Spring naar inhoud

Droge en natte dagen wisselen elkaar af. Warme Koninginnedag

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

In de nacht van woensdag op donderdag daalde de temperatuur niet onder de 10 graden (10,3 graden). Voor zulke hoge nachttemperaturen moeten we terug naar de allereerste dag van dit jaar toen in de Nieuwsjaarsnacht het kwik bleef steken op 10,8 graden. Dat betekent dat er warmte in ons land is binnengekomen en dat zullen we merken.

Vandaag meldde Eindhoven, Volkel en Berkel-Enschot allemaal temperaturen van minstens 16 graden en daar komt de komende dagen nog wat bij. Het weer is echter niet om naar huis te schrijven, want sinds de 17e valt er elke dag wel regen. Soms was de atmosfeer zo onstabiel dat daarbij ook onweer en hagel werden waargenomen. De komende uren kunnen er nog steeds buien vallen, maar in de nacht wordt het droog en ontstaan er opklaringen.

Deze opklaringen zetten op vrijdag door en dat betekent dat vrijdag best een aardige wordt. Zonneschijn en wolkenvelden wisselen elkaar af en het blijft droog. Het kwik klimt naar de 17 en bij voldoende zon naar de 18 graden. De warmte wordt allemaal aangevoerd door een zuid tot zuidwestenwind. Dit als gevolg van de aanwezigheid van een depressie bij Scandinavië dat zich helemaal uitstrekt tot over Frankrijk. In de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de bewolking steeds meer toe en gaat het urenlang regenen.

Op zaterdag zitten we namelijk precies op de scheiding tussen een uitloper van een hogedrukgebied ten noorden van ons en een opkomende depressie boven Frankrijk. Van tijd tot tijd valt er regen en de zon zien we nauwelijks. De temperaturen lopen flink uiteen in ons land. Aan de kust is het een graad of 12, maar in het oosten kan zelfs een warme dag worden gehaald met 20 graden. Op zondag moeten we voor die warmte de rekening betalen, want er gaan stevige buien vallen die gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. Opnieuw zal dit plaatselijk zijn.

Op Koninginnedag trekt de depressie de Atlantische Oceaan op en dat maakt de weg vrij voor het hogedrukgebied dat zijn invloed zal uitoefenen. De wind is variabel, waarbij er nog meer warme lucht onze regio binnenstroomt. Daarbij worden temperaturen tot over de 20 graden verwacht, maar het is wel zwaar bewolkt. Het zal dan ook zwoel aanvoelen. Op het einde van de dag kunnen er dan buien vallen, maar als we geluk hebben gebeurt dat pas in de nacht. Dat betekent dat we een droge Oranjedag kunnen verwachten. Maar met die buien weet je het maar nooit. Voor hetzelfde geldt vallen deze in de middag en valt alles in het water. Houdt de weerberichten goed in de gaten, want het kan een aardige Koninginnedag worden.

De dagen erna doen we een stap terug met de temperatuur en komen we op zo’n 18 graden uit voor de rest van de week. Op dinsdag valt de warmte eruit met regen- en onweersbuien, waarbij er meer dan 10 mm wordt verwacht. Daarna neemt de wisselvalligheid iets af en komt de zon er steeds meer bij.

Prettig weekend!!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen