Spring naar inhoud

IJsdagen duren voort

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

 

Winter in de regio Tilburg en hoe. Het ziet er naar uit dat alles wat de vorige wintermaanden december en januari ons niet konden brengen, dit allemaal samenkomt in deze sprokkelmaand. Het lijkt wel een kopie van de vorige winter, toen ook slechts één maand (december 2010) het gehele winterweer gaf, waardoor we deze steeds als een koude winter herinneren. Ik verwacht dat dit nu ook gaat plaatsvinden, want voorlopig houdt de kou aan.

En dat hebben we allemaal te danken aan een enorm hogedrukgebied boven Rusland dat zich de komende week gaat uitbreiden tot over Spanje en Portugal. Met een noordoosten en later zuidoostenwind wordt alsmaar lucht vanuit Siberië onze kant opgestuurd. We kunnen nu ook voor het eerst sinds 1997 spreken van een koudegolf. Dat vindt plaats indien er vijf achtereenvolgende ijsdagen zijn en er tenminste drie nachten bijzitten van strenge vorst (-10 graden).

Deze koudegolf zet de komende periode door, want dooiaanvallen worden meteen neergeslagen. Soms is er wat meer bewolking, maar neerslag valt daar niet uit of het beperkt zich tot een enkel sneeuwbuitje, zoals komende woensdag. Het Russische hogedrukgebied gaat overigens wel aan de wandel en zakt in de loop van het komende weekeinde naar het zuiden van Europa toe en dat is niet zo gunstig. De wind draait van zuidoost naar noordwest en dan komt de aanvoer van lucht over de Noordzee met als gevolg sneeuwbuien. Tegelijkertijd is er een depressie ontstaan boven Finland die ook naar het zuiden zakt, waardoor sneeuwbuien intensiever worden en daar kunnen we na het volgende weekeinde mee te maken krijgen.

Wellicht een sneeuwjacht tot gevolg, maar dat is veel te ver vooruit. Er komt dus wat meer bewolking, maar ….. de aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf de poolstreken. En dat betekent dat de kou voortduurt, maar met minder lage kwikstanden als gevolg van de bewolking. Maar ja, als er sneeuw gaat vallen en het klaart op dan krijg je dezelfde situatie als vorige week: -15 tot -20 graden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen