vrijdag 29 maart 2024

3 gedachten over “Gemeente wil woningen bouwen op de plek van de oude Hall of Fame, voormalige Vormenfabriek

  1. Het lijkt mij inderdaad volstrekt onnodig hier huizen, danwel kantoren te bouwen. De huidige stand van zaken van de onroerend goed markt bevestigt dit op dagelijkse basis. Het argument iets te doen voor de verouderende populatie van deze buurt is echter evident. Ik stel voor een mooi parkje aan te leggen op deze lokatie. Een groene plek, met eventueel een cafe oude stijl gericht op interacties van ouderen. Een medische zorgvoorziening, waarvoor al interesse werd getoond, is ook goed combineerbaar in een dergelijke omgeving. Onroerend goed bouwen voor beide geselecteerde bedrijven zou toch een behoorlijke kapitaal vernietiging zijn. Het zou een ‘dikke tien’ voor de gemeente zijn als ze kiezen voor een iets minder winstgevende, meer zeker sociaal belangrijke optie te kiezen. Mw Moorman, pak het eens op een andere manier aan, met gevoel voor uw bevolking !

    Rogier Janssens, ex-Tilburger

  2. Als ‘leek’ (ik ben geen econoom, en geen politicus) is dit echt lastig te begrijpen.

    Is het niet logischer om nu bestaande woningen áan te passen.
    Te verduurzamen, deze geschikt te maken voor sociale huurwoningen.

    Deze plek, schoon maken opruimen en een groene oase laten worden?
    Men wilde daar toch ook rust. Want Hall of Fame gaf ook geluidsoverlast?

    Bouwen als er zoveel leeg staat, lijkt niet logisch.
    Bouwvakkers en bouwbedrijven kunnen hun werkzaamheden inzetten om alle bestaande bouw te verduurzamen.
    Met of zonder hulp van de gemeente. De kosten van energie gaan (enorm) stijgen. Het is goed en zinvol ons hierop voor te bereiden. Er staat zoveel te koop, daar hebben veel mensen zorgen om.

    Deze woningen over kopen, wellicht met verlies voor de eigenaars.
    De prijzen van woningen zijn de laatste jaren zo over de kop gegaan. Mensen hebben zich rijk gerekend.
    Ik zie zoveel woningen te koop staan. Dat lijkt me heel veel stress geven. Als je huis zo lang te koop staat. Geeft ook stress binnen je relatie, lijkt me.

    Ik zou het best fijn vinden als het Debat podium of een ander organisatie een informatieve avond organiseert over ‘geld’, gemeente, grondprijs. Met vooraanstaande economen van onze UvT.
    Met alle vertegenwoordigers. In dialoog, geen partij retoriek.

    Het échte uitleggen en ons eerlijk informeren moet voorop staan.
    Misschien met een soort workshop. (Ook nu met #ESM / Europa, het is toch niet meer te volgen). Zelf denk ik dat de tijd rijp is voor een goed opegezet regionaal geld systeem.

    Hierover is al wel meer bekend. Op dit moment zijn er op steeds meer plekken in Europa mogelijkheden om met je nieuwe, lokale valuta betalen. In Londen bijvoorbeeld met de Brixton Pound, opgezet vanuit Transition Town Brixton, in Duitsland waar al 28 Regiogeld-systemen actief zijn en in Griekenland, waarover Theodora Kotsi verderop meer vertelt. Ingevoerd om de lokale economie te stimuleren en geld zoveel mogelijk in de streek te houden.

    Ik denk als we dingen allemaal niet snappen, heb je het idee dat men over je hoofd regeert, hierdoor neemt afstand tussen politiek en de burger toe en brokkelt het vertrouwen af. Het geeft populisten meer podium. De krant biedt mij op dit moment niet genoeg uitleg.

    Als jullie goede links hebben, die me uit kunnen leggen waarom je huizen en kantoren leeg kan laten staan en toch ‘moet’ gaan bouwen, lees ik het graag. Godelieve

  3. Meer dan driekwart van de gemeenten overweegt minder sociale huur- en koopwoningen te laten bouwen. De belangrijkste redenen zijn dat de woningcorporaties minder geld hebben om te investeren en gemeentelijke grondbedrijven in financiële problemen verkeren. Ook voelden de gemeente zich belemmerd door veranderende regelgeving. Dat blijkt uit een onderzoek onder zo’n 40 gemeenten van accountants- en onderzoeksbureau Deloitte, dat donderdag is gepubliceerd.

    Het kabinet heeft tot 2015 een nieuwbouwproductie gepland van 67.000 woningen tot 2015. Volgens Frank ten Have van Deloitte komt dat aantal nu onder druk te staan . ,,De helft van alle nieuwbouwwoningen was in 2010 immers nog sociale woningbouw.”

    Door de moeilijke economische omstandigheden hebben gemeenten en corporaties moeite de ‘verborgen kosten’ per sociale huurwoning op te brengen. Het gaat om de lagere grondprijs die gemeenten bij sociale woningen in rekening brengen en de lagere huur die corporaties voor deze huizen kunnen vragen vergeleken met commerciële huurwoningen. Per sociale huurwoning bedragen deze verborgen kosten gemiddeld om 80.000 euro.

    Bovendien mogen corporaties volgens EU-regels alleen nog maar sociale huurwoningen bouwen voor huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *