Spring naar inhoud

Groeizaam lenteweer

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

Op het einde van de week beginnen de IJsheiligen, maar het leek erop alsof we daar in dit weekeinde al mee waren begonnen. De winterjas en dikke truien moesten weer aan. De temperaturen haalden namelijk op Bevrijdingsdag nog net de 10 graden en sinds 1991 was het nog nooit zo koud geweest op een 5e mei.

Deze zondag hadden toch meer dan 2000 mensen de kou getrotseerd om van Rondje Tilburg te genieten

Op deze zondag is het iets minder koud met zo’n 11 graden en in de komende nacht van zondag op maandag kan er zelfs plaatselijk sprake zijn van vorst aan de grond. Door een noordoostelijke stroming kwam die kou onze regio binnen, maar vanaf morgen wordt dat anders en gaan we over op de aanvoer van lucht vanaf het zuidwesten.

Dat betekent wel (veel) neerslag en wind, maar het positieve is dat dan ook zachtere lucht wordt aangevoerd van 16 op maandag tot 20 graden of iets meer op donderdag. Oorzaak is een depressie boven de Atlantische Oceaan dat zich helemaal uitstrekt tot Noorwegen. Daarmee komen die hoge kwikstanden vanaf het zuiden helemaal onze kant op. Maar ja, droog houden we het niet want de depressie sleept het ene na het andere regengebied met zich mee, waardoor we een aantal zeer natte dagen krijgen.

Op het einde van de week trekt het lagedrukgebied zicht terug bij Scandinavië en dan neemt een hogedrukgebied voor de kust van Ierland het heft in handen. Dit is echter voor ons niet zo gunstig, want we krijgen te maken met een noordwestelijke stroming. De temperatuur gaat naar beneden tot onder de 15 graden en in de nachten is het maar een graad of 2 tot 3. Opnieuw is er dan kans op vorst aan de grond. Het voordeel is wel dat de atmosfeer tot rust komt en het droger wordt. Er kunnen nog wat druppels vallen, maar dat is niets met wat er vanaf dinsdag gaat vallen. De zon zullen we in het volgende weekeinde steeds meer zien afgewisseld met wolken.

Share

1 gedachte over “Groeizaam lenteweer

 1. Eugenie

  Ha die Jean-Paul.

  Graag zou ik als eerste op de "like" button klikken, ware het niet dat de voorspelling niet echt 'likeble' is... 😉

  Veeeeel te koud voor deze mevrouw..én de periode van het jaar.

  Graag voor de komende periode's heeeel veel zon en warmte zoals een echte dag in Mei betaamt..en Uw voorspellingen worden met enthousiasme "geliked" ( lees aub niet: gelikt..)

  Enne...het is geen Groeizaam ,maar Moeizaam Lenteweer. O zo !

  🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen