donderdag 28 maart 2024

2 gedachten over “Wethouder Erik de Ridder reageert op vragen ‘Dagbesteding is duurder dan beschut werk’

  1. Het geneuzel omtrent kosten en opbrengsten begint onderhand een komisch karakter aan te nemen. De meest goedkope oplossing voor de gemeente is deze mensen thuis achter de geraniums. Daarna komen de kosten om de hoek kijken van beschut werk of dagbesteding. De kosten daarvan en daartussen lopen niet zo veel uiteen, waarbij de beschutte werksoort qua organisatie en opbrengst altijd een gunstiger beeld zal geven. Dat blijkt ook uit de repliek van de wethouder, die de winst ziet in kosten van ondersteuning. Een op een of een op meerderen.

    De ervaring leert dat mensen die zijn aangewezen op een meer beschermde werkomgeving beter presteren in een georganiseerde omgeving. Reintegratie kan deze prestatie zelfs negatief beinvloeden. Feitelijk wil de wethouder via zijn zorgaanbieders de beschutting imiteren en deze nieuwe vorm van beschutting ontnemen bij de organisatie die daarvoor is geequipeerd. De mensen die het betreft zitten daar echt niet op te wachten, want onzekerheid slaat bij hen naar binnen. Participatie wordt voor deze mensen op deze manier in Tilburg wel erg ver opgerekt. En dan te bedenken dat werkgevers doorgaans niet in de rij staan om dergelijke mensen in dienst te nemen. Misschien stuurt de wethouder wel bewust aan op mislukking, want deze mensen achter de geraniums zijn altijd goedkoper.

    Verder is het niet verstandig bestaande voorzieningen op voorhand uit te sluiten, terwijl het succes van het andere nog niet is bewezen! Het neo-liberale denken gaat Tilburg op termijn nog aardig verrassen! Jammer dat de slachtoffers dan al lang weer thuis zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *