Spring naar inhoud

Aanhoudend koud, maar wel droog met wat zon. Na het weekeinde nog kouder met kans op winterse buien

weerberichtApril kent zijn grillen en dan heb ik het niet over de barbecue die we nog op 9e konden aansteken toen het bijna 24 graden werd.

Nee, ik bedoel de diepvrieskou van de afgelopen nachten, waarbij het kwik aan de grond -9 graden werd.

Het leverde meteen twee nieuwe dagrecords op. Want zowel gisteren als vandaag werd het op 10 cm hoogte nog nooit zo koud sinds 1901. Zo daalde het kwik afgelopen woensdag naar -8,6°C in Twenthe, waarmee het oude record van 19 april uit 1979 in Volkel werd gebroken toen het daar -7,3°C was.

Vervolgens kwam de afgelopen nacht die nog kouder was, waarbij de temperatuur naar -9,2°C ging in Twente. Hierdoor ging het dagrecord van 20 april uit 1991 er net aan toen Eindhoven het -9,1°C zag worden. Op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter werden geen records gebroken. Alhoewel Heino op woensdag dichtbij was met -3,9°C en daarmee op de 5e plaats komt van laagste minimumtemperatuur ooit op deze dag.

Overdag was het ook behoorlijk fris met 10 tot 11 graden, waarbij handschoenen en muts soms nodig waren. Op deze donderdag was het iets zachter met een maximum van 13 graden. de zon deed veel goed, maar zodra je even in de schaduw liep was het gewoon koud.

De komende uren is het nog steeds helder. Maar vanuit het noordwesten begint in de loop van de avond de bewolking toe te nemen. In de nacht is het bewolkt, waardoor de temperatuur niet meer zo hard kan zakken. Deze blijft nu op een graad of 4 steken. Aan de grond zou het nog een graadje kunnen vriezen. De vrijdag is een sombere dag. Het is zwaarbewolkt en in de middag kan daar zelfs wat lichte motregen uit vallen. Oorzaak is een warmtefront wat overtrekt en dat betekent dat de temperatuur omhoog gaat en op een graad of 15 zal uitkomen.

In de nacht naar zaterdag blijft het grijs en trekt een neerslagzone over die ons wat lichte regen brengt. Deze keer betreft het een koufront en zijn we terug bij af. Het kwik duikelt naar beneden en komt in het weekeinde uit op 10 tot 11 graden. Op zaterdagochtend druppelt het nog na, maar vanuit het noordwesten wordt het langzaam droog en krijgen we een aardig weekeinde met een afwisseling van zon en wolken dat zich op zondag doorzet.

De nachten worden wel kouder met opnieuw kans op vorst aan de grond.

Maar vanaf maandag verandert het weerbeeld als een depressie boven Noorwegen onze kant op komt. Deze brengt ons koude en vooral onstabiele lucht, waardoor het weer een buiig karakter krijgt.

De maandag begint nog droog, maar in de loop van de dag begint het te regenen.

Vanaf dinsdag gaat de regen over in buien en omdat de atmosfeer kouder en kouder wordt, tot wel -38 graden op woensdag, kunnen de buien gepaard gaan met onweer, hagel en zelfs natte sneeuw. Tussen de buien door zijn er opklaringen met wat zonneschijn.

Op dinsdag en woensdag ligt het kwik op een graad of 10 en tijdens opklaringen in de nacht kan het zelfs weer gaan vriezen. Brrrr.

Dan Koningsdag 2017, waarbij de Koning en Koningin dit in Tilburg gaan vieren. De start is koud met vorst aan de grond. Overdag is het meest bewolkt en vallen er winterse buien afgewisseld met wat zon. Dus nu maar hopen dat de buien voor en na het bezoek van de Koning vallen en dat de opklaringen precies tussen 12.00 en 14.00 uur zijn.

Het is koud, want de gevoelstemperatuur komt op een graad of 11 te liggen. Vorig jaar was het nog kouder en haalden we zelfs de 10 graden niet en vielen er de hele dag buien. Na donderdag begint de temperatuur weer te stijgen tot 14 graden in het weekeinde en zijn we van de buien verlost.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen