vrijdag 29 maart 2024

3 gedachten over “Woningmarkt: 42 nieuwbouwplannen voor in totaal 4195 koopwoningen

  1. Corporaties verhogen huren sterk en bouwen minder sociale huurwoningen.

    Gemiddelde huurstijging 4,2% per jaar, 30% minder nieuwe sociale huurwoningen. Uit de plannen van de woningcorporaties blijkt dat de betaalbaarheid van sociale huurwoningen afneemt en de woningvoorraad veroudert. Een aantal corporaties houdt de komende jaren een zorgelijke financiële positie.

    De verhuurderheffing en de verwachte vennootschapsbelasting leggen een aanzienlijk beslag op de operationele inkomsten (14%). Corporaties passen hun beleid aan door minder nieuwbouwwoningen te realiseren, de huren te verhogen en de personeels- en bedrijfskosten te verlagen. Op het eerste gezicht lijken deze maatregelen de financiële positie van de sector als geheel te herstellen. Tegelijkertijd verslechtert echter de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen en veroudert de woningvoorraad.

    De gemiddelde geplande huurverhoging tot 2018 bedraagt 4,2% per jaar. Vooral bij nieuwe huurcontracten gaat de huur sterk omhoog. Dit vormt een risico voor de haalbaarheid van de geplande huuropbrengsten. Enerzijds omdat de huren beduidend hoger worden voor nieuwe huurders. Anderzijds omdat zittende huurders minder snel zullen verhuizen als dat een forse huurverhoging tot effect heeft.

    Corporaties investeren voorts onvoldoende in hun vastgoed om de veroudering van het bezit te compenseren. De komende vijf jaar plannen de corporaties 100.000 nieuwe woningen te bouwen, waar dit twee jaar geleden nog 150.000 woningen waren.

    Beide ontwikkelingen verzwakken het fundament onder een duurzaam gezonde financiële huishouding van de corporaties.

    Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een analyse van de meerjarenprognoses over de periode 2014-2018.

    Klik hier om de volledige analyse te downloaden.
    http://www.wsw.nl/uploads/_media/_675_Trendanalyse%202014.pdf

  2. Ik zie een enkele dubbeltelling: Koolhoven buiten = Buitenhof, Dongehof en Dongeparck. En plannen waarvan inmiddels duidelijk is dat ze niet doorgaan.

  3. Het succes van de vrijgelaten woningcorporaties heeft tot gevolg gehad dat er minder betaalbare huurwoningen zijn gekomen en dat door de misstanden in corporatieland nu veel van deze woningen gedwongen in de verkoop moeten worden gedaan. Naast de zelfverrijking , de zelfingenomenheid en de zwakte van bestuurders en toezichthouders heeft het beleid dus behoorlijk gefaald. In feite is hierdoor de woningmarkt op hol geslagen. Bovenstaand artikel geeft aan dat het in Tilburg al niet anders is! Gebrek aan sociale huurwoningen en een overkill aan koopwoningen. Tilburg bouwt graag om het grondbedrijf wat lucht te geven en doet dat tegen de verdrukking in. De markt aan koopwoningen raakt overspoeld en dat is weliswaar gunstig voor de instapper, maar vooral een ramp voor de bestaande woningbezitters. Deze overkill aan koopwoningen zal bovendien tot effect hebben dat de verhuursector gaat kannibaliseren door de toetreding van allerlei vreemde investeerders die nu geld ruiken. Na miljarden euro’s te hebben zien verdampen in corporantieland zonder enig succes, dreigt er nu een ware wildwest te gaan ontstaan! Bedenk daarbij dan dat dit het resultaat is van de inzet van onze politici die zeggen het goed voor te hebben met ons huurders en kopers!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *