Spring naar inhoud

Koel en nat begin van mei

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

 

 

Ondanks de voorspelde verwachtingen viel het weer dit weekeinde wel mee. Vooral zaterdag zou nat verlopen, maar het bleef rondom Tilburg overdag droog. De regen was wel gekomen, maar gelukkig al in de nacht ervoor en in de vroege ochtend. Wat je wel meteen voelde was de warmte die langzaam over ons heen is gekomen. Gisteren was het al 18 graden en op deze zondag komt daar een graadje bij. Morgen is het Koninginnedag en dan gaat het kwik over de 20 graden heen. Het zal de mooiste aprildag worden van 2012, want met die warmte laat het weerbeeld ook perioden met zon zien en wat wolkenvelden. Met deze laatste warme dag laten we april achter ons die vrij koud, somber en nat verliep. Dat is bijzonder, want de laatste jaren hebben we steeds een warme, zonnige en droge grasmaand gehad.

Wat een tegenstelling met de eerste lentemaand die juist zonnig en warm verliep. Je moet er vandaag én op Koninginnedag echt nog van genieten, want daarna is het voorbij. De atmosfeer kan de warmte van deze laatste aprildagen niet aan en gaat zich te roeren door middel van stevige regen- en onweersbuien. Dat gebeurt misschien al op het einde van de Oranjedag en dat zagen we ook in 2004. Hopelijk wordt het dit jaar niet zo erg, want toen kregen we ruim 400 (!) bliksemontladingen te verwerken en flinke hagelstenen.

Na die buien zal de wind naar het noorden draaien en stroomt er koelere lucht onze regio binnen en zakt de temperatuur naar 13 graden op het einde van de week. En voor begin mei is dat te koel voor Midden-Brabant. Oorzaak is de komst van een depressie vanuit het zuidoosten van Europa die de komende dagen boven de Oostzee tot stilstand komt. Daarmee worden neerslaggebieden aangevoerd die geregeld buien of regen geven. In het weekeinde neemt een andere depressie voor de kust van Bretagne de regierol over en dat betekent dat de wisselvalligheid aanhoudt. Het kwik gaat langzaam omhoog.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen