Spring naar inhoud

AutoModus-app helpt om mobiel niet te gebruiken in het verkeer

De gemeente, Interpolis en Veilig Verkeer Nederland (VVN) willen 25 procent minder verkeersongevallen in 2020. De ambitie van de gemeente Tilburg is om te komen tot nul verkeersdoden. De partners ondertekenden 11 juli 2017 een manifest om dit af te spreken.

De gemeente en Interpolis gaan onder meer de gebieden in kaart brengen waar de veiligheid beter moet. Ze gaan ook kijken wat er mogelijk is aan gedragsverandering bij automobilisten. Bijvoorbeeld om ze er van te overtuigen niet met een mobiele telefoon achter het stuur te zitten. Bij 90 procent van de ongelukken is een menselijke fout de oorzaak. In 66 procent van die gevallen speelt afleiding een rol. Het gebruik van een mobiele telefoon is daarvan de belangrijkste oorzaak.

Interpolis ontwikkelde in samenwerking met VVN en de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid de zogenaamde AutoModus-app. Die beloont gebruikers als ze hun telefoon niet aanraken tijdens het autorijden.

De AutoModus app helpt bestuurders om mobielvrij auto te rijden. Want hoewel iedereen weet dat het gevaarlijk is als je afgeleid wordt door je smartphone tijdens het autorijden, blijkt het lastig te zijn om deze te negeren. Met deze app wordt dat een stuk makkelijker. (Android)(Apple)

Wethouder Mario Jacobs: "De afgelopen jaren hebben we keihard gewerkt om de infrastructuur van Tilburg veiliger te maken. En daar blijven we natuurlijk ook de komende jaren stevig op inzetten, met bijzondere aandacht voor de veiligheid van onze voetgangers en fietsers. De focus in onze mobiliteitsaanpak ligt vooral op het verminderen van onveilig verkeersgedrag en de tolerantie van verkeersdeelnemers ten opzichte van elkaar. Juist daar is nog een enorme winst te behalen."

Op de website van Veilig Verkeer Nederland zegt directeur Felix Cohen: "Wij juichen het toe dat de gemeente Tilburg en onze gewaardeerde partner Interpolis hun schouders zetten onder de broodnodige aandacht voor verkeersveiligheid. Het gaat hierbij voornamelijk om de bevordering van een gezond en daardoor veilig verkeersgedrag. Het links laten liggen van de smartphone tijdens verkeersdeelname moet heel normaal worden. Vergelijkbaar met de Bob campagne tegen alcohol achter het stuur.

In 2016 kwamen 629 mensen om in het verkeer in Nederland. 8 meer dan in 2015. 59 meer dan 2014. Het aantal ernstig gewonden stijgt jaarlijks. In 2016 ruim 21.000. In Noord-Brabant waren in 2016 de meeste verkeersdoden te betreuren: 117 waarvan 6 in Tilburg.

Interpolis, de gemeente Tilburg en Veilig Verkeer Nederland hopen dat meer partijen zich aansluiten bij de beweging die werk maakt van verkeersveiligheid. Aanmelden kan via SlimOpWeg@interpolis.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen