zaterdag 20 april 2024

2 gedachten over ““Armoede is diepgeworteld in Tilburgse samenleving”

  1. Ben geboren in 1943 als jongste van in een gezin van 15 plus ouders = 17 personen.
    We sliepen met z’n drien op een kamer waar in de winter de ijsbloemen op de ruiten stonden.
    In de huiskamer stond één kolen-potkachel die roodgloeiend gestookt werd..
    In mijn ouder’s kamer was een gaskachel, daar zijn immer 15 kinderen thuis op de wereld gekomen.
    We hadden iets wat de hele straat niet had: een badkamer met ligbad en gasgeizer.
    De jongsten 2, 3 gebruikten hetzelfde badwater.
    Als we uit de kleren of schoenen gegroeid waren gingen die naar de jongeren in het gezin.
    Tot de plechtige communie één gulden in de maand daarna 2,50 traktement.
    In de huiskamer stond een radio waar ik trillend van spanning “sprong in het heelal” beluisterde.
    s’Avonds werden kousen gestopt, schoenen gepoetst gestudeerd en heel veel gekaart.
    We hadden ieder onze eigen fiets die we zelf van oude onderdelen inmekaar zetten.
    Daarmee ging het vaak naar de Drunese Duinen, het Wandelbos, de Sluis en de Raaibraken of zelfs
    105 km naar Amsterdam !.
    Schaatsen deden we in de winter op oude roestige onderschroevers die zelden geslepen werden.
    We aten altijd lekker en gevarieerd: Zuurkoolstamp, Snertmet kluif, Boerenkoolstamp met rookworst en soep voor of pudding na. Bij feesten aten we haantjes !!
    Heel vroeger was er ’n wasmachine. Later huurden we er eentje die telkens gehaald en gebracht werd.
    We hadden geen brommers, Ipads, computers, NIKES, gingen zelden naar de bioscoop, zwommen in de Flaas of het Wilhelminakanaal en Baksven.
    Om het kort te maken: we waren rijk, héél erg rijk.
    En dat ben ik nu nog, ofschoon ik met 1200 euro op de armoedegrens zit.

    .

  2. Mooi initiatief, maar helaas een druppel op een gloeiende plaat. Voor de korte termijn nuttig, echter, op de langere termijn moet het sociaal/economische systeem volledig om. Zeker, omdat de armoede in Nederland hardnekkig is, omdat de armoede in de wereld ook Nederland gaat treffen, omdat werkgelegenheid een vluchtig fenomeen aan het worden is, omdat economische groei een kwetsbaar instrument is, omdat de wereldbevolking explosief groeit met alle geografische bewegingen van dien, omdat de politieke verhoudingen zowel in Nederland als in Europa en de rest van de wereld disharmoniëren, omdat het aspect “toegevoegde waarde” louter financieel wordt gewaardeerd en ga zo maar door.

    Feitelijk zijn we constant politiek aan het dweilen met de kraan open. Kijk maar naar de mooie, vaak corrigerende, politieke beloften bij de verkiezingen. Het politieke modewoord “verbinden” is in de normen en waarden discussie ook zo’n corrigerende hype. Verbinden in de juiste betekenis moet een soort osmose zijn tussen maatschappelijke stromingen, waardoor individualisme in een goede verhouding komt te staan tot collectivisme.

    Met andere woorden welvaart en welzijn moeten onder elk getijde elkaar versterken i.p.v. verzwakken! Welnu, dit “milieu” van denken heeft nog een lange weg te gaan als we blijven dweilen met de kraan open. De structurele doorbraak kan er alleen komen als de politiek serieus, en dus niet experimenteel, gaat nadenken over het basisinkomen. Een basisinkomen dat er toe doet en niet omvalt door allerlei bureaucratische regeltjes. Een basisinkomen dat alle andere regelingen zoals WW, Bijstand, AOW, vervangt en de bijbehorende instituties laat vervallen. Een basisinkomen via de belastingdienst vanaf een bepaalde leeftijd tot aan het eind! Ja, dat gaat pecunia kosten, maar ook veel pecunia opleveren! En rust in de maatschappij, omdat iedere Nederlander er recht op heeft en daarnaast, als men dat wil, een extra inkomen kan verwerven. Een bijkomend positief effect kan zijn dat het extra inkomen dan een dempende werking kan hebben op de loonkosten in Nederland, hetgeen kan zorgen voor aanzuigende werkgelegenheid! Een win win situatie en welke Nederlander zou dit nu niet willen omarmen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *