Spring naar inhoud

Hart van Brabant Park of ‘Leisure Park’ op Van Gend & Loos-terrein

scenario1Als een verscholen parel ligt het voormalige Van Gend en Loos­‐terrein nog steeds onontgonnen tussen de Hart van Brabantlaan en het spoor. Ondanks de crisis, die er voor zorgt dat op dit moment geen enkel grote projectontwikkelaar zich aandient voor dit 8,5 hectare grote terrein, welke voor miljoenen in de boeken staat bij de gemeente Tilburg, worden er verschillende plannen ontwikkeld voor dit gebied.

Op de valreep naar de verkiezingen wilde het college van B&W geen beslissing meer nemen over dit 'icoon van de Leisure Boulevard', zoals het parkproject ook wel wordt omschreven. De verwachting is dat het nu, na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart, wél zeer snel prominent op de agenda zal komen. 

Leisure op het VGL terrein

Scenario 1 heeft als titel 'Leisure op het VGL terrein' meegekregen, en is uitgewerkt door Verheijden Concepten B.V. uit Breda, in opdracht van de gemeente Tilburg. In dit scenario wordt het Van Gend & Loosterrein een recreatiegebied met dierenpark (Animal Planet), attractiepark en Science Center dat kan aansluiten bij 'Mijn Toekomst Werkt'.

Tijdelijkheid op het Van Gend & Loosterrein

stadscamping-van-gend-en-loosZo luidt de titel van scenario 2, dat uitgaat van tijdelijk gebruik, in afwachting van een grote investeerder. Aan dit scenario hebben meerdere Tilburgers meegewerkt, waaronder zelfstandig architecten, maar ook ambtenaren van de gemeente Tilburg en ervaringsdeskundigen uit andere steden. In dit plan zijn meerdere initiatieven uit de stad verwerkt, zoals Stadslandbouw, Repair Café gecombineerd met een kringloopwinkel van PortAgora, een Beachvolleybal-locatie, een Stadscamping, een pluktuin, mobiele zonnepanelen, een plantenkas c.q. kiosk en speelgelegenheid voor kinderen.

Hart van Brabant Park

HvB-Park OverzichtHet derde scenario, onder de titel 'Hart van Brabant Park' voorziet in het ontwikkelen van een ambitieus en permanent stadspark, dat op allerlei manieren de verbinding tussen stad en platteland wil realiseren. Dit plan wordt inmiddels door dertig organisaties in en rond de stad ondersteund, waaronder WonenBreburg, ContourDeTwern, GGD, Brabantse Milieufederatie, Were Di Beachvolleybal, Midpoint Brabant, wijkraden en de ondernemers van het Land van de Hilver. Het 'Central Park' van Tilburg moet vooral een ontmoetingsplaats worden, met een speelbos, een zandsporteiland, een veld een tuin en hellingen, alles verbonden door wandel- en fietspaden. En er komt een Huis, de 'Opwerkfabriek' met leerwerktrajecten om allerlei initiatieven uit de stad de ruimte te geven.  Het moet een broedplaats worden van verduurzaming en waardecreatie. Dit alles moet samen gebracht worden middels een coöperatieve vereniging, zodat niet de gemeente, maar de Tilburgers zelf mede-eigenaar worden van het park.

vg&l meetingHet projectteam (Frank Boss, Lucien Kuijsters, Wiet van Meel, Bart Spijkers, Dion Heerkens en Leo Kock) organiseert op eigen initiatief, samen met de wijkraden van de aangrenzende wijken, verschillende informatieavonden voor omwonenden en andere belangstellenden, om zo een breed draagvlak te creëren voor hun plan. Een van deze avonden vond plaats afgelopen donderdag in wijkcentrum "In de Boomtak". Hier waren een kleine vijftig mensen  op af gekomen. De 2de informatieavond over 'Hart van Brabant Park' vindt plaats op 27 maart van 19:30 tot 22:00 uur in MFA De Poorten.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen