Spring naar inhoud

Accountant verwijt gemeente Tilburg misleiding in jaarrekening

"De rekening van baten en lasten over 2011 sluit met een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 61,8 miljoen. Het werkelijke voordelig saldo is € 53,0 miljoen. Er wordt dus € 8,8 miljoen verzwegen."

Op 14 mei heeft de gemeenteraad urenlang vergaderd over de jaarrekening van de gemeente Tilburg van 2011. Tijdens deze raadsvergadering putten diverse woordvoerders van politieke partijen zich uit in complimenten naar zichzelf, om maar vooral de nadruk te leggen op hoe netjes de jaarrekening over 2011 was afgerond, ondanks de grote bezuinigingen. Wethouder Erik de Ridder, verantwoordelijk voor de financiën van de gemeente Tilburg, voegde daar aan toe: "Ik ben te typeren als een wethouder in crisistijd. Aan de ene kant hebben we te maken met bezuinigingen en aan de andere kant met flinke meevallers en dat is moeilijk uit te leggen."

Daags erna, op 15 mei, ontving de gemeente Tilburg een brief van Leo Verhoef, een registeraccountant uit Wijk bij Duurstede. Leo Verhoef rekent al ruim tien jaar de jaarrekeningen na van diverse gemeenten en provincies in Nederland en ook de jaarrekeningen van Tilburg pluist hij elk jaar uit. Leo Verhoef uit via zijn website forse kritiek op de gemeente Tilburg: "De rekening van baten en lasten over 2011 sluit met een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 61,8 miljoen. Het werkelijke voordelig saldo is € 53,0 miljoen. Er wordt dus € 8,8 miljoen verzwegen." En in het 'dossier Tilburg' dat hij sinds 2000 bijhoudt, vraagt hij: "Van welke uitgaven hoefden we nu niets te weten? Dit is het "Tilburgse model?" In zijn brief stelt Leo Verhoef verder: "Wat als saldo van baten en lasten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, verschillende baten en lasten worden verkeerd gepresenteerd, en wat als financiële positie wordt gepresenteerd, is niet de werkelijke financiële positie. Dat betekent dat de jaarrekening totaal onbruikbaar is als verantwoordings- en sturingsinstrument en dus alleen maar bruikbaar is in de openhaard."

Aanstaande maandag, 4 juni rond 14.20 uur zal de gemeenteraad stemmen over de goedkeuring van de jaarrekening van 2011.

Share

1 gedachte over “Accountant verwijt gemeente Tilburg misleiding in jaarrekening

 1. Norbert Daniels

  Het zal niet de eerste keer zijn dat er tijdens de accountants controles van jaarrekeningen van kleine maar ook grote organisaties, zaken door de vingers worden gezien. Dit met als doel hun "goede" klantenkring tevreden te stellen en te behouden. Zaken zoals het schuiven met potjes, niet melden van stille reserves, on terechte extra's voor bestuurders cetera.
  Een registeraccountant in Nederland is een beschermd beroep. Het is een accountant die staat ingeschreven in het accountantsregister van het NIVRA. Deze inschrijving geeft de registeraccountant de wettelijke bevoegdheid om een verklaring (accountantsverklaring) af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. Hoeveel vertrouwen kunnen we in hun nog behouden nu ook het Ahold concern in opspraak is geraakt door dit "moderne" fenomeen, het creatief boekhouden.
  De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laat het er in ieder geval niet bij zitten en heeft vrijdag aangifte gedaan tegen accountant Deloitte in de nasleep van de fraudezaak bij Ahold. Voormalig bestuursvoorzitter Roger Dassen van Deloitte is een van de beklaagden.
  Volgens de vereniging, die wordt vertegenwoordigd door advocaat Gerard Spong, heeft Deloitte zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Tevens zou er sprake zijn van deelneming aan een criminele organisatie.
  Dus niet vreemd als dit vaker aan het licht zal komen nu de crisis zich echt gaat doorzetten en de burgers de rekening zullen gaan betalen van deze jaren lange toegestane fraude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen