17 graden wordt het niet. Komt de zon erdoor is het meteen een paar graden warmer. Tot en met het weekeinde houdt het rustige en droge weer aan bij kwikstanden die op normaal niveau liggen en dat is voor onze regio zo’n 16 tot 17 graden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen