vrijdag 19 april 2024

1 gedachte over “Tilburgse Initiatiefgroep Vertrouwensexperiment wil experiment zonder dwang

  1. Dit wordt waarschijnlijk helemaal niks, verloren energie vermoed ik !!! lees het artikel in het financieel dagblad er maar eens op na https://fd.nl/economie-politiek/1173395/kamer-bijstandexperimenten-met-gratis-geld-gedoemd-te-mislukken

    Ze moeten van de staatssecretaris namelijk ook kijken wat er gebeurt met bijstandgerechtigden als die juist nog steviger aangepakt worden dan de huidige Participatiewet voorschrijft. Klijnsma komt hiermee tegemoet aan een eis van coalitiepartner VVD, die zich er van meet af aan tegen heeft verzet dat de experimenten uit zouden draaien op een ondermijning van de strenge Participatiewet. Die wet is pas heel recent van kracht geworden, in 2015.

    De wetenschappers vrezen dat geen bijstandgerechtigde zich meer vrijwillig voor de experimenten meldt als zij de kans lopen in een nog stringenter regime terecht te komen. Als zich onvoldoende vrijwilligers opgeven, kunnen de experimenten helemaal niet doorgaan. Bijstandsgerechtigden kunnen niet tegen hun zin worden gedwongen als proefkonijnen te fungeren. Om begrijpelijke redenen kunnen zij echter ook niet kiezen of zij in een experimenteergroep worden ingedeeld waar de overheid de teugels wat meer laat vieren — en waar zij relatief veel mogen bijverdienen of waar ze juist de knoet nog extra gaan voelen.

    Snel van start

    Klijnsma vertelde de Kamer dat het ministerie woensdag heeft gesproken met de wetenschappers en met ZonMW, de onderzoeksorganisatie die in opdracht van het kabinet het wetenschappelijke gehalte van de experimenten in de gaten houdt. Daar kwam volgens haar uit dat haar ‘algemene maatregel van bestuur’ wel voldoet. Ze hoopt dat de beide Kamers gauw hiermee instemmen, zodat de vier steden per 2017 kunnen beginnen met de experimenten. Ook in totaal 21 andere gemeenten kunnen dan desgewenst, na toestemming van Klijnsma, soortgelijke proeven houden. Hiervoor lijkt grote interesse te zijn.

    Klijnsma noemde de aanmelding van genoeg vrijwilligers weliswaar nog wel ‘een punt van aandacht’, maar beweerde tot verbazing van onder meer SP, CDA, D66 en GroenLinks dat een aantal bijstandsgerechtigden juist graag een intensievere begeleiding naar de arbeidsmarkt wil. ‘Meer ondersteuning zou ook vallen onder de “sociale bijstand” die bijvoorbeeld GroenLinks voorstaat. Veel bijstandgerechtigden komen nu niet bepaald vaak iemand tegen die hen helpt’, aldus Klijnsma. Volgens haar praten de wetenschappers en ZonMW nog wel over het probleem van de vrijwilligers. Desondanks blijven de oppositiepartijen ervan overtuigd dat de experimenten gedoemd zijn te falen door de beperkende regels van Klijnsma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *