Spring naar inhoud

Kletsnat einde van de grasmaand

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

Dit mooie weer krijgen we jammer genoeg niet. 10 april 2011 in de Trappistentuin

Herfstweer met van tijd tot tijd neerslag, lage temperaturen en af en toe veel wind. Daarbij werd gisteren (zaterdag) ook hagel en onweer gemeld. In Eindhoven was het zelfs wit van de hagel geworden. Dit weer is waar de maand april voor staat en dat gaat tot het einde door. Het enige positieve is dat de temperatuur richting Koninginnedag even omhoog gaat naar de 20 graden. Gelukkig maar, want in dit weekeinde hebben we kwikstanden van 11 tot 12 graden. Ook op maandag is het nog koel en daarna gaat de temperatuur beetje voor beetje omhoog. Vanaf donderdag zitten we op normale waarden voor de tijd van het jaar met een graad of 15. De regenmeters zijn inmiddels goed gevuld en daar komt nog heel wat bij. Tot en met 22 april was Sint Anthonis de natste plaats in onze provincie met in totaal 59 millimeter en het zou wel eens kunnen dat we op het einde van de maand plaatselijk over de 100 mm gaan.

Oorzaak van het herfstachtige weer is de ene na de andere depressie die ons een bezoek brengen. Via de Britse Eilanden trekken ze deze week over de Noordzee naar Scandinavië. In de loop van het volgende weekeinde krijgen we te maken met een lagedrukgebied afkomstig vanuit Spanje en Frankrijk dat op de Noordzee tot stilstand komt en daar op Koninginnedag nog blijft liggen. Dit staat garant voor neerslag en veel wind. Dan wordt er wel meteen wat zachtere lucht meegevoerd en dan zouden we in het weekeinde al de 20 graden kunnen aanraken. Maar stabiel is het allemaal niet, waardoor de volgende dag de temperatuur weer terugzakt naar 15 graden of zelfs nog iets lager. Zeker als het plotseling zo warm wordt, gaat de atmosfeer reageren met buien en nadat deze voorbij zijn getrokken stroomt er koelere lucht binnen. Hopelijk heeft mei beter voorjaarsweer in petto.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen