woensdag 24 april 2024

9 gedachten over “Tilburg uit de oude doos: Industriestraat en Noordhoekkerk

  1. Ben het helemaal eens met de heer Zweep. Wat nu Hart van Brabant laan is dat was vroeger
    De Beethoven straat en deze liep als zijstraat van de industrie straat naar de Richard Wagner straat,
    waarvan je via de spoorwegovergang in de peilijzer straat kwam na de industrie straat en de alleenhouder straat te zijn over gestoken te zijn
    Ik ben zelf in de industrie straat op nr 144 geboren en ben als 10 jarige jongen in 1955verhuist verhuist met mijn ouders in verband met de aanleg van het hoogspoor !Fran

  2. De Industriestraat liep parallel aan de spoorlijn naar Breda, dus lag een stuk noordelijker dan de huidige Hart van Brabantlaan.

  3. Inmiddels woon ik als sinds 1985 niet meer in Tilburg, mijn geboortestad.
    Geboren in begin jaren 50 in de Industriestaat en gedoopt in de Noodhoekkerk.
    Ik heb het altijd jammer gevonden dat de kerk, en vele andere oude gebouwen, gesloopt werden.
    Beleid van Tilburg in de jaren 60 en 70.
    Onlangs bezocht ik, samen met mijn vrouw, al fietsend de oude plekken in Tilburg waar ik herinneringen aan heb. Veel is weg en zelfs de kerk waar ik als kind heel vaak kwam, de Vredeskerk aan de Ringbaan West, bleek van binnen gestript te zijn en een aanwezige werker vertelde dat er appartementen in komen.
    De tijd gaat door. Gelukkig.

  4. In de foto-toelichting wordt gesteld, dat de vroegere Industriestraat tegenwoordig de Hart van Brabantlaan heet/is geworden. Mijn herinnering zegt me iets anders. Ik ben geboren in 1948 aan de Industriestraat 72. Pal naast de straat lag de spoorlijn (oude traject). Aan de andere kant van het spoor lag de Alleenhouderstraat. Achter de werkplaats van mijn opa en mijn vader lag eerst nog “de blauwe kakkert”(een smerig riekende sloot met een ondefinieerbare waterkleur, overwegend wel blauw-paars trouwens), dan de fabriek van Kessels, dan de achterkant van een blok/rij huizen, waarvan de voorkant aan de huidige Hart van Brabantlaan lag. Als we naar de Heilig Hart Lagere School liepen (daar zat ik tot en met de 4-de klas) gingen we vanuit huis linksaf “richting centrum”, draaiden dan rechtsaf, staken dan de huidige Hart van Brabantlaan over en dan lag de vormenfabriek aan onze rechterhand. Na circa honderd meter weer rechtsaf en dan zo goed als direct het schoolplein links op. Aan de achterkant van het schoolplein de Boomstraat. Is het misschien die straat, waar je in kijkt op een van de foto’s, waarbij de Noordstraat rechts ligt? Hopelijk is het een beetje te volgen …!?!

  5. @Bas: Marietje is niet door de pastoor vermoord, maar door een schrijnwerker, nadien gearresteerd in 1918 in Den Haag, en heeft een bekentenis afgelegd. Desondanks werd deze man vrijgelaten.
    En de pastoor heeft zich nooit kunnen verdedigen, had pas 2 jaar die nieuwe kerk, en stierf 10 jaar na de moord. Verplaats de boel naar die tijd en het is duidelijk dat de smet op de kerk onuitwisbaar was. Ook voor de Kessels muziekinstrumenten fabriek.
    Wel een beetje vreemd dat de schrijfster van het boek hierover niets vermeld. Het boek is samengesteld uit vele verzinsels die onmogelijk plaatsgevonden kunnen hebben.

  6. heb vandaag het boek de moord op marietje kessels gelezen. Heeft indruk gemaakt. Deze zaak is toch kenmerkend voor hetgeen nu bekend wordt gemaakt mbt misstanden in de rk kerk? Er zou een film over moeten worden gemaakt. Dan weet de hele wereld wat er heeft gespeeld in de geloofsgemeenschap.
    Het verhaal heeft me overigens temeer gegrepen omdat de getuige, de oude postbode, waarschijnlijk een van mijn voorvaderen is geweest!

  7. De Noodhoekkerk waarin het drama van Marietje Kessels zich in 1900 afspeelde, werd later in de volksmond de “Moordhoekkerk” genoemd was inderdaad een van de fraaiste kerken van Tilburg.

    Marietje Kessels was woensdag 22 augustus 1900 op weg om een brief te posten en om de pianoles af te zeggen. Getuigen zeggen dat ze de Heilig Hart-kerk werd ingelokt. Daar werd na twee dagen haar lichaam gevonden in het gewelf van de kerk, met sporen van verkrachting.

    De R.K. kerk zou onder leiding van het Vaticaan de zaak in de doofpot hebben gestopt, met hulp van vader Kessels die vreesde voor de nering van zijn fabriek in muziekinstrumenten en de werkgelegenheid van zijn mensen. In die tijd na de Textiel Industrie een van de grootste werkgevers van Tilburg. Dit zal misschien wel een van de redenen dat deze kerk in 1975 zonder veel slag of stoot van de Tilburgers mocht worden gesloopt.

    http://www.leugens.nl/2011/10/04/liegende-kerk-en-moordpastoor/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *