Spring naar inhoud

Aanhoudend zomers

Er zitten wel wat koele dagen tussen, maar deze wordt met een aantal tropische dagen meteen weer weggepoetst.

Stabiel is het allemaal niet, want een reeks van drie zomerse dagen achtereen is nog niet voorgekomen. Maar dat zou deze week wel eens kunnen gebeuren. Het ziet er namelijk uit dat de enorme afkoeling tot zo’n 20 graden, die a.s. woensdag bij het begin van de zomer werd verwacht, niet doorgaat.

Het wordt wel minder warm, maar lager dan een graad of 25 zal het niet worden. En dat betekent opnieuw een zomerse dag, net als alle andere dagen van de week. Pas in het volgende weekeinde zien we eindelijk een andere luchtstroming die de temperaturen tot onder de 25 graden brengt.

Maar zover is het allemaal nog niet en zijn we vandaag beland op een zeer warme Vaderdag. Met een hogedrukgebied precies boven ons land staat er vrijwel geen wind en zal de zon uitbundig schijnen afgewisseld door wat hoge bewolking en onschuldige stapelwolken.

Temperatuur stijgt richting de 29 tot 30 graden en zal de huid flink laten verbranden, want de zonkracht blijft hoog met kracht 8. Vanavond wordt het helder en zakken de temperaturen tot 15 graden in de nacht.

Vanaf maandag schuift het hogedrukgebied verder door naar het oosten. Hierdoor draait de wind naar het zuidoosten en wordt er nog meer warme lucht aangevoerd. Er is alleen maar zonneschijn en met bijna 33 graden wordt maandag de heetste dag van de week.

Dit komt dicht bij het temperatuurrecord van 19 juni wat op 33,9°C staat welke werd waargenomen in Ell in het jaar 2000. De dagen erna neemt de warmte heel even af om op donderdag met volle kracht weer terug te komen. Dat heeft alles te maken met een nieuw hogedrukgebied dat in aantocht is.

Op dinsdag ligt deze boven de Britse Eilanden, waardoor de wind in de loop van dinsdag bij ons vanuit het noorden tot noordoosten begint te waaien. Maar echt afkoelen doet het niet, want het kwik komt uit op een graad of 29.

Vervolgens wordt op woensdag daar een paar graden van afgehaald met als resultaat nog een zomerse dag van 25 graden. Bij dit alles blijft het op beide dagen zonnig en zijn er wat sluierwolken. Inmiddels is dan op 21 juni de astronomische zomer van start gegaan.

Donderdag draait de wind naar het zuiden en zal het kwik in de thermometer opnieuw de 30 graden passeren. Maar deze warmte wordt niet veroorzaakt door een hogedrukgebied, maar door een depressie bij IJsland. En dat is niet zo goed voor de atmosfeer, want die wordt onstabiel.

De kans op regen- en onweersbuien neemt dan steeds meer toe en dat geldt vooral voor de vrijdag. Op donderdag zou al de eerste bui kunnen vallen. De depressie breidt zich daarna verder uit en zal ervoor zorgen dat we vanaf het weekeinde in een westelijke stroming terechtkomen met temperaturen van rond de 23 graden. Het zomerweer wordt dan even een halt toegeroepen en komt meer op normaal uit voor laatste week van juni.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen