donderdag 18 april 2024

2 gedachten over “Van Verzorgingsstaat naar Participatiemaatschappij

  1. Tilburg doet niet meer dan achter de landelijke ontwikkelingen aan lopen. Nu weer onder de vlag van “noma” en zo nu en dan met nieuwe partners! Inmiddels weten we dat niet elke nieuwe partner een succes is (Realwork) en dat bij de afweging door de gemeente niet altijd de begaanbare weg wordt gekozen. De landelijke financiering is en blijft bij de uitvoering dominant! De benadering van de mensen, al dan niet via casemanagers, verbureaucratiseert met de dag. Maatwerk wordt meer en meer technocratisch en doelgroepen zijn verworden tot projecten. Tilburg heeft nog steeds de zweem van Sociale Zaken niet kunnen loslaten en bedenkt nog steeds wat goed is voor anderen. In dit geval de werkzoekenden in de bijstand. De dynamiek van het onderhandelen en realiseren valt ook niet aan te leren vanachter het bureau in een gesloten gezelschap! Als de markt/economie zelf niet meewerkt, dan zal “noma” gewoon een andere ” methode” blijken! Incrementeel beleid! Een beetje meer of minder van hetzelfde!

  2. Een ambitieus model van de gemeente Tilburg, met minder geld meer mensen aan de slag helpen, in deze tijden van crisis waarin de werkloosheid per dag stijgende is.
    Een beroep doen op het zelf oplossend vermogen van een samenleving in crisis? Werkgevers, waarvan nu bij vele al het water aan de lippen staat, medeverantwoordelijk maken?
    Zo maar een paar van die brandende vragen die dit bij mij oproepen.

    Begrijp me goed ik ben niet op dit model tegen. Je moet zeker investeren in mensen die snel weer aan het werk kunnen, om te voorkomen dat ze in een uitkering verstrikt raken.
    En dat sociale activering een bodemloze put was waar alleen de vele re-integratietraject instellingen van geprofiteerd hebben wist de gemeente ook al jaren. Ben dan ook blij dat daar nu eindelijk iets mee wordt gedaan.

    Maar wat gaan we doen met de mensen die buiten de boot gaan vallen. b.v. de ex-IDers, de 45+ers en jeugdwerkloze. Vaak redelijk opgeleid en/of met een jarenlange werkervaring. Is dit de groep waarop gedoeld wordt op eigen kracht?

    Wat bedoelt de gemeente met: “Wel zullen we alternatieve financiering zoeken, we laten deze mensen niet vallen, voor een deel van deze laatste doelgroep is vrijwilligerswerk passend en is betaald werk echt een brug te ver”.
    Zijn er nog alternatieve geld potjes te vinden en wordt deze doelgroep straks niet verplicht met behoud van uitkering te tewerkgesteld bij het Gemeentelijk Werkbedrijf?

    Hier zou ik graag van de Gemeente Tilburg eerst nog geruststellende en passende antwoorden op willen voordat ik zeg:
    “Wethouder Auke Blaauwbroek je bent goed bezig!”

    Groeten Norbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *