vrijdag 29 maart 2024

3 gedachten over “BKKC-directeur gaat opnieuw de fout in

  1. In het verweer van Chris van Koppen in de bkkc-nieuwsbrief december valt nog meer onzin te lezen. Aangezien de nieuwsbrief van bkkc uitdrukkelijk uitnodigde te reageren heb ik ze de volgende reactie gestuurd :

    Menen Henry Ford te kunnen citeren getuigt van weinig realiteitszin. [1] »No one said they wanted faster horses, they wanted less horseshit.« [2] getuigt van meer kennis van de werkelijkheid.

    Het belangrijkste misverstand rondom bkkc is blijkbaar : »bkkc zou beoordelaar zijn van projecten binnen het impulsgeldenprogramma. Dat is ronduit onwaar.«

    Dat is niet onwaar, dat is gewoon de realiteit. Luc Begas [bkkc] antwoordt mij : »In de eerste plaats staat het je vrij om een crowdfunding actie te beginnen. Dat is niet aan bkkc. Anders ligt de vraag aan bkkc of wij vanuit het impulsgelden programma een bijdrage aan deze crowdfunding actie willen verlenen. Daarbij maken we, voor iedere aanvraag, een afweging of de activiteit goed is voorbereid, dat de belangrijke onderdelen (urgentie, wervende tekst, tegenprestaties en publiciteit/promotie ten behoeve van werving donateurs) goed onderbouwd zijn en dat de activiteit bijdraagt aan de versterking van de professionele kunst en cultuursector in Brabant.«

    Met als conclusie : »5. je doelgroep van makers valt maar deels onder de professionele doelgroep van beeldend kunstenaar, aldus inhoudelijk adviseurs van bkkc. Om dit te bepalen kijken we naar : beroepsopleiding, marktgerichte en publieke activiteiten en erkenning van het kunstenaarschap door derden. En de artistieke kwaliteit, gemeten naar originaliteit, vakmanschap, actuele relevantie.«

    Wat nog meer niet waar is, daar kom ik later op. Zalig Kerstfeest. – Erwin Nas.

    [1] jaarverslag bkkc 2015 – Chris van Koppen : “Zoals Henry Ford zei : »If I had asked my customers what they wanted, they would have
    said a faster horse.«
    [2] http://www.helloerik.com/no-one-said-they-wanted-faster-horses-they-wanted-less-horseshit
    [3] »De laatste weken ligt bkkc nogal onder vuur.« – Chris van Koppen, directeur bkkc

  2. Beste Jeroen
    Je stelt dat BKKC zich niet faciliterend opstelt t.o.v. kunstenaars?
    Waaruit blijkt dat?
    Verder:
    wat zou je willen hebben, concreet, als kunstenaar?
    Mvg
    Joop Moerkens

  3. Zo net toch maar eens met enige vorm van Kerstgedachte de Blog gelezen van Chris van Koppen, directeur van Bkkc:

    “De laatste weken ligt bkkc nogal onder vuur. Na een avond in het cultureel café in Tilburg, waar ik in gesprek ging met Anton Dautzenberg, verscheen er digitaal een artikel waarin de kritiek op bkkc niet mals was.”

    Ik lees hier inderdaad een hele bijzondere vorm van verdediging over de zogenaamde vorstelijke salarissen. Chris zegt daarin: bij bkkc betalen we onze werknemers volgens de geldende cao, zoals elke werkgever moet doen. In ons geval is dat de cao voor (provinciale) ambtenaren. De gemiddelde ambtenaar verdient (bruto) € 44.700 per jaar, onze werknemers verdienen gemiddeld € 42.600. Dat is niet riant, maar marktconform. Ik kan me voorstellen dat, als je kunstenaar bent en moeite hebt je brood te verdienen, je dit een vorstelijk salaris vindt. Maar het is natuurlijk maar net waar je het mee vergelijkt. Ik vind de vergelijking met andere werknemers die hetzelfde soort werk in loondienst doen heel reëel.

    Best rare interpretatie voor een directeur van het bureau bkkc die zijn bestaansrecht leent aan het feit dat ze zich faciliterend zouden mogen opstellen naar juist de creatieve vernieuwende geest, die wij artiest of kunstenaar noemen.

    Dit al doet mij herinneren aan een artikel enkele jaren geleden op jullie site met een citaat van Paul van Kemenade: “Creativiteit laat zich nooit inbinden” in het jaar 013.

    “Heeft kunst en cultuur dan geen bestaansrecht meer? De tendens is de laatste tijd al wel weer iets beter, maar in de praktijk is er nog bar weinig van te merken. De media ondersteunen alleen datgene wat veel kijkcijfers trekt. Dat moet iedereen natuurlijk zelf weten, maar als dit de enige vorm van entertainment is en al het andere niet te zien is, wordt het wel heel lastig. Ondersteuning vanuit de media is nodig. Ik ben al keer op keer benaderd om concerten via de publieke radio te laten uitzenden, als promotie voor mij, voor niets! Iedereen verdient eraan, tot en met de kabelsjouwer aan toe en zij vullen lekker hun zendtijd en de muzikant krijgt niets. Ik bedank ervoor, bij mij komen ze nu ook niet meer.”

    Hoop dan ook niet dat bkkc het als een van zijn hoofdtaken zal worden het louter nog zou zijn om eenheidsworst te stimuleren. Waarin creatieve innovatieve vernieuwende kunstenaars het nakijken krijgen. En voor een appel en een ei mogen zien hoe ze een sneetje brood op de plank kunnen krijgen. Of gaan we voor deze noodlijdenden arbeids- verschaffende kunstenaars het ouderwetse voedselbonnensysteem aanleggen.

    Zomaar een gedachtegang bij deze bezinnende kerstdagen

    Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *