Spring naar inhoud

21 september – Tweede Wereldcafé bij Kolektivo

Na een succesvolle eerste editie op 18 mei 2017 – met gesprekken over Rome, Kenia, Srebrenica, vluchtelingen, dromende moslima’s en DENK – besloten de initiatiefnemers van het Wereldcafé (Wereldpodium, PortAgora en Kolektivo) deze inspirerende talkshow verder te ontwikkelen. Wederom is de redactie erin geslaagd om voor deze tweede editie op 21 september gasten te vinden met interessante, indringende, confronterende en/of gepassioneerde verhalen en ervaringen.

Presentatoren Joyce van der Horst en Kenan Avsjaloemov ontvangen naast het jonge Syrische echtpaar Berivan Rashid en Salah Ibeshdie, nog vele andere interessante gasten. Eén ding hebben al die mensen met elkaar gemeen: zij zijn gewend om over de grens te kijken en te gaan. Deze talkshow gaat tenslotte over Tilburgers in het buitenland en buitenlanders in Tilburg, kortom over wereldburgers.

Hoe gaat het eigenlijk met de Tilburgse Syriërs?
Twee jaar geleden werden er eerst verhitte debatten gevoerd, maar toen bleek dat de komst van Syrische vluchtelingen in Tilburg niet of nauwelijks tot problemen leidde, verstomden de protesten. Ondertussen werden de vluchtelingen met open armen ontvangen door een groep betrokken Tilburgers. Voor twee verliefde Syriërs werd zelfs een groots bruiloftsfeest georganiseerd. Hoe gaat het nu met het jonge gezin? In de tweede editie van het Wereldcafé op donderdag 21 september 2017 vertellen zij hun verhaal.

Spoor van vernieling
Vorige week werd op Sint-Maarten de wereld vrijwel letterlijk op zijn kop gezet. De orkaan Irma liet een spoor van vernieling achter. Het Rode Kruis schatte eerder deze week nog dat negentig procent van de gebouwen op Sint-Maarten beschadigd is. Een derde daarvan is zelfs compleet verwoest. Volgens de hulporganisatie worden bovendien nog tweehonderd mensen vermist, onder wie kinderen. Tilburger Jisk Goslinga groeide op op het eiland. In het Wereldcafé vertelt hij hoe het zijn familie op Sint-Maarten is vergaan. Goslinga is ook samen met enkele anderen een hulpactie gestart: RebuildSXM. Daarmee richten ze zich op hulp ná
de noodhulp: sociaal-maatschappelijke zaken, zoals de opbouw van sportmogelijkheden, bibliotheek, schooluniformen, ouderenvoorzieningen etc.

Poolse krachten in Tilburgse distributiecentra
Wethouder Erik de Ridder zoekt regelmatig de publiciteit als er weer een groot distributiecentrum besluit zich in de gemeente Tilburg te vestigen. Dat is immers goed voor de werkgelegenheid in onze stad, stelt hij en dat klinkt zeer aannemelijk. Maar opmerkelijk genoeg werken in al die nieuwe hallen relatief weinig geboren en getogen Tilburgers. In menig distributiecentrum lijkt de voertaal Pools te zijn. Waarom is dat? Het Wereldcafé gaat op zoek naar een antwoord op die vraag en praat met twee van die harde werkers.

Opgejaagde migranten-vluchtelingen-gelukszoekers bij Calais
Onder de vlag van PortAgora is de Tilburgse Veerle Slegers al een paar keer met een konvooi hulpgoederen naar Calais getrokken om de vluchtelingen daar een hart onder de riem te steken. Onder andere op social media deed zij uitgebreid verslag van de mensonterende toestanden die zij daar aantrof. Veerle heeft uitgesproken ideeën over oplossingen en zet zich onder andere in voor een bed-bad-brood-regeling. In het Wereldcafé komt zij vertellen over haar ervaringen en ideeën.

Tropische poëzie, muziek en een DJ-mix met een bijsmaak
De wieg van de nieuwe Tilburgse stadsdichter Onias Landveld stond in Paramaribo. Wat betekent dat voor zijn poëzie? Hij brengt een gedicht en vertelt over zijn achtergrond en zijn plannen.

Het Wereldcafé bestaat niet alleen uit gesproken woord. Zo is er live muziek en na afloop van het programma is het podium vanaf ca. 22.30 uur voor DJ Yanikovski. Hij belooft een mix van ‘rauwe, opzwepende, psychedelische, exotische, met alcohol doordrenkte muziek met aparte bijsmaak’.

Balkan Tafel
Voorafgaand aan het Wereldcafé serveert Kolektivo voor hongerige bezoekers een Balkan Tafel, bestaande uit een voorgerecht en een hoofdgerecht, voor een speciale Wereldcaféprijs van 15 euro. Deze Balkan Tafel wordt opgediend vanaf 17 uur.

Datum: donderdag 21 september
Locatie: Kolektivo, Trouwlaan 189, 5021 WG Tilburg
Aanvang: 20.30 uur, inloop vanaf 20.00 uur
Entree: € 2,50 (inclusief 1 consumptie)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen