donderdag 18 april 2024

1 gedachte over “Wethoudersconferentie 2014: ‘Overheidsparticipatie, waar bemoeien wij ons mee?’

  1. Ouwe meuk! Deze discussie is niet iets van deze tijd, maar speelt tig jaren. Heeft met legitimatie te maken. Politiek en ambtenaren hebben zich in een reeks van jaren geïsoleerd van de gemeenschap. Resultaat van feodaal denken en het exploiteren van de zogenaamde hobby-macht.

    Burgers, lees kiezers, zijn alleen nodig tijdens de verkiezingen en daarna voor zover de wet juridische betrokkenheid vereist. Burgers die afhankelijk zijn vinden overigens doorgaans zelf de weg naar de almachtige gemeentelijke overheid. De rest van de burgers zijn absoluut buiten beeld.

    Ook de communicatie van de overheid, die overigens ook niet erg best is, bereikt hen nauwelijks. Het van buiten naar binnen denken, kortom dienstbaarheid, is ooit heel sterk geweest maar door de bureaucratisering verslonst! Spontaan kan tegenwoordig niets meer. Alles wordt aangepakt via verordeningen en aanvullende regels. Zelfs de inspraak en waar het nog mogelijk is zelfs de inbreng. Het buiten wordt vaak benadert vanuit (wetenschappelijk)onderzoek en de inbreng van (vreemde)specialisten en mede daardoor wordt de burger nog verder op afstand gezet.

    Het roer moet weer om en de bureaucratie worden teruggebracht tot het noodzakelijke. Politieke vertegenwoordigers moeten de praktijk meer leren kennen via persoonlijke betrokkenheid. Het aantal dat rechtstreeks van de schoolbanken komt of voortkomt uit overheidsgeledingen groeit met de dag. Hinderlijk om de taal van het volk nog te kunnen spreken!

    Politiek is verworden tot een nauwelijks legitimerende grootheid in een uiterst beperkte omgeving van sympathisanten! Een zogenaamde “ingroup” tegen een zeer gevarieerde “outgroup”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *