Spring naar inhoud

Frisse Hemelvaart met vorst aan de grond

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

 

Dit weekeinde staat in het teken van de IJsheiligen (11-14 mei) en doen hun naam helemaal eer aan. Was het afgelopen donderdag nog ruim 23 tot 24 graden, een paar dagen later werd het niet warmer dan een graad of 14 rondom Tilburg. Het enige voordeel was het weerbeeld, waarbij zon en wolken elkaar afwisselden en het op de meeste plaatsen droog bleef. Opvallend was dat op zaterdagochtend toch nog een aantal buitjes viel. Daarnaast ging ook de nachttemperatuur onderuit.

Op deze Moederdag werd in de vroege ochtend in heel Brabant rond het vriespunt gemeten. Woensdrecht noteerde zelfs nog -0,6 graden. Aan de grond op 10 cm hoogte was het zelfs overal -3 tot -4 graden! Ook voor de rest van deze week zijn we van die vorst nog niet af, ondanks dat de heiligen op dinsdag zijn vertrokken. Op deze zondag wisselen wolken en zon elkaar af en dat zien we ook nog op maandag gebeuren. Maar daarna krijgt de bewolking steeds meer de overhand waaruit neerslag gaat vallen. Oorzaak is een hogedrukgebied ten westen van ons en depressies boven het oosten Europa. Daardoor komen we vanaf dinsdag in een noordwestelijke stroming met van oorsprong polaire lucht. De middagtemperaturen liggen dan op 11 tot 12 graden in onze regio en dat geldt ook voor Hemelvaartsdag.

Vervolgens ontstaat boven Portugal een depressie die onze kant op komt en dan draait de wind richting het weekeinde naar het zuidoosten en later oosten met aanvoer van zachtere lucht. Het kwik gaat naar de 18 tot 19 graden en dan verdwijnt ook de vorst in de nacht. Daarmee is meteen het positieve vertelt, want van zonnig en droog weer is geen sprake. Integendeel het is overwegend bewolkt en daaruit kunnen wat druppels vallen. In de loop van het weekeinde worden de neerslaggebieden intensiever en kan er meer dan 10 mm vallen. Ook na het weekeinde houden we de wisselvalligheid en blijven de temperaturen op normaal niveau van zo’n 18 graden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen