Spring naar inhoud

Eindelijk lente: 23 tot 25 graden

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

De komende meidagen geven eindelijk de warmte waar we deze lente zo lang op gewacht hebben. De verwachting was dat dit pas met Pinksteren pas zou gebeuren, maar het is een paar dagen naar voren geschoven. De thermometer laat overdag namelijk temperaturen zien van 24 tot 25 graden in onze regio.

De overgang naar het prachtige warme voorjaarsweer gaat wel wat teweeg brengen in de atmosfeer. En dat zagen we afgelopen nacht en vanmorgen al toen we te maken kregen met perioden met (lichte) regen. Nu is het nog droog, maar in de loop van deze zondagmiddag komen buien tot ontwikkeling die met hagel en onweer gepaard gaan. Oorzaak is een depressie boven Frankrijk met daarin onstabiele lucht die aan de wandel gaat richting het oosten. Daarmee wordt vanuit de Middellandse Zee warme lucht aangevoerd en dat zullen we vandaag en begin volgende week merken. Zomerse waarden van minstens 25 graden zijn de komende dagen dan ook mogelijk. Betekent echter wel dat we iedere dag rekening moeten houden met een enkele (onweers)bui vanwege die onstabiliteit.

Zodra de depressie is weggetrokken neemt een hogedrukgebied boven Scandinavië het over dat zich helemaal uitstrekt richting Spanje. De wind draait dan van noordwest naar noordoost tot oost en daarmee wordt droge en warme lucht aangevoerd. Tot en met weekeinde blijven we dan onder invloed van het hogedrukgebied en deze verschuift heel langzaam naar de Noordzee. Het weerbeeld bestaat dan uit zonneschijn afgewisseld door een enkel wolkje of wat sluierbewolking. Wel gaat de temperatuur iets naar beneden en komt rond de 21 graden te liggen.

Na Pinksteren trekt het hogedrukgebied zich verder terug en dat maakt de weg vrij voor depressies. De zon maakt plaats voor wolken, waaruit neerslag gaat vallen. Daarbij wordt het ook wat koeler.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen