Bestuurslid en eerste voorzitter van de Tilburgse stichting Social Energy Leon IJpelaar presenteert maandag 11 januari, samen met Ton Wortelboer en Xavier Giesen tijdens de 60e Horecava het pas opgerichte Gilde ‘Meesters in Gastvrijheid’. In deze vereniging gaan SVH Meestergastheren en de SVH Wijnmeesters samen.
De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. Mensen met een SVH Meestertitel behoren tot de top van de Nederlandse horeca. Nederland telt meer dan 270 SVH Meesters verdeeld over vijf disciplines: Meestergastheer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester.
In december 2015 werd Leon IJpelaar verkozen tot beste gastheer van Nederland en België door lezers van het magazine Culinaire Saisonnier. Ton Wortelboer is onder meer docent gastronomie aan de horeca-opleidingen van ROC Leiden, vinoloog van de wijnacademie, gecertificeerd sherry-educator en SVH Wijnmeester. Xavier Giesen werkte vijf jaar als chef de rang bij het Amstel Hotel en zeven jaar als restaurantmanager bij De Kas voordat hij in november 2010 samen met Luc Kusters aan de Amsterdamse Zuidas restaurant Bolenius opende.
Het Gilde ‘Meesters in Gastvrijheid’ gaat scholing bieden aan zowel jonge vakgenoten als hun leermeesters en wil de bekendheid van SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters verbeteren. Het doel is om kennis en kunde over te dragen aan huidige en volgende generaties ambachtelijke gastheren en wijnmeesters en de vakbekwaamheid op het hoogst mogelijke niveau te houden.
Bronnen: Misset Horeca | SVH Meestertitels