donderdag 28 maart 2024

1 gedachte over “Onderzoek naar gevolgen bezuinigingen voor Tilburgse minima

  1. Gevolgen van bezuinigingen moet je mijn inziens onorthodox benaderen om zodoende niet alleen de effecten te bekritiseren, maar ook de oorzaak te achterhalen zodat je er iets aan kunt doen. Gevolgen overkomen je, oorzaken kun je beïnvloeden.
    Minima ben je niet……dat word je. Kijk nu naar de hele WaJong-operatie. Is het nu zo dat de gemeente de jeugd tussen 17 en 19 een WaJong adviseert? Of dat de praktijkschool, vlak voor het verlaten van de school dit advies aan jongere en ouders geeft? Ik denk van wel!. Het is dé voorliggende voorziening voor de bijstand en het gaat (nog) niet ten koste van het gemeentebudget. Zijn de indicatievariabelen wel zuiver genoeg? Of zijn ze juist te zuiver? De ervaring leert dat de onderzoeksmethodieken om tot allerlei spectrumstoornissen te komen, sterk gespecificeerd en verbeterd zijn. Dat geeft eerder en meer duidelijkheid maar vooral ook meer mensen met een beperking en dus recht op een uitkering. Is dat zo? Dat recht op een utkering of is het een teken van onvoldoende alternatieven? Ik meen dat laatste.
    De moraal van het verhaal: Geef jongeren een fatsoenlijke werkplek met zicht op ontwikkeling in de toekomst en je vermindert je eigen ontwikkelde dure vangnet zoals WaJong en dergelijke.

    Goed dus van Jan Hamming om het werkgeverscollectief mede verantwoordelijk te maken voor de uitvoering hiervan. Slim van de werkgevers om hier gehoor aan te geven. Het voorkomt een kostenopdrijvend zorgbudget en dus verhoging van de belastingen.
    Maar vooral: Het geeft burgers weer eens iets om trots op te zijn. Een leuke baan!
    Jacques.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *